ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Σάλεχ - Λαπίντ: Ουδείς θα ανακρίνει Ισραηλινούς στρατιώτες

Δολοφονία Σάλεχ - Λαπίντ: Ουδείς θα ανακρίνει Ισραηλινούς στρατιώτες
«Κανένας δεν θα ανακρίνει στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και κανένας δεν θα μας κάνει μάθημα για την ηθική στο πεδίο μάχης και σίγουρα όχι το δίκτυο Al Jazeera», δηλώνει ο Γιαΐρ Λαπίντ Abir Sultan/Pool Photo via AP, File

Ουδείς θα ανακρίνει Ισραηλινούς στρατιώτες, διαμηνύει ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, αντιδρώντας στην προσφυγή του δικτύου Αλ Jazeera στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την υπόθεση της δολοφονίας της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

«Κανένας δεν θα ανακρίνει στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και κανένας δεν θα μας κάνει μάθημα για την ηθική στο πεδίο μάχης και σίγουρα όχι το δίκτυο Al Jazeera», δήλωσε ο Γιαΐρ Λαπίντ.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δολοφονία της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ , η οποία πυροβολήθηκε στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη τον Μάιο.

Η προσφυγή κατατίθεται έπειτα από την έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση η νομική ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου, όπως ανέφερε στο Twitter το Al Jazeera.

Από τα πρώτα ονόματα του παναραβικού τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, η ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού στα παλαιστινιακά εδάφη φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο με την ένδειξη «Τύπος» και δημοσιογραφικό κράνος όταν σκοτώθηκε από σφαίρα στο κεφάλι στις 11 Μαΐου στην Τζενίν.

Η οικογένεια της δημοσιογράφου και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατήγγειλαν ότι δολοφονήθηκε από πρόθεση, απορρίπτοντας τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως τη σκότωσαν Παλαιστίνιοι μαχητές, ή κατόπιν πως σκοτώθηκε πιθανόν από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών.

Το Al Jazeera κατηγορεί εξαρχής το Ισραήλ για τη δολοφονία.

dolofonia-dimosiografou.jpg
Η αγωγή κατατέθηκε έπειτα από την έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση η νομική ομάδα του τηλεοπτικού δικτύου Al JazeeraAP Photo/Majdi Mohammed

Αυτόπτες μάρτυρες διαβεβαίωσαν πως στο σημείο όπου βρισκόταν η ανταποκρίτρια -από τις γνωστότερες διεθνώς, καθώς κάλυπτε το Μεσανατολικό για δυο δεκαετίες- και άλλοι δημοσιογράφοι δεν υπήρχαν Pαλαιστίνιοι μαχητές, ούτε εκτυλίσσονταν ανταλλαγές πυρών.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο ότι υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» η Σιρίν Αμπού Ακλεχ να σκοτώθηκε από πυρά μέλους του.

Ο θάνατος της Σιρίν Αμπού Ακλεχ προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.