ΚΟΣΜΟΣ

Ανυποχώρητος ο Βαλς, η δημοτικότητά του σε ιστορικό χαμηλό

Γάλλος φοιτητής φορά μάσκα Σαρκοζί και κρατά πόστερ, στο οποίο ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απεικονίζεται με μουστάκι Χίτλερ. Όλα αυτά συμβαίνουν σε διαδήλωση κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης, που πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία, την Πέμπτη 26 Μαΐου REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (Manuel Valls) είναι αποφασισμένος να μην προσθέσει το όνομά του «στη μακρά λίστα των πολιτικών που υποχώρησαν», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Journal Du Dimanche.

Η CGT –η μεγαλύτερη από τις πέντε εργατικές συνομοσπονδίες της Γαλλίας– έχει προχωρήσει σε διαδηλώσεις, απεργίες στους σιδηρόδρομους και αποκλεισμούς διυλιστηρίων, ενάντια στη μεταρρύθμιση που θα καταστήσει πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν και να απολύουν εργαζομένους.

«Αν ενδίδαμε στον δρόμο και στο CGT, επειδή μας απασχολούσε επίμονα η σύντομη περίοδος μέχρι το 2017 (σ.σ. οπότε θα διεξαχθούν προεδρικές εκλογές) θα χάναμε τα πάντα», δήλωσε ο Βαλς στη γαλλική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, το γύρο του κόσμου κάνουν εικόνες με αστυνομικούς να προχωρούν σε υπέρμετρη χρήση βίας κατά διαδηλωτών.

Το παρελθόν μετράει

Πέρυσι τέτοια εποχή, η ίδια εφημερίδα είχε δημοσιεύσει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 46% των Γάλλων εμφανιζόταν να πιστεύει ότι ο Βαλς μπορεί να προωθήσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, έναντι 51% που υποστήριζε το αντίθετο. Η δε πλειοψηφία των Γάλλων εμφανιζόταν σε ποσοστό 68% να απορρίπτει τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη.

Σε δημοσκόπηση της Journal Du Dimanche, που δημοσιεύτηκε χθες, το 46% των Γάλλων δηλώνει ότι θέλει την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ το 40% επιθυμεί την τροποποίησή του. Μόνο το 13% τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης μεταρρύθμισης ως έχει.

To 1996, ο πρωθυπουργός Αλέν Ζιπέ (Alain Juppé) είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των προηγούμενων δεκαετιών, επειδή δεν υποχωρούσε σε σχέδιο συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Έπειτα από εβδομάδες απεργιών και διαδηλώσεων, το απέσυρε. Η δημοτικότητά του είχε τότε κατρακυλήσει κάτω από το 25%.

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία BVA για λογαριασμό των Orange και iTELE, η δημοτικότητα του Βαλς έχει πέσει στο 24%, το μικρότερο ποσοστό από όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας τον Απρίλιου του 2014.

Σήμερα, η κυβέρνηση πιέζεται να βρει λύση πριν από τις 10 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία όλα τα μάτια του πλανήτη θα στραφούν στη Γαλλία για την πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Σκληρή γραμμή από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές

Πολλοί θεωρούν ότι ο πρόεδρος Ολάντ έχει χάσει τον έλεγχο, όμως οι κυβερνώντες δηλώνουν πως οι μεταρρυθμίσεις θα περάσουν.

Ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν (Michel Sapin) στήριξε πλήρως τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Πρώτα και πάνω απ΄όλα πρέπει να είμαστε σταθεροί», είπε ο Σαπέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters και τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες. «Αν κάνουμε κάτι άλλο θα ήταν λάθος ως προς τα (υπόλοιπα) συνδικάτα, τα περισσότερα από τα οποία υποστηρίζουν το νομοσχέδιο».

Η CFDT –δεύτερη μεγαλύτερη εργατική συνομοσπονδία της χώρας με ρίζες στον λεγόμενο «χριστιανικό συνδικαλισμό»– υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δίνει επίσης μεγαλύτερη εξουσία στα συνδικάτα να διαπραγματευθούν επιχειρησιακές συμβάσεις αντί εθνικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Ο Σαπέν είπε ότι συμφωνεί με τη σκληρή στάση που τηρεί ο Βαλς, προσθέτοντας ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο LCP την περασμένη εβδομάδα. Είχε τότε υποστηρίξει ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί το τμήμα εκείνο του νομοσχεδίου, που δίνει την επιλογή στις επιχειρήσεις να μην τηρούν τις εθνικές υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία της εργασίας, αν υιοθετήσουν επιχειρησιακές συμβάσεις για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας με τη συγκατάθεση της πλειονότητας των υπαλλήλων.

Άλλος υπουργός, ο οποίος ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει να διαταραχθεί η διεξαγωγή του Euro 2016, γιατί κάτι τέτοιο θα έπληττε την εικόνα της Γαλλίας. Όπως είπε, μια επιλογή θα ήταν οι βουλευτές να τροποποιήσουν το νομοσχέδιο, όταν επανέλθει στη γαλλική εθνοσυνέλευση για δεύτερη ανάγνωση.

Η κυβέρνηση έχει περάσει το νομοσχέδιο με διάταγμα, παρακάμπτοντας την πρώτη ανάγνωση. Η τελική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης