Μέσω... Κίνας θέλει να «φθάσει» στον Πούτιν η Δύση για το ουκρανικό
Παράθυρο ευκαιρίας για πρόοδο στο ουκρανικό «βλέπει» η Δύση στην προσεκτική προσέγγιση που καταγράφηκε με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.
Η Δύση χειρίστηκε με ιδιαίτερα ψύχραιμο τρόπο την πυραυλική κρίση στην Πολωνία, καθώς δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση με τη Ρωσία -ακριβώς το αντίθετο.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να «οδηγήσουν» Κίεβο και Μόσχα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η καλή σχέση που έχει ο Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθίσταται ιδιαιτέρως χρήσιμη -ειδικά τώρα που η Κίνα φαίνεται να έχει λάβει αποστάσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, στρέφοντας το βλέμμα προς τη Δύση με στόχο να αποφύγει την απομόνωση.
Ο χειρισμός της «πυραυλικής κρίσης» στην Πολωνία
Το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και κυρίως το κατά πόσο αποτέλεσε επιθετική ενέργεια κατά μέλους του ΝΑΤΟ έθεσε σε συναγερμό τη Δύση. Είχε προηγηθεί ένα από τα μεγαλύτερα κύματα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων σε ουκρανικές πόλεις από την έναρξη του πολέμου, με βασικό στόχο της ενεργειακές υποδομές ζωτικής σημασίας, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής της G20.
Μερίδα αναλυτών ανέμενε μια ρωσική κλιμάκωση επί του πεδίου λόγω ανακατάληψης της Χερσώνας και της υποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, όμως το πυραυλικό πλήγμα στην πολωνική μεθόριο που είχε ως συνέπεια τον θάνατο δύο ανθρώπων έγειρε εκ νέου τις ανησυχίες για μια ευρύτερης κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση.
Κρατώντας στάση αναμονής προκειμένου να ερευνηθούν και να αποσαφηνιστούν οι παράμετροι του πυραυλικού πλήγματος σε ΝΑΤΟϊκό έδαφος, η Δύση απείχε σε πρώτο χρόνο από οποιαδήποτε ενέργεια ή ρητορική κλιμάκωσης με τη Ρωσία.
Πολωνία, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, λίγες ώρες μετά, δήλωσαν πως πιθανολογούν ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Ουκρανία στο πλαίσιο των προσπαθειών της αεράμυνας της χώρας κατά των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων και πως δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνηγορούν στο ότι αποτελεί σκόπιμη ενέργεια της Ρωσίας.
Η μεταστροφή της Κίνας
Άλλωστε η εννεάμηνη ρωσική εισβολή και οι σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν το επίκεντρο της G20, όπου σημειώθηκαν τα πρώτα διστακτικά βήματα του Πεκίνου προς την πλευρά των δυτικών συμμάχων έναντι της Μόσχας.
«Αποδεικνύεται ότι η συνεργασία του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχει τελικά όρια: Δεν θέλει να ακολουθήσει τον Ρώσο ηγέτη στη διπλωματική απομόνωση» σημείωσε το Bloomberg, σε ανάλυσή του για την «επιστροφή» του Σι Τζινπίνγκ στη διεθνή σκηνή.
«Ο Ρώσος πρόεδρος είναι σχεδόν μόνος στον κόσμο με την πολιτική του και δεν έχει κανέναν ισχυρό συμμαχικό εταίρο», δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου φιλοξενείται η G20, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κινέζο πρόεδρο, στο Πεκίνο, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Ο Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό ομόλογό του -το πρώτο τετ α τετ των ηγετών από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα- διατυπώνοντας ξεκάθαρα την αντίθεσή του στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία - μια στάση που περιγράφει τις κόκκινες γραμμές της Κίνας χωρίς να εγκαταλείπει εντελώς την «πολύτιμη έταιρο» Ρωσία.
Παρά τη βαθιά κρίση στις σινο-αμερικανικές σχέσεις λόγω Ταϊβάν για τους δύο ηγέτες υπήρξε σημείο τομής, καθώς μετά τη μαραθώνια συνάντησή τους, οι Μπάιντεν και Σι «επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία) δεν πρέπει ποτέ να γίνει και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί».
Ρόλος μεσολαβητή στην Ουκρανία;
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, ήταν ο μόνος διπλωμάτης στην G20 που συναντήθηκε επίσημα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αντικατέστησε τον Πούτιν. Όπως δήλωσε ο Γι, «η Κίνα θα συνεχίσει να υποστηρίζει μια αντικειμενική και δίκαιη θέση και να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο» στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών.
Τον διαμεσολαβητικο ρόλο της Κίνας στη ρωσο-ουκρανική σύρραξη επιθυμεί να ενισχύσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ανακοινώνοντας την επίσκεψή του στο Πεκίνο στις αρχές του νέου έτους.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει, από την πλευρά μας, έναν πιο σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο τους επόμενους μήνες, για να αποτρέψει ιδίως μια ισχυρότερη επιστροφή των χερσαίων επιθέσεων στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.
Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου υποδηλώνουν πως και εκείνος πιστεύει ότι η Ουκρανία ίσως πρέπει να είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Οι δυτικοί σύμμαχοι συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία, καλλιεργώντας παράλληλα κλίμα αποκλιμάκωσης. Ωστόσο, λίγοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η Ουκρανία, παρά τις πρόσφατες επιτυχίες της, θα μπορούσε να καταλάβει ρωσικές θέσεις όπου υπάρχει εξαιρετικά υψηλός βαθμός άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, πριν από τον Φεβρουάριο με την αναμενόμενη χειμερινή επιβράδυνση των μαχών.