ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό πετρέλαιο: Πρώτη αντίδραση της Μόσχας μετά το πλαφόν

Χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την απόπειρα των δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πεπεισμένη ότι η Μόσχα θα εξακολουθήσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της είναι η Ρωσία, σύμφωνα με την πρεσβεία της χώρας στις ΗΠΑ, από την οποία ήρθε και η πρώτη αντίδραση μετά την απόφαση της Δύσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την απόπειρα των δυτικών κυβερνήσεων να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα δεν θα πουλά πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ επέκρινε «την αναδιαμόρφωση» των αρχών της ελεύθερης αγοράς και επανέλαβε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση παρά τις κυρώσεις.

«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και το κόστος των πρώτων υλών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», κατέληξε η ρωσική πρεσβεία.

Η Ουκρανία θέλει μεγαλύτερη μείωση στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, η Ουκρανία επιθυμεί μεγαλύτερη μείωση στο πλαφόν της τιμής του ρωσικού πετρελαίου από αυτή που αποφάσισαν χθες, Παρασκευή (2/12) η ΕΕ, η G7 και η Αυστραλία.

Το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης θα πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να πληγεί περισσότερο η οικονομία της Ρωσίας, εκτίμησε σήμερα ανώτερο στέλεχος της προεδρίας της Ουκρανίας.

«Αυτό πρότεινε η ομάδα McFaul-Yermak, αλλά θα ήταν απαραίτητο (σ.σ. το πλαφόν) να μειωθεί στα 30 δολάρια προκειμένου να καταστραφεί πιο γρήγορα η οικονομία του εχθρού», έγραψε ο Άντριι Γερμάκ, επικεφαλής του προεδρικού γραφείο της Ουκρανίας, στο Telegram αναφερόμενος στη διεθνή ομάδα εργασίας για τις κυρώσεις.

Πόσο θα επηρεάσει τον Πούτιν το πλαφόν ΕΕ, G7 και Αυστραλίας στο φυσικό αέριο

Σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι, κατέληξαν χθες, Παρασκευή (2/12) η G7, η Αυστραλία και η ΕΕ, στοχεύοντας στο να καταφέρουν ένα πλήγμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας πως «θα περιορίσει τα έσοδα του Πούτιν τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτήσει τη βάναυση εισβολή του», ενώ θα αποφύγει τη διατάραξη των παγκόσμιων προμηθειών, κάτι που «θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές της βενζίνης στα ύψη σε όλο τον κόσμο». Σύμφωνα με την ίδια, η συμφωνία είναι «η κατάληξη μηνών προσπαθειών του συνασπισμού μας».

Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από το ανώτατο όριο, είπε η Γέλεν.

«Με την οικονομία της Ρωσίας να συρρικνώνεται ήδη και τον προϋπολογισμό της όλο και πιο περιορισμένο, το ανώτατο όριο τιμών θα περιορίσει αμέσως τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του Πούτιν», ανέφερε σε δήλωσή της.

Νωρίτερα χθες οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επίσης στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αφού κατάφεραν να πείσουν την Πολωνία. Η Βαρσοβία ήθελε η αξία να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη και διατηρούσε επιφυλάξεις, ενώ εξέταζε έναν μηχανισμό προσαρμογής που θα διατηρούσε το ανώτατο όριο κάτω από την τιμή της αγοράς καθώς η τιμή του πετρελαίου άλλαζε. Ακολούθησαν η G7 και η Αυστραλία.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αμφιταλαντευτεί ως προς την υποστήριξή του και θα συνεχίσει να αναζητά νέους τρόπους για να «καταπολεμήσει τις ροές χρηματοδότησης του Πούτιν».

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 είχαν συμφωνήσει ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε αυτό το όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, ένα εργαλείο που έχει στόχο να στερήσει από τη Μόσχα μέσα για τη χρηματοδότηση του πολέμου της στην Ουκρανία.

Η τιμή που ορίστηκε είναι αρκετά υψηλή ώστε η Ρωσία να έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να τους πουλά πετρέλαιο, αλλά είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς προκειμένου να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα «ή λίγο αργότερα», διευκρίνισαν η G7 και η Αυστραλία. Εξάλλου τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το εμπάργκο που έχει επιβάλει η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

Μόνο το πετρέλαιο που πουλά η Ρωσία με τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να εξάγεται. Πάνω από αυτό το όριο οι εταιρείες θα απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές (ναύλα, ασφάλιση κτλ.).

Διόρθωση τιμής

Η Ρωσία, η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αργού παγκοσμίως, προειδοποίησε από την πλευρά της ότι δεν θα εξάγει πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν αυτό το πλαφόν.

Χωρίς το πλαφόν, θα είναι εύκολο για τη Μόσχα να βρει νέους αγοραστές που θα είναι διατεθειμένοι να καταβάλλουν την τρέχουσα τιμή για το αργό της. Αυτή την περίοδο το αργό Ουραλίων κυμαίνεται γύρω στα 65 δολάρια, λίγο πάνω από το ευρωπαϊκό πλαφόν δηλαδή, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του θα είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα.

«Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε και να διορθώσουμε την ανώτατη τιμή, αν χρειαστεί», διαβεβαίωσαν η G7 και η Αυστραλία στην ανακοίνωσή τους. Εξάλλου πλαφόν αναμένεται να οριστεί και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα από τις 5 Φεβρουαρίου 2023.

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο τίθεται σε εφαρμογή πολλούς μήνες μετά από αυτό των ΗΠΑ και του Καναδά.

«Η ΕΕ παραμένει ενωμένη και αλληλέγγυα προς την Ουκρανία», τόνισε η Τσεχία, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία του μπλοκ, σε ανάρτησή της στο Twitter.

Η Ρωσία είχε κέρδη ύψους 67 δισεκ. ευρώ από τις πωλήσεις πετρελαίου στην ΕΕ μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που ο ετήσιος στρατιωτικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου 60 δισεκ. ευρώ, υπενθύμισε ο Πουκ- Βινχ Νγκουγιέν, ειδικός σε ενεργειακά θέματα στο ινστιτούτο Ζαν Ντελόρ.

Φόβοι αποσταθεροποίησης

Κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι θα αποσταθεροποιηθεί η παγκόσμια αγορά και αναρωτιούνται για την αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ, που συναντώνται αύριο Κυριακή στη Βιέννη.

«Το πλαφόν αυτό θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας (…) και θα ωφελήσει άμεσα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», καθώς θα μπορούν να εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή χαμηλότερη από το πλαφόν, διαβεβαίωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα από τη Δευτέρα τίθεται σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης, γεγονός που θα μειώσει κατά δύο τρίτα τις αγορές του μπλοκ από τη Μόσχα. Η Γερμανία και η Πολωνία έχουν αποφασίσει να αναστείλουν και τις αγορές πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω αγωγών ως το τέλος του έτους, με τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου να επηρεάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90%, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους.

Αντιθέτως «ένα πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί. Βρισκόμαστε σε άγνωστο πεδίο», ανησύχησε ο Πουκ- Βινχ Νγκουγιέν, υπογραμμίζοντας ότι η αντίδραση των χωρών του ΟΠΕΚ ή των μεγάλων αγοραστών, όπως η Ινδία και η Κίνα, θα είναι κρίσιμης σημασίας.

Το μόνο για το οποίο είναι βέβαιος είναι ότι η επιβολή πλαφόν θα στείλει «ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα» στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι από τη στιγμή που τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός, μπορεί να αυστηροποιηθούν οι όροι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης