Οι ΗΠΑ αυξάνουν τον ρυθμό ανάπτυξης υπερηχητικών όπλων για να προλάβουν Κίνα-Ρωσία
Η Κίνα και η Ρωσία ωθούν τις ΗΠΑ να αναπτύξουν υπερηχητικά όπλα γρηγορότερα καθώς το Πεντάγωνο επιδιώκει να αυξήσει τον ρυθμό των δοκιμών και της έρευνας και να αποφύγει να μείνει πίσω, δήλωσε ανώτερος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, υπεύθυνος για τις προσπάθειες των ΗΠΑ.
«Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε πραγματικός οδηγός για να πάρουμε αυτήν την τεχνολογία και να τη βάλουμε σε ένα οπλικό σύστημα. Η ανάγκη δεν ήταν εκεί», δήλωσε ο αντιναύαρχος Τζόνι Γουλφ, διευθυντής του προγράμματος Στρατηγικών Συστημάτων του Ναυτικού. «Η ανάγκη είναι τώρα εκεί, γι' αυτό έχουμε την αίσθηση του επείγοντος να το κάνουμε».
Ο Γουλφ, μιλώντας στο CNNi τον περασμένο μήνα καθώς ο στρατός πραγματοποίησε δύο δοκιμές πυραύλων για να συγκεντρώσει δεδομένα για υπερηχητική ανάπτυξη, αναγνώρισε ότι η Κίνα και η Ρωσία έχουν αναπτύξει όπλα που δεν έχουν οι ΗΠΑ. Κάθε μία από τις δύο δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πραγματοποίησε περίπου δώδεκα διαφορετικά πειράματα σε διαφορετικούς τομείς, όπως ανθεκτικά στη θερμότητα υλικά, ηλεκτρονικά υψηλής τεχνολογίας και ελαφριά υλικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή ανάπτυξη ενός υπερηχητικού όπλου.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει τους δικούς της υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal στην Ουκρανία, σηματοδοτώντας ίσως την πρώτη φορά που τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται σε πόλεμο. Και κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής πέρυσι, ένας κινεζικός υπερηχητικός πύραυλος πέταξε σε όλο τον κόσμο προτού χτυπήσει τον στόχο του.
«Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι οδηγοί», είπε ο Γουλφ.
Τα υπερηχητικά όπλα ταξιδεύουν με ταχύτητες μεγαλύτερες από 5 Mach ή περίπου 4.000 μίλια την ώρα, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό και την αναχαίτισή τους έγκαιρα. Οι πύραυλοι μπορούν επίσης να κάνουν ελιγμούς και να αλλάζουν ύψος, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν τα τρέχοντα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας.
Το Πεντάγωνο ζήτησε 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια για υπερηχητική έρευνα το επόμενο οικονομικό έτος, από 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μια σειρά από διαφορετικά προγράμματα υπερηχητικών όπλων στις στρατιωτικές υπηρεσίες, αλλά μια σειρά αποτυχημένων δοκιμών καθυστέρησε ορισμένα προγράμματα.
Η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε επιτυχείς δοκιμές του όπλου ταχείας απόκρισης που εκτοξεύτηκε με αέρα (ARRW), αλλά αυτό έγινε μόνο μετά από 3 διαδοχικές αποτυχίες δοκιμών. Το Common Hypersonic Glide Body, μια κοινοπραξία μεταξύ του Στρατού και του Ναυτικού, υπέστη επίσης αποτυχία δοκιμών το καλοκαίρι κατά την πρώτη δοκιμή του πλήρους συστήματος.
Ο Στρατός σχεδιάζει να τοποθετήσει το υπερηχητικό όπλο μεγάλης εμβέλειας (LRHW) το επόμενο έτος, το οποίο θα το καταστήσει το πρώτο υπερηχητικό σύστημα που θα χρησιμοποιήσει ο στρατός. Το σύστημα χρησιμοποιεί έναν πύραυλο ενισχυτή δύο σταδίων για να επιταχύνει ένα βλήμα ολίσθησης σε υπερηχητικές ταχύτητες. Στη συνέχεια, το σώμα ολίσθησης κατευθύνεται προς τον στόχο του με πολύ υψηλές ταχύτητες, χρησιμοποιώντας την κινητική του ενέργεια ως όπλο.
Το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει να τοποθετήσει τη δική του έκδοση του συστήματος σε αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων κατηγορίας Zumwalt το 2025 και μια έκδοση για έναν υπερηχητικό πύραυλο που εκτοξεύεται από υποβρύχιο έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος στα τέλη αυτής της δεκαετίας.
«Βασικά, είναι απλώς η επόμενη γενιά πυραύλων», λέει ο Τομ Καρακο, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Ο Καρακο λέει ότι οι ΗΠΑ υποχώρησαν από την έρευνα και την ανάπτυξη γύρω από υπερηχητικά προγράμματα τα τελευταία χρόνια. Όμως, καθώς η Κίνα και η Ρωσία ενίσχυσαν τις επενδύσεις στα δικά τους συστήματα, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως προτεραιότητα να καλύψουν τη διαφορά, με τα δικά τους επιθετικά χρονοδιαγράμματα.
«Δεν το κάνουμε επειδή το κάνουν. Το κάνουμε για συγκεκριμένες στρατιωτικές ανάγκες», είπε ο Karako. «Χρειάζεσαι αυτή την απρόβλεπτη, όχι μόνο ταχύτητα. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα σας προσφέρουν την ταχύτητα, αλλά τα υπερηχητικά ανεμόπτερα και τα scramjet είναι αυτά που συνδυάζουν την ταχύτητα με την ικανότητα ελιγμών».
Δεν κοιτάζουν μόνο οι υπερδυνάμεις του κόσμου αυτά τα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Η Βόρεια Κορέα ισχυρίστηκε ότι είχε δοκιμάσει επιτυχώς έναν υπερηχητικό πύραυλο νωρίτερα αυτό το έτος. Και την περασμένη εβδομάδα, το Ιράν ισχυρίστηκε ότι η Αεροδιαστημική Δύναμη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης είχε αναπτύξει έναν υπερηχητικό πύραυλο.
«Έχουμε δει τις αναφορές που υποστηρίζονται και έρχονται από το Ιράν. Παραμένουμε δύσπιστοι ως προς αυτές τις αναφορές», δήλωσε η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά κάθε εξέλιξη ή διάδοση προηγμένης τεχνολογίας που προέρχεται από το Ιράν».