Πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία: «Κενό» επικοινωνίας Ουάσινγκτον-Κιέβου στη διάρκεια της κρίσης
Ανανεώθηκε:
Το παρασκήνιο των διπλωματικών επαφών κορυφής κατά της διάρκεια της κρίσης που πυροδοτήθηκε από το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, την Τρίτη (15/11) αποκαλύπτει το «κενό» στην επικοινωνία Ουάσινγκτον – Κιέβου.
Οι Πολωνοί αξιωματούχοι άρχισαν να ενημερώνονται για μια πιθανή έκρηξη στο ανατολικό συνοριακό χωριό Przewodów γύρω στις 17:00 ώρα Ελλάδας και οι πληροφορίες άρχισαν να διαχέονται δημόσια και να ενημερώνονται οι σύμμαχοι γύρω στη 20:00, ώρα Ελλάδας.
Περίπου μία ώρα μετά την είδηση του πυραυλικού πλήγματος στην πολωνική μεθόριο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο νυχτερινό του διάγγελμα ότι «ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία», κάνοντας λόγο για «πολύ σημαντική κλιμάκωση» που απαιτεί απάντηση.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, τηλεφώνησε άμεσα στο γραφείο του Ζελένσκι μετά τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου και προέτρεψε τους αξιωματούχους να είναι πιο προσεκτικοί με τις διατυπώσεις τους για το περιστατικό, δήλωσαν πηγές που είχαν γνώση του τηλεφωνήματος.
Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν μίλησαν το βράδυ της Τρίτης, παρά τα αιτήματα του Ουκρανού ηγέτη να κανονίσουν μια κλήση, δήλωσε πηγή που γνωρίζει το θέμα, σύμφωνα με το CNNi.
ΗΠΑ και Πολωνία συμφώνησαν γρήγορα να συνεργαστούν στενά για τη διερεύνηση του χτυπήματος και ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, συναντήθηκε με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα στη Βαρσοβία, το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Λίγες ώρες πριν, ο Μπερνς είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο, καθώς ήταν σε εξέλιξη το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων και στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Όμως το περιστατικό δημιούργησε επίσης κάποιες ρωγμές στη συμμαχία της Δύσης με την Ουκρανία.
Μπάιντεν και Ντούντα έχουν δηλώσει δημοσίως ότι ο πύραυλος φαίνεται να προήλθε από το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας - ένας ισχυρισμός που ο Ζελένσκι συνεχίζει να αρνείται, γεγονός που έχει απογοητεύσει τους Πολωνούς αξιωματούχους, ανέφεραν πηγές.
Και παρόλο που ο Μπάιντεν μίλησε με τον Ντούντα και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ μετά το χτύπημα και είχε έκτακτες συνομιλίες με παγκόσμιους ηγέτες στη G20, ο πρόεδρος δεν είχε μιλήσει ακόμη απευθείας με τον Ζελένσκι μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, δήλωσαν στο CNNi πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Αντ' αυτού, ο Σάλιβαν μίλησε με τον προσωπάρχη του Ζελένσκι τις ώρες μετά την έκρηξη, είπαν οι πηγές, και ο Μπλίνκεν μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.
Η Ουκρανία ζήτησε επίσης να συμμετάσχει στην ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από Αμερικανούς και Πολωνούς αξιωματούχους, που επιθεωρεί τον τόπο του πυραυλικού πλήγματος, δήλωσε ο Ζελένσκι την Τετάρτη.
«Πρέπει να συμμετάσχουμε στην έρευνα» δήλωσε στους δημοσιογράφους, όμως το αίτημα αυτό δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό.