ΚΟΣΜΟΣ

Μπεν-Γκβιρ: Το «σκεπτικό» για την προώθηση της ακροδεξιάς ατζέντας στο Ισραήλ

Έποικος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αντίθετος στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, με ιστορικό καταδίκης για υποκίνηση ρατσισμού εναντίον Αράβων AP Photo/Oren Ziv

Ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν αναλάβει το νευραλγικό πόστο του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ στην επερχόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου, αναπτύσσει -σε ηχογράφηση που διέρρευσε- το «σκεπτικό» του αναφορικά με την προώθησή της ακροδεξιάς ατζέντας του.

Ο ηγέτης του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη εφιστά την προσοχή στους υποστηρικτές του να μην προσπαθήσουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα με την ατζέντα του, προειδοποιώντας ότι ορισμένες από τις σχεδιαζόμενες νομοθεσίες θα μπορούσαν να τους γυρίσουν μπούμερανγκ.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ τη θέση του υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας -με διευρυμένες εξουσίες στην αστυνομία στο Ισραήλ και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Το Λικούντ του Νετανιάχου και τα θρησκευτικά και ακροδεξιά κόμματα, που είναι σύμμαχοι του, κατήγαγαν καθαρή νίκη στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, βάζοντας τέλος σε σχεδόν τέσσερα χρόνια πολιτικής αστάθειας.

Η κυβέρνηση που θα σχηματισθεί φαίνεται ότι θα είναι η πιο δεξιά που είχε ποτέ το Ισραήλ, κάτι που θα αναγκάσει τον Νετανιάχου να ισορροπεί διπλωματικά ανάμεσα στο συνασπισμό του και τους δυτικούς συμμάχους του.

Η αναρρίχηση του Μπεν-Γκβιρ σε αυτό το υπουργικό πόστο έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Έποικος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αντίθετος στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, το ιστορικό του ακροδεξιού πολιτικού περιλαμβάνει καταδίκες το 2007 για υποκίνηση ρατσισμού εναντίον Αράβων.

Ωστόσο ο Μπεν-Γκβιρ, πλέον δικηγόρος, λέει ότι οι θέσεις του έχουν γίνει πιο μετριοπαθείς. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υποστηρίζει πλέον την εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων, αλλά μόνο αυτών τους οποίους θεωρεί προδότες ή τρομοκράτες, αλλά στηρίζει την υιοθέτηση πιο χαλαρών κανόνων για χρήση πυρών από στρατιώτες που αντιμετωπίζουν διαδηλώσεις ή ταραχές Παλαιστινίων.

Η νέα του στάση συναντά τον σκεπτικισμό και την καταφρόνηση των Παλαιστινίων.

«Ο Μπεν-Γκβιρ θέλει να μετατραπεί από έναν ταραχοποιό, παραβάτη του νόμου, ρατσιστή και τρομοκράτη, σε έναν άνθρωπο που έχει επίσημες ευθύνες, ώστε να μπορεί να μετατρέψει αυτόν τον ρατσισμό και το μίσος σε επίσημη κυβερνητική πολιτική, μέσω των θέσεων που θα αναλάβει», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλικι.

Ο πιθανός διορισμός του Γκβιρ στο υπουργικό αυτό πόστο έχει απήχηση στον ισραηλινό στρατό. Ένας στρατιώτης τέθηκε σε αναστολή από τα καθήκοντά του την Παρασκευή αφού σε ένα βίντεο εμφανίστηκε να προειδοποιεί φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη λέγοντας ότι: «Ο Μπεν-Γκβιρ θα τακτοποιήσει αυτό το μέρος».

Το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού μετέδωσε μια ηχογράφηση από εσωτερική συνάντηση της Εβραϊκής Δύναμης, στην οποία ένας βουλευτής συζητά ένα προτεινόμενο νομοσχέδιο για την εκδίωξη όσων εκφράζουν αλληλεγγύη στους μαχητές.

Ο Μπεν-Γκβιρ απαντά: «Ας πούμε ότι αύριο πρωί... ένα μέλος μιας οικογένειας έρχεται και επαινεί τη δράση του γιατρού Γκολντστάιν, τότε θα πρέπει αυτοί να πεταχτούν έξω από τη χώρα;»

Ο ακροδεξιός πολιτικός αναφερόταν στον Μπαρούχ Γκολντστάιν, έναν έποικο που ταυτίστηκε με την υπερεθνικιστική εβραϊκή οργάνωση Καχ και δολοφόνησε Παλαιστίνιους σε ένα τέμενος της Χεβρώνας το 1994. Η επίθεση ώθησε το Ισραήλ να θέσει εκτός νόμου την Καχ, στην οποία ήταν κάποτε μέλος ο Μπεν-Γκβιρ.

«Κάθε νομοσχέδιο που προτείνετε έχει πολύ, πολύ ευρείες συνέπειες και επιπτώσεις», λέει ο Μπεν-Γκβιρ στην ηχογράφηση. «Αν ξέρετε ποιες είναι οι επιπτώσεις και ξέρετε τι πρέπει να γίνει -είμαι μαζί σας. Αλλά πρώτα, όλα πρέπει να γίνουν κατανοητά», ανέφερε.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού, ο Μπεν-Γκβιρ επαλήθευσε το περιεχόμενο της ηχογράφησης.

Σε άλλες συνεντεύξεις του, αρνήθηκε να τοποθετηθεί αναφορικά με προηγούμενες δηλώσεις του για τερματισμό της αστυνομικής απαγόρευσης εβραϊκής προσευχής στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, τον τρίτο ιερότερο χώρο στο Ισλάμ που οι Εβραίοι τιμούν ως τοποθεσία αρχαίων εβραϊκών ναών. Οι Παλαιστίνιοι και η Ιορδανία θεωρούν την εβραϊκή προσευχή εκεί ως μεγάλη πρόκληση.

Πιεζόμενος από τον ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό, σήμερα αρκέστηκε να πει ότι «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει μισαλλόδοξες πολιτικές στο Όρος του Ναού», χρησιμοποιώντας την ονομασία που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για την τοποθεσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης