ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκοτάδι και κρύο στο Κίεβο - Το «δώρο» Σούνακ στον Ζελένσκι

Ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Ukrainian Presidential Press Office via AP)

Επίσκεψη-έκπληξη στο Κίεβο πραγματοποίησε σήμερα, Σάββατο 19 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ρίσι Σούνακ, όπου συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Σούνακ ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα παράσχει ένα πακέτο αεράμυνας 50 εκατομμυρίων λιρών για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυροβόλων όπλων και τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που παρέχονται από το Ιράν.Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη σθεναρή υποστήριξη προς την Ουκρανία που ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής των προκατόχων του. Ανέφερε επίσης ότι η Βρετανία θα αυξήσει την εκπαίδευση που παρέχει στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

«Ενώ οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας καταφέρνουν να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις επί του εδάφους, οι άμαχοι βομβαρδίζονται βάναυσα από αέρος», ανέφερε στη δήλωσή του ο Σούνακ.

«Παρέχουμε σήμερα νέα αντιαεροπορική άμυνα, περιλαμβανομένων αντιαεροπορικών όπλων, ραντάρ και εξοπλισμού κατά των drones και αυξάνοντας την ανθρωπιστική υποστήριξη για τον ψυχρό, δύσκολο χειμώνα μπροστά μας», τόνισε ο Σούνακ.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Σούνακ για την υποστήριξή του και έγραψε στο Twitter: «Με φίλους σαν εσάς δίπλα μας, είμαστε σίγουροι για τη νίκη μας. Και τα δύο έθνη μας ξέρουν τι σημαίνει να υπερασπίζεσαι την ελευθερία».

«Κατά τη σημερινή συνάντηση, συζητήσαμε τα πιο σημαντικά θέματα τόσο για τις χώρες μας όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Τα μπλακ-άουτ έχουν βυθίσει το Κίεβο στο σκοτάδι εν μέσω χειμώνα

Την ίδια ώρα, το Κίεβο βρίσκεται σε «κρίσιμη κατάσταση» με ελλείψεις ρεύματος, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει πολύωρες διακοπές ρεύματος, λένε αξιωματούχοι, εν μέσω ρωσικών επιθέσεων στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές.

Σφοδρά πυρά πυροβολικού και πυραύλων έχουν διακόψει την ηλεκτροδότηση έως και του 40% των κατοίκων της χώρας στην αρχή του χειμώνα, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Ο επικεφαλής του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι παγωμένες θερμοκρασίες ασκούν πρόσθετη πίεση στα ενεργειακά δίκτυα.

Ο Βολοντίμιρ Κουντρίτσκι, διευθύνων σύμβουλος της Ukrenergo, δήλωσε στην ουκρανική κρατική τηλεόραση:

«Καταλαβαίνουμε ότι ο εχθρός θέλει να καταστρέψει το σύστημα ηλεκτροδότησης μας γενικά, να προκαλέσει μακροχρόνιες διακοπές. Πρέπει να προετοιμαστούμε για πιθανές μακρές διακοπές, αλλά αυτή τη στιγμή εισάγουμε προγραμματισμένα χρονοδιαγράμματα και θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι διακοπές δεν θα είναι πολύ μεγάλες».

«Η πρωτεύουσα του Κιέβου αντιμετωπίζει ήδη τεράστιο έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας» δήλωσε στο AP ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

«Περίπου 1,5-2 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου ο μισός πληθυσμός της πόλης - βυθίζονται περιοδικά στο σκοτάδι, καθώς οι αρχές μεταφέρουν το ηλεκτρικό ρεύμα από τη μία περιοχή στην άλλη. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Όμως οι προσπάθειες της Ρωσίας να κάνει την Ουκρανία να σκεφτεί να παραιτηθεί, θα αποτύχουν», κατέληξε ο δήμαρχος του Κιέβου.

Στη Χερσώνα, την οποία ανακατέλαβαν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά από μήνες ρωσικής κατοχής, η αποκατάσταση των ζημιών στις ενεργειακές υποδομές αποδεικνύεται επικίνδυνη καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ναρκοθέτησαν τα σημεία γύρω από τις εγκαταστάσεις, κατά την οπισθοχώρησή τους.

Ρωσικό χτύπημα σε ουρά για ψωμί στη Χερσώνα - Πέντε τραυματίες

Σήμερα, Σάββατο 19/11, πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα σε σημείο όπου γινόταν διανομή ψωμιού στην νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής διευθυντής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο.

Η επίθεση κατά σταθμού ανθρωπιστικής βοήθειας πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπιλοζέρκα, δυτικά της πρόσφατα απελευθερωμένης Χερσώνας.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ανακοινώσεις ότι περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Καμιά επικοινωνία για ειρηνευτικές συνομιλίες

Σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίου Ουκρανού αξιωματούχου, η Μόσχα δεν έχει επικοινωνήσει επίσημα με το Κίεβο για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει πλήρως τις δυνάμεις της για να διεξαχθούν συνομιλίες.

«Δεν έχουμε καμία επίσημη αίτηση από τη ρωσική πλευρά για διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, αρχηγός του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας.

Πρόσθεσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες που δεν βασίζονται στην ουκρανική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα εντός των ορίων των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της είναι «μη αποδεκτές», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν από τη ρωσική πλευρά είναι η απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος», πρόσθεσε ο Γέρμακ.

Ο πόλεμος θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι την άνοιξη

Οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να βρίσκονται στην Κριμαία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου και ο πόλεμος με τη Ρωσία θα μπορούσε να τελειώσει μέχρι την άνοιξη, δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Χαβρίλοφ.

Αναφορικά με το πότε θα τελειώσει ο πόλεμος, ο Ουκρανός υφυπουργός Άμυνας είπε ότι ως στρατιωτικός είναι σημαντικό να είναι προετοιμασμένος για μια μακρά μάχη εάν η Ρωσία μπορέσει να ενισχύσει τις δυνάμεις της. «Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ο πόλεμος θα πάρει λίγο χρόνο. Αλλά η αίσθηση μου είναι ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης, αυτός ο πόλεμος θα έχει τελειώσει».

Σε συνέντευξή του στο Sky News, ο Χαβρίλοφ είπε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα συνεχίσουν να πολεμούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα παρά τις σκληρές συνθήκες και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Ερωτηθείς εάν η πρόσφατη ανακατάληψη της πόλης Χερσώνα έκανε πιο πιθανούς άλλους στόχους, όπως η ανακατάληψη της Κριμαίας, ο Χαβρίλοφ είπε:

«Είναι μόνο θέμα χρόνου και, φυσικά, θα θέλαμε να τα καταφέρουμε νωρίτερα παρά αργότερα».

Τα ουκρανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να «πατήσουν στην Κριμαία» μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, είπε, προσθέτοντας ότι το σενάριο είναι «δυνατό» και «δεν αποκλείεται».

Ένα απροσδόκητο γεγονός στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως η ξαφνική κατάρρευση του καθεστώτος του Πούτιν, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να πάρει πίσω την Κριμαία μέχρι το τέλος του έτους, είπε.

Σχετικά με την πιθανότητα μιας ρωσικής πυρηνικής επίθεσης ανέφερε ότι είναι αρκετά μικρή, ωστόσο, «ναι, θα ήταν δραματικό. Για όλους θα είναι… ο Θεός ξέρει τι σενάριο θα εκτυλιχθεί, αλλά ένα [τακτικό πυρηνικό πλήγμα] δεν συνιστά απειλεί, που θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε τον πόλεμό μας».

Όσον αφορά στην προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Μόσχα, ο Χαβρίλοφ είπε ότι αυτό θα γίνει μόνον όταν οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν κάθε σπιθαμή ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένης της προσαρτημένης από το 2014 Κριμαίας και των περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που κατέχουν τα τελευταία οκτώ χρόνια οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

«Η απόφαση της κοινωνίας στην Ουκρανία είναι να συνεχίσουμε μέχρι τέλους. Έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος, καταβάλαμε πολλές προσπάθειες για όσα έχουμε ήδη πετύχει. Κι όλοι γνωρίζουν ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση ή προσωρινή εκεχειρία θα είναι μόνον η συνέχιση αυτού του πολέμου κατά της ύπαρξης της Ουκρανίας ως κράτος», επισημαίνει.

Η Ρωσία προσπαθεί να εξαντλήσει την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Την ίδια ώρα, ο Κόλιν Καλ, ανώτατος σύμβουλος πολιτικής του Πενταγώνου, προειδοποίησε πως η Μόσχα ελπίζει πως θα εξαντλήσει την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα που εμπόδισε μέχρι τώρα τον ρωσικό στρατό να εγκαθιδρύσει κυριαρχία στον ουρανό πάνω από την Ουκρανία.

«Προσπαθούν πραγματικά να καταβάλουν και να εξαντλήσουν τα ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα», είπε ο Καλ στους δημοσιογράφους στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Μέση Ανατολή.

«Ξέρουμε ποια είναι η ρωσική θεωρία για τη νίκη, και έχουμε αναλάβει τη δέσμευση να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει διασφαλίζοντας πως οι Ουκρανοί θα πάρουν αυτό που χρειάζονται προκειμένου να διατηρήσουν βιώσιμη την αντιαεροπορική άμυνά τους», είπε.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, δυτικοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες ανέμεναν ευρέως πως ο ρωσικός στρατός θα προσπαθούσε αμέσως να καταστρέψει την πολεμική αεροπορία και την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Πρόκειται για ένα βασικό στοιχείο της σύγχρονης στρατιωτικής στρατηγικής, που επιτρέπει καλύτερη υποστήριξη για τις προωθούμενες χερσαίες δυνάμεις.

Αντ΄αυτού, τα ουκρανικά στρατεύματα με πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλα μέσα αντιαεροπορικής άμυνας κατάφεραν να απειλήσουν τα ρωσικά αεροπλάνα, με αποτέλεσμα ο ουρανός πάνω από την Ουκρανία να εξακολουθεί μέχρι σήμερα να παραμένει υπό διεκδίκηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης