ΚΟΣΜΟΣ

Ο υβριδικός εσωτερικός πόλεμος της Κίνας

Η κινεζική κοινωνία φαίνεται πως μετά από 33 χρόνια αντιδρά τόσο στις πρακτικές απομόνωσης ακόμη και δια της βίας, που επιβάλλονται τα τελευταία 3 χρόνια με πρόσχημα την πανδημία (AP Photo/Andy Wong)

Ο θάνατος 10 ανθρώπων που ουσιαστικά κάηκαν ζωντανοί σε συγκρότημα απομόνωσης για τον κορωνοϊό την περασμένη εβδομάδα, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για εκατομμύρια κινέζους.

Το γεγονός πως τα πυροσβεστικά οχήματα αναγκάστηκαν να κάνουν ρίψεις νερού από πολύ μακρινή απόσταση καθώς ήταν αδύνατο να περάσουν τα οδοφράγματα των κινεζικών αρχών, στην δυτική επαρχία Σινζιάν πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Τα δυτικά μέσα κάνουν όλο και πιο συχνά αναφορές στην περίοδο του 1989 και τα τραγικά γεγονότα της πλατείας Τιενανμέν με τα επίσημα στοιχεία για τους νεκρούς της περιόδου να ποικίλουν ακόμη και σήμερα, από τους 100 μέχρι τις 2.000. Την ίδια στιγμή οι κινεζικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγή δημοσιογράφου του BBC και ανακοίνωσαν πως δεν τους διευκρίνισε το επάγγελμά του. Το υπουργείο εξωτερικών της χώρας την Τρίτη, προχώρησε σε «σύσταση» προς τα δυτικά μέσα να μην προχωρούν σε «περιττές» ενέργειες χωρίς να δίνεται διευκρίνιση στον όρο «περιττές».
Όλα τα παραπάνω δείχνουν το κλίμα αλλά όχι την πλήρη εικόνα του προβλήματος. Η κινεζική κοινωνία φαίνεται πως μετά από 33 χρόνια αντιδρά τόσο στις πρακτικές απομόνωσης ακόμη και δια της βίας, που επιβάλλονται τα τελευταία 3 χρόνια με πρόσχημα την πανδημία όσο και στις πιέσεις που ασκούνται σε όλο το κοινωνικό φάσμα με αλλαγές σε αυτό που ο Δυτικός κόσμος ονομάζει «Σύνταγμα». Αυτές οι αλλαγές που για την Κίνα προέρχονται μέσα από το Συνέδριο του κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, έδωσαν την δυνατότητα στο νυν Πρόεδρο Σι Τζιπινγκ να παραμείνει στην θέση του με νέα νομοθετική πράξη… όχι απλά φωτογραφική αλλά κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τόσο τα δικά του όσο και αυτών που επιχειρεί να περάσει στους πολίτες της χώρας.

Το ηλεκτρονικό σινικό τείχος και τα κενά

Η νεολαία και πάλι θα διαδραματίσει σημαντικό, ίσως τον σημαντικότερο ρόλο, στις εξελίξεις που πολιτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί αναλυτές σχεδόν προεξοφλούν πως έρχονται. Τα Πανεπιστήμια και οι φοιτητές αποτελούν και πάλι τους πυρήνες της αντίδρασης. Οι σημερινοί φοιτητές όπως και οι αντίστοιχοι του 1989 θεωρούν το καθεστώς καταπιεστικό και επιθυμούν ριζικές – δομικές αλλαγές. Οι σημερινοί φοιτητές σε αντίθεση με τους επαναστατικούς τους προγόνους διαθέτουν περισσότερα όπλα στην «φαρέτρα» τους. Η τεχνολογία την οποία η Κίνα χρησιμοποιεί ως όπλο κατά των εξωτερικών της εχθρών είναι εργαλείο στα χέρια τους. Αυτό ακριβώς το «εργαλείο» προσπαθεί να περιορίσει το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο περιορισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έφερε τα τελευταία χρόνια τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Για αυτό τον λόγο και το δυτικό twitter απαγορεύεται στην Κίνα. Στην θέση του υπάρχουν δύο κινεζικές πλατφόρμες τις οποίες η Κυβέρνηση της χώρας πιστεύει πως ελέγχει σε μεγάλο βαθμό. Ειδικοί δικτύων τα τελευταία χρόνια έχουν συντάξει χιλιάδες σελίδες ερευνών για αυτό που ονομάζουν το «πελώριο ηλεκτρονικό σινικό τείχος». Εκτός του συγκεκριμένου «τείχους» στο οποίο έχουν επενδυθεί αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια υπάρχει και ειδική υπηρεσία ελέγχου στις λέξεις κλειδιά. Για παράδειγμα στις πυρκαγιά που κόστισε την ζωή σε 10 ανθρώπους στην Σιζιάνγκ οι λέξεις «πυρκαγιά», «θάνατος», «αντίσταση» ανιχνεύθηκαν από τον αλγόριθμο των κινεζικών αρχών και όλες οι αναρτήσεις, οι φωτογραφίες και τα βίντεο διαγράφηκαν… Τα κενά όμως υπάρχουν ακόμη και σε αυτό το γιγαντιαίο δίκτυο. Ειδικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν πως τα δεκάδες βίντεο, οι φωτογραφίες αλλά και τα μηνύματα από την Κίνα που επιλέγει να αντισταθεί έφτασαν στα δυτικά μέσα μέσα από πολλά και λογικά όπως σημειώνουν κενά ασφαλείας… Με την χρήση ενός vpn οι κινέζοι χρήστες έχουν ένα «παράθυρο» 30 δευτερολέπτων να ποστάρουν αυτό που επιθυμούν ακόμη και στο «απαγορευμένο» twitter μέχρι να τους ανιχνεύσει και τους «κλείσει» ο κρατικός αλγόριθμος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης