ΚΟΣΜΟΣ

Ρεπορτάζ CNNi: Μειώνονται τα αποθέματα αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία

Ρεπορτάζ CNNi: Μειώνονται τα αποθέματα αμερικανικών οπλικών συστημάτων για την Ουκρανία
«Το ζήτημα προβληματίζει το Πεντάγωνο», σημειώνουν αξιωματούχοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο CNNi AP Photo/Efrem Lukatsky

«ΗΠΑ δεν διαθέτουν πολλά ακόμα οπλικά συστήματα και πυρομαχικά υψηλής τεχνολογίας για να τα μεταφέρουν στο Κίεβο», όπως δήλωσαν στο CNNi τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι με άμεση γνώση του ζητήματος.

Η πίεση στα αποθέματα όπλων και η ικανότητα της αμερικανικής βιομηχανίας να ανταπεξέλθει στη ζήτηση είναι μία από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς οι ΗΠΑ συνεχίζουν να στέλνουν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία για να στηρίξουν τον αγώνα της κατά της Ρωσίας.

Ένας από τους αξιωματούχους δήλωσε ότι στο CNNi τα αποθέματα ορισμένων οπλικών συστημάτων «μειώνονται» μετά από σχεδόν εννέα μήνες στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, καθώς υπάρχει «πεπερασμένη ποσότητα» πλεονάζοντος αποθέματος που οι ΗΠΑ έχουν στη διάθεσή προς αποστολή.

Μεταξύ των οπλικών συστημάτων όπου υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το αν τα αποθέματα των ΗΠΑ μπορούν να ικανοποιήσουν τις ουκρανικές απαιτήσεις είναι τα πυρομαχικά πυροβολικού των 155 χιλιοστών και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger, ανέφεραν οι πηγές.

Επίσης εγείρονται ανησυχίες σχετικά με την αμερικανική παραγωγή πρόσθετων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων αντιραντάρ HARMs, των πυραύλων εδάφους-εδάφους GMLRS και των φορητών αντιαρματικών πυραύλων Javelin - αν και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής τους.

Για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες, οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα σε σύγκρουση μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Χωρίς την ανάγκη παραγωγής όπλων και πυρομαχικών για έναν πόλεμο, οι ΗΠΑ δεν έχουν κατασκευάσει τις ποσότητες υλικού που απαιτούνται για τη διατήρηση μιας διαρκούς σύγκρουσης υψηλής έντασης.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν επηρεάζεται η ετοιμότητα των ΗΠΑ, καθώς τα όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία δεν προέρχονται από τη «δεξαμενή» της αμερικανικής αμυντικής ετοιμότητας.

Ωστόσο το ζήτημα προβληματίζει το Πεντάγωνο, σημειώνουν αξιωματούχοι υπό το καθεστώς ανωνυμίας στο CNNi.

«Τόσο ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν όσο και ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ παρακολουθούν στενά τα επίπεδα των αμερικανικών αποθεμάτων», προσθέτουν.

Μείζονος σημασίας κατασκευαστική πρόκληση

Ένας λόγος για την ανησυχία σχετικά με τα χαμηλά αποθέματα είναι ότι η αμερικανική βιομηχανία δυσκολεύεται να συμβαδίσει με τη ζήτηση σε άμεσο χρόνο. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τα ουκρανικά στρατιωτικά αιτήματα λόγω της ανάγκης τους να διατηρήσουν την επάρκεια των δικών τους δυνάμεων.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Πρόκειται για έναν πόλεμο που νομίζαμε ότι θα τελείωνε σε λίγες ημέρες, αλλά τώρα μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Την ώρα που οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού καταρρέουν, η Δύση θα δυσκολευτεί πολύ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις σε αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε στο CNNi ο βουλευτής Μάικ Κουίγκλι, μέλος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε στο CNNi ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί», ενώ πρόσθεσε ότι καμία μεταφορά όπλων στην Ουκρανία δεν έχει μειώσει τη στρατιωτική ετοιμότητα των ΗΠΑ.

«Το υπουργείο Άμυνας λαμβάνει υπόψη του τις επιπτώσεις στη δική μας ετοιμότητα όταν αντλεί εξοπλισμό από τα αμερικανικά αποθέματα» δήλωσε ο Ράιντερ.

«Καταφέραμε να μεταφέρουμε εξοπλισμό από τα αμερικανικά αποθέματα χωρίς να υποβαθμίσουμε τη δική μας στρατιωτική ετοιμότητα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τη βιομηχανία για την αναπλήρωση των αμερικανικών αποθεμάτων και την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων των συμμάχων και των εταίρων» υπογράμμισε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (16/11) μετά τη συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, o Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, εξήγγειλε τη δέσμευση έξι χωρών για πρόσθετη παροχή όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας που υποσχέθηκε περισσότερα πυρομαχικά των 155 χιλιοστών.

*Με πληροφορίες από US is running low on some weapons and ammunition to transfer to Ukraine - By Jim Sciutto, Jeremy Herb, Katie Bo Lillis and Oren Liebermann, CNNi

Διαβάστε επίσης:

«Κενό» επικοινωνίας Ουάσινγκτον-Κιέβου στη διάρκεια της «πυραυλικής κρίσης» στην Πολωνία