ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικές επιδρομές και ο χειμώνας ως «όπλο» κατά της Ουκρανίας

Ρωσικές επιδρομές και ο χειμώνας ως «όπλο» κατά της Ουκρανίας
Στο σκοτάδι παραμένει βυθισμένο το Κίεβο AP Photo/Evgeniy Maloletka, File

Με εκατομμύρια πολίτες της να βρίσκονται ήδη χωρίς ρεύμα και θέρμανση εν μέσω πολικών θερμοκρασιών, η Ουκρανία αναμένει και νέο μπαράζ ρωσικών επιδρομών κατά ενεργειακών υποδομών εντός της εβδομάδας.

Σχετικές δηλώσεις έχουν έλθει τόσο από πλευράς του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και αξιωματούχων της κυβέρνησης, ενώ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ότι η Ρωσία πιθανότατα θα συνεχίσει τις επιθέσεις της στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, στις υποδομές φυσικού αερίου και στις βασικές της υπηρεσίες της για τους πολίτες.

«Το να γίνεται αυτό όταν μπαίνουμε στον χειμώνα αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος [Βλαντιμίρ Πούτιν] προσπαθεί τώρα να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως πολεμικό όπλο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ από το Βουκουρέστι.

Στη ρουμανική πρωτεύουσα συνεδριάζουν αύριο, Τρίτη 29 Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με επίκεντρο την ενίσχυση της υποστήριξης τόσο της Ουκρανίας, όσο και της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για νέες πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τις ουκρανικές υποδομές, και ζητά από τη Συμμαχία περαιτέρω στρατιωτική στήριξη. «Αντιλαμβανόμαστε ότι οι τρομοκράτες σχεδιάζουν νέα πλήγματα. Το ξέρουμε. Όσο έχουν πυραύλους, δεν θα σταματήσουν, δυστυχώς», αναφέρει.

Νέες διακοπές ρεύματος, καθυστερούν οι επισκευές

Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, ότι υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν σε προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς καθυστερούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν ενεργειακές υποδομές από τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις.

O διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας επιβεβαίωσε ότι σε αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής κρίθηκε σκόπιμο να τεθούν εκτός λειτουργίας κάποιες μονάδες.

Όλα αυτά ενώ η ζήτηση αυξάνεται, αφού στην πρωτεύουσα, Κίεβο, και αλλού επικρατεί βαρυχειμωνιά. «Μόλις επανέλθουν σε λειτουργία οι μονάδες, θα μειωθεί το έλλειμμα στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια οι περιορισμοί για τους καταναλωτές», διαβεβαίωσε η Ukrenergo.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία, DTEK, ενημέρωσε ότι θα μειώσει κατά 60% την παροχή στους καταναλωτές της στο Κίεβο, όπου ο υδράργυρος κυμαίνεται γύρω στο μηδέν. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε κάθε πελάτης μας να έχει ηλεκτρικό ρεύμα 2-3 ώρες, δύο φορές καθημερινά», αναφέρουν τα γραφεία της DTEK στο Κίεβο σε ανάρτηση στο Facebook.

Το έλλειμμα ισχύος του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 27%, σύμφωνα με την Ukrenergo.

Η ουκρανική κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις, που αποσκοπούν στο να γίνει δυσβάσταχτη η καθημερινότητα για τον άμαχο πληθυσμό, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα - Το 97% των στόχων ήταν μη στρατιωτικοί

Τους τελευταίους εννέα μήνες της ευρείας κλίμακας ρωσικής εισβολής τα ρωσικά στρατεύματα κατάφεραν περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα σε όλη την Ουκρανία, ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Τους τελευταίους εννέα μήνες η Ρωσία κατάφερε περισσότερα από 16.000 πυραυλικά πλήγματα, το 97% των στόχων ήταν μη στρατιωτικοί στόχοι. Πολεμάμε εναντίον ενός κράτους τρομοκράτη», έγραψε ο Ρέζνικοφ.

Ο Ουκρανός υπουργός υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα νικήσει και θα παραπέμψει στην δικαιοσύνη τους εγκληματίες.

Από τα 16.000 πυραυλικά πλήγματα, 13.200 έπληξαν χωριά και προσκείμενες σε πόλεις περιοχές, 1.900 πυραυλικά πλήγματα έπληξαν κατοικίες, περισσότερα από 500 χτύπησαν στρατιωτικούς στόχους, περισσότερα από 250 υποδομές μεταφορών, περίπου άλλα 220 ενεργειακές υποδομές και περισσότερα από 800 άλλες υποδομές.

Νωρίτερα, όπως είχε μεταδώσει το Ukrinform, ο Ρέζνικοφ είχε ανακοινώσει τι απέμεινε στο πυραυλικό οπλοστάσιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, στις 23 Φεβρουαρίου οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διέθεταν 900 βαλλιστικούς πυραύλους «Ισκαντέρ», 500 πυραύλους κρουζ θαλάσσης «Καλίμπρ», 300 πυραύλους κρουζ αέρος Χ-555, 370 πυραύλους Χ-22/32 και 500 πυραύλους Χ-35, καθώς και 8.000 πυραύλους για συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-300. Επίσης οι Ρώσοι διέθεταν 470 υπερηχητικούς αντιπλοϊκούς πυραύλους «Όνικς» και 43 υπερηχητικούς πυραύλους «Κινζάλ».

Στις 18 Νοεμβρίου σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο ρωσικός στρατός διέθετε στα αποθέματά του 119 πυραύλους «Ισκαντέρ», 229 πυραύλους «Καλίμπρ», 150 πυραύλους Χ-555, 120 πυραύλους Χ-22/32, 356 πυραύλους Χ-35, 6.980 πυραύλους για τα S-300, 347 πυραύλους «Όνικς» και 43 πυραύλους «Κινζάλ».