ΚΟΣΜΟΣ

7.500 νέοι που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη

twitter

Το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο άνοιξε προ ημερών τις πύλες του σε περισσότερους από 7.000 νέους Ευρωπαίους δίνοντάς τους βήμα να συζητήσουν για τις προκλήσεις των καιρών μας.

Φτάνοντας στη Γαλλία έρχεσαι αμέσως αντιμέτωπος με τα προβλήματα της καθημερινότητας: διήμερη απεργία στα τρένα όλης της χώρας και απεργία στα τραμ στο Στρασβούργο.

Πηγή: Σπυριδούλα Σκούρα

Στο μεταξύ, οι δρόμοι της μικρής αυτής γραφικής γαλλικής πόλης γέμισαν με φιλόδοξους νέους, οι οποίοι με το μότο «Μαζί μπορούμε να κάνουμε την αλλαγή» μοιράστηκαν ιδέες και σκέψεις για τις δυνατότητες, αλλά και πιθανές λύσεις για το μέλλον της Ευρώπης. Τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας πολλά: ανεργία των νέων, περιβάλλον, καινοτομία, πρόσβαση στην εργασία και φυσικά η προσφυγική κρίση.

Πηγή: twitter

Μέσα στις αίθουσες του ευρωκοινοβουλίου, πραγματοποιούνταν ομιλίες πάνω σε όλες τις θεματικές, ενώ ο χώρος έξω από το ευρωκοινοβούλιο είχε μετατραπεί σε χώρο φεστιβάλ, με τις σκηνές οι οποίες είχαν στηθεί για τις διάφορες δραστηριότητες, οι οποίες περιλάμβαναν από την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων, μέχρι διαδραστικά παιχνίδια για την προσφυγική κρίση.

Πηγή: Σπυριδούλα Σκούρα

Το να βλέπεις τόσους ενθουσιώδεις και ενεργούς νέους, οι οποίοι δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τόσο σημαντικά ζητήματα, προσπαθώντας να βρουν πιθανές λύσεις, ήταν εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές πολλοί και εκλεκτοί, από ευρωβουλευτές, εκπροσώπους ΜΚΟ, μέχρι και μια αστροναύτη –που ομολογουμένως έκανε την μεγαλύτερη αίσθηση- τη Σαμάνθα Κριστοφορέτι, η οποία μοιράστηκε τις εμπειρίες της από το Διάστημα!

Πηγή: twitter

Παρά τη μεγάλη διοργάνωση και τη γενικότερη καχυποψία που επικρατεί σήμερα για την τρομοκρατία, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το κοινοβούλιο είναι χαλαρά, αλλά και μέσα σε αυτό ο καθένας είχε πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

Πηγή: Σπυριδούλα Σκούρα

Παράλληλα με τη διοργάνωση για τη νεολαία, στο ευρωκοινοβούλιο βρέθηκαν πάνω από 100 νέοι δημοσιογράφοι ή μελλοντικοί δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι κάλυψαν τη διοργάνωση εκ μέρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αλλά και αντάλλαξαν επίσης απόψεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.

Κατά τις συζητήσεις μαζί τους, σε ατμόσφαιρα χαλαρή και φιλική, έβλεπες το ενδιαφέρον τους για τα ελληνικά ζητήματα, τόσο τα πολιτικοοικονομικά, όσο και τα κοινωνικά. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς έχουν έρθει στην Ελλάδα για να καλύψουν κάποιο ρεπορτάζ, με το προσφυγικό να έχει εξέχουσα θέση.

“Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη”, λέει ο Κλαούντιο, ένας ιταλός δημοσιογράφος που ‘τρέχει’ ένα πρότζεκτ αλληλεγγύης, ενώ η γερμανίδα συνάδελφος Τζανίνα που έχει βρεθεί 3 φορές στην Αθήνα τους τελευταίους 6 μήνες για να καλύψει την κοινωνική διάσταση της κρίσης δηλώνει πως της έκανε θετική εντύπωση η συμπεριφορά των νέων ανθρώπων. “Η Αθήνα είναι ένα μέρος γεμάτο δημιουργικότητα, χάρη στη νέα γενιά που έχει ισχυρά κίνητρα και θέλει να αλλάξει τη μοίρα της”, λέει.

Αλλά και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τέθηκε στο τραπέζι: “Είναι απογοητευτικό να βλέπεις πως η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση που ενθαρρύνει όλη αυτή την αλληλεγγύη και ανταλλαγή απόψεων από τους νέους μέσα από αυτή τη διοργάνωση, δεν κάνει το καλύτερο δυνατό για να επιλύσει την ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση”, σημειώνει ο ισπανός Σέργκι, επίσης δημοσιογράφος.

Γνωριμίες έγιναν, απόψεις ανταλλάχθηκαν και η διοργάνωση τελείωσε σε κλίμα ενθουσιασμού. Η αίσθηση που μένει φεύγοντας από εκεί είναι πως οι νέοι άνθρωποι, ακόμα και άπειροι, πολλές φορές είναι πιο μπροστά από την πολιτεία και κάνουν περισσότερα πράγματα, γι’αυτό είναι σημαντικό να ακούγεται η φωνή τους. Ούτως ή άλλως αυτοί είναι που θα φέρουν την αλλαγή.

Τι κάνει ένα πάντα στο Ευρωκοινοβούλιο; Το πάντα ήταν η μασκότ του No Hate Speech (Πηγή: twitter)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης