ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ–Ολάντ: Έστειλαν μήνυμα για το μέλλον της Ευρώπης από το Βερντέν

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη νεκρόπολη του Ντουομόντ (Douaumont), όπου φυλάσσονται τα οστά χιλιάδων πεσόντων της Μάχης του Βερντέν. Οι δύο ηγέτες βρέθηκαν μαζί στο πεδίο μιας από τις σφοδρότερες μάχες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 REUTERS/Mathieu Cugnot/Pool

Ο Φρανσουά Ολάντ (François Hollande) και η Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel) απηύθυναν έκκληση, κατά τη διάρκεια των σημερινών τελετών για την 100ή επέτειο της Mάχης του Βερντέν, για την προστασία της Ευρώπης.

Οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων οικονομιών της ζώνης του ευρώ βρέθηκαν σήμερα μαζί στο Βερντέν (Verdun) της ανατολικής Γαλλίας, στο πεδίο μίας από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια και φονικότερες μάχες του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

«Το ιερό μας καθήκον είναι γραμμένο στη ρημαγμένη γη του Βερντέν και περιορίζεται σε λίγες λέξεις: αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι, την Ευρώπη, χωρίς την οποία θα ήμασταν εκτεθειμένοι στις θύελλες της Ιστορίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Η Ευρώπη είναι «η μεγαλύτερη κοινότητα δημοκρατικών χωρών, ένα σημείο αναφοράς», αλλά επίσης μία «μεγάλη εύθραυστη ζώνη» που οφείλουμε να προστεύσουμε, είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Οι δυνάμεις της διαίρεσης, του κλεισίματος και της οπισθοχώρησης κινούνται και πάλι», κατήγγειλε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε και αυτή στις σημερινές «αδυναμίες» της Ευρώπης, όπως εκφράστηκαν απέναντι στην προσφυγική κρίση.

«Για την επιβίωση της Ευρώπης, είναι σημαντικό να μη κλειστούμε στους εαυτούς μας, αλλά να είμαστε ανοικτοί για τον άλλον», είπε, ζητώντας την επίδειξη πανευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι σε φαινόμενα κρίσης.

«Εάν σκεφτόμαστε μόνο με εθνικά κριτήρια, αυτό δεν θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε . Αυτό ισχύει τόσο για την κρίση χρέους στην Ευρώπη, όσο και για την υποδοχή των προσφύγων», είπε.

«Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν ιδιαίτερες ευθύνες, μεταξύ αυτών για τον τερματισμό των συρράξεων στις πύλες μας», πρόσθεσε ο Φρανσουά Ολάντ, φέρνοντας ως παράδειγμα την ανατολική Ουκρανία, αλλά επίσης «την ευθύνη να υποδεχθούμε τους πληθυσμούς που φεύγουν για να γλιτώσουν τις τραγωδίες και τις σφαγές».

Οι εκδηλώσεις ολοκλήρωθηκαν με την ανάκρουση της «Ωδής στη Χαρά» από την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης