ΚΟΣΜΟΣ

Ο στρατιωτικός απογαλακτισμός του Βιετνάμ από την Ρωσία

Ο αμερικανικός Tύπος αναφέρει πως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βιετνάμ υπάρχει συμφωνία για την κατασκευή συγκεκριμένου τύπου οπλικών συστημάτων Wikipedia / Creative Commons

Το Βιετνάμ είναι μiα μικρή για τα δεδομένα της νοτιοανατολικής Ασίας χώρα, αλλά οι στρατιωτικές τις δαπάνες αγγίζουν ετησίως το 1 δισ. δολάρια, καθώς η κινεζική απειλή «ταΐζει» την αμυντική βιομηχανία τρίτων χωρών.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές στις ΗΠΑ, το Ανόι έχει λάβει την απόφαση από την μία να απομακρυνθεί από την αγορά ρωσικών όπλων, τα οποία αποτελούν την βασική πηγή τροφοδοσίας των ενόπλων δυνάμεών της και από την άλλη να προχωρήσει τάχιστα σε επενδύσεις στην εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

Με αυτή την κίνηση, το Βιετνάμ από την μία θα τηρήσει την δέσμευση που φαίνεται να έχει δοθεί προς τη Ουάσιγκτον μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και περιλαμβάνει σταδιακή αποχώρηση από τα πολεμικά συμβόλαια με την Μόσχα και από την άλλη θα δώσει «χώρο» στις αμερικανικές και κυρίως τις ισραηλινές βιομηχανίες να στήσουν τα εγχώρια εργοστάσια παραγωγής προηγμένων οπλικών συστημάτων.

Ο αμερικανικός Tύπος αναφέρει, μάλιστα, πως ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βιετνάμ υπάρχει συμφωνία για την κατασκευή συγκεκριμένου τύπου οπλικών συστημάτων, τα οποία η χώρα θα έχει την δυνατότητα να διοχετεύσει στις ένοπλες δυνάμεις της και σε δεύτερο χρόνο να πουλήσει με την συνδρομή των ΗΠΑ στην Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Σημειώνεται πως το Βιετνάμ σήμερα βρίσκεται στην λίστα με τις 20 πρώτες χώρες αγοράς οπλικών συστημάτων του πλανήτη. Από την Πέμπτη (08/12) στη χώρα ανοίγει τις πύλες της μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις όπλων παγκοσμίως στην οποία θα δώσουν το παρόν περισσότερες από 170 εταιρείες από 30 διαφορετικές χώρες. Με κάποιες από αυτές θα συναντηθούν εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες στην εφαρμογή του σχεδίου ανάπτυξης της τοπικής βιομηχανίας όπλων.

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters, δεν έχει τοποθετηθεί αναφορικά με την συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως άλλωστε και η Κινεζική πλευρά που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί την ενδυνάμωση του «αντισινικού» μπλοκ στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης