Έτοιμος για εισβολή στη βόρεια Συρία ο Ερντογάν κόντρα σε ΗΠΑ και Ρωσία
Ανανεώθηκε:
Αποφασισμένος να ανοίξει ένα επικίνδυνο κεφάλαιο με άγνωστη κατάληξη, δίνοντας εντολή για νέα τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, εμφανίζεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών περί αποσταθεροποίησης της περιοχής και υπονόμευσης της μάχης κατά του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και τις συστάσεις της Ρωσίας για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης, ο Ερντογάν επιμένει ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατά κουρδικών θέσεων στο έδαφος της βόρειας Συρίας ήταν μόνη η αρχή, και η Τουρκία δεν θα ζητήσει «άδεια» για χερσαία επιχείρηση.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας, η Τουρκία έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα (άνω των 400) κατά θέσεων Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία και το Ιράκ, στο πλαίσιο «αντιποίνων» για τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου -την «πατρότητα» της οποίας απέδωσε άμεσα στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και την -υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ- κουρδική πολιτοφυλακή της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).
Αμφότερες οι κουρδικές οργανώσεις έχουν αρνηθεί την ευθύνη για την επίθεση, την οποία και χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να δικαιολογήσει σήμερα την προαναγγελθείσα από τον Ιούλιο νέα χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Συρία -παίζοντας το χαρτί του εθνικισμού και της ασφάλειας με το βλέμμα στις εκλογές του 2023 και επιχειρώντας να αποσπάσει την προσοχή από τα οικονομικά του πεπραγμένα.
Διακηρυγμένος στόχος του Ερντογάν είναι η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» υπό το έλεγχο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τη Συρία. Ο ίδιος δίνει σήμα για επίθεση σε Τελ Ριφάτ, Μανμπίτζ, καθώς και στο Κομπάνι -όπου οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ενώθηκαν με το στρατό των ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2015 επικρατώντας έναντι του Ισλαμικού Κράτους.
Σε συνέχεια των προειδοποιήσεων που έχει απευθύνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση, ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη βορειο-ανατολική Συρία, Νίκολας Γκρέιντζερ, κάλεσε τις τελευταίες ώρες σε «άμεση αποκλιμάκωση», τονίζοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες αποσταθεροποιούν την περιοχή και υπονομεύουν τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά σε στρατιωτική δράση που αποσταθεροποιεί περαιτέρω τις ζωές κοινοτήτων και οικογενειών στη Συρία, και επιθυμούμε άμεση αποκλιμάκωση» υπογράμμισε ο Νίκολας Γκρέιντζερ, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Συρία, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνες εξελίξεις» που ανησυχούν τις ΗΠΑ και θέτουν σε κίνδυνο το στρατιωτικό προσωπικό τους στη Συρία.
H Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (Centcom) επιβεβαίωσε εντός της εβδομάδας ότι τέθηκαν σε κίνδυνο οι ζωές Αμερικανών στρατιωτών από τουρκική επιδρομή με drone εναντίον κοινής βάσης κουρδικών δυνάμεων και του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στην πόλη Χασακέ της βορειοανατολικής Συρίας.
Η Άγκυρα έχει ανακοινώσει, διά του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, την «εξουδετέρωση» 300 Κούρδων μαχητών έως σήμερα. Από πλευράς του εδρεύοντος στη Βρετανία Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθωπίνων Δικαιωμάτων γίνεται λόγος για 67 νεκρούς από τις αεροπορικές επιδρομές -άμαχοι, ένοπλοι και στρατιώτες.
Διακόπηκαν οι επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους
Ο επικεφαλής του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στον οποίο ανήκει η YPG, δήλωσε σήμερα, Σάββατο 26 Νοεμβρίου, στους δημοσιογράφους ότι έχουν διακόψει τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους εξαιτίας των τουρκικών επιδρομών.
Ο Μαζλούμ Αμπντί επισήμανε ότι έπειτα από μία εβδομάδα βομβρδισμών, η Τουρκία κινείται τώρα προς χερσαία επιχείρηση εκμεταλλευόμενη την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, και ήδη οι επιδρομές έχουν προκαλέσει καταστροφές στις υποδομές της περιοχής.
«Οι δυνάμεις που συνεργάζονται συμβολικά με τον διεθνή συνασπισμό στον αγώνα κατά του Νταές [το αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους] είναι τώρα στόχοι του τουρκικού κράτους και ως εκ τούτου οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει», δήλωσε ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι δύο πύραυλοι στόχευσαν δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στη βορειοανατολική πόλη Σαμπάντεχ χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή ζημιές στη βάση. Η επίθεση αποδίδεται σε εν υπνώσει πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους, με τον συνταγματάρχη Τζο Μπουτσίνο, εκπρόσωπο της CENTCOM, να τονίζει:
«Επιθέσεις αυτού του είδους θέτουν σε κίδυνο τις δυνάμεις του συνασπισμού και τον άμαχο πληθυσμό και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συρίας και της περιοχής που εξαφαλίστηκε μετά μεγάλης δυσκολίας».
Αμφότερες Τουρκία και ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση, εντούτοις διαφωνούν για το καθεστώς των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). H πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας αποτελεί τον κορμό του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών, και κατ' επέκταση πολύτιμο σύμμαχο της Ουάσινγκτον.
Αψηφά ΗΠΑ και Ρωσία ο Ερντογάν
Οι προειδοποιήσεις-συστάσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία να μην προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση είναι σαφείς, όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει αποφασισμένος και απαιτεί από όλους τους συμμάχους της Τουρκίας, με πρώτες τις ΗΠΑ, «να σταματήσουν κάθε υποστήριξη» προς τους μαχητές της YPG.
Η Τουρκία ήδη εξαπολύει από τα σύνορα και βολές βαρέος πυροβολικού προς το συριακό έδαφος, και ο Ερντογάν επιμένει σχεδόν καθημερινά ότι η επιχείρηση θα ξεκινήσει «όταν έρθει η ώρα» και ο «διάδρομος ασφαλείας» θα εγκαθιδρυθεί το συντομότερο δυνατόν.
Κατά τον επικεφαλής του συνασπισμού των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαλούμ Αμπντί, «ο πραγματικός στόχος» μίας χερσαίας επιχείρησης θα είναι το Κομπάνι, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του στο να ενώσει η Τουρκία τις περιοχές της Συρίας που ήδη ελέγχει. Ο ίδιος παράλληλα επέκρινε τη στάση ΗΠΑ και Ρωσίας ως αδύναμη σε προ ημερών συνέντευξή του στο Al-Monitor.
Η Ρωσία έχει δηλώσει πως «ελπίζει» ότι η Τουρκία «θα επιδείξει αυτοσυγκράτηση» και «θα απόσχει από πλήρους κλίμακας» επίθεση στη Συρία.
«Κατανοούμε τις ανησυχίες της Τουρκίας που σχετίζονται με την ασφάλειά της [...] Όμως ταυτόχρονα καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή αποσταθεροποίηση της συνολικής κατάστασης», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ασφάλειας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Σε ανάλογες δηλώσεις προχώρησε και ο Αλεξάντερ Λαυρέντιεφ, ειδικός επιτετραμμένος του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τη Συρία.
Η Άγκυρα από πλευράς της διαμήνυσε στη Μόσχα, στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπουργών Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Σεργκέι Σοϊγκού, ότι ζητούμενο είναι «να εμποδίσει την τρομοκρατική απειλή από τη Συρία σε μόνιμη βάση» και «πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα» -αναφορά στη συμφωνία ανακωχής του 2019 με ρωσική δέσμευση για απομάκρυνση Κούρδων μαχητών από επίμαχες ζώνες.
Από το 2016, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει τρεις μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας, με στόχο την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή YPG.