ΚΟΣΜΟΣ

Ο άγνωστος υποβρύχιος υβριδικός πόλεμος στα ανοιχτά της Νορβηγίας

Ατύχημα ή σαμποτάζ, η Νορβηγία έχει θέσει στο ανώτατο επίπεδο επιφυλακής το πολεμικό της ναυτικό τους τελευταίους 2 μήνες ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Roald, Berit

Η Νορβηγία εκτός από βασικός πάροχος φυσικού αερίου, εσχάτως της Ευρώπης, είναι η χώρα κλειδί για τις δορυφορικές επικοινωνίες του κόσμου.

Όχι, η Νορβηγία δεν έχει μετατραπεί σε κάποιο τεχνολογικό hub ή σε Silicon Valley της Ευρώπης. Στο αρχιπέλαγος Svalbard, γνωστό και ως νήσοι Σπιτσβέργης βρίσκεται όμως ο μεγαλύτερος επίγειος δορυφορικός σταθμός του πλανήτη.

Στον συγκεκριμένο σταθμό ολόκληρος, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση, ο προηγμένος δυτικός κόσμος συλλέγει, εξετάζει και διανέμει κρίσιμα δορυφορικά δεδομένα. Στο συγκεκριμένο σημείο λίγο μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream έλαβε χώρα ένα παράξενο και για κάποιους ύποπτο περιστατικό. Μία από τις δύο γραμμές οπτικών ινών με τις οποίες συνδέεται το Svalbard με την ενδοχώρα και είναι και ο ασφαλέστερος – ταχύτερος δρόμος μεταφοράς δεδομένων στους δέκτες, καταστράφηκε.

Τα αίτια του συμβάντος δεν έχουν γίνει γνωστά με τις Νορβηγικές αρχές να αρκούνται το τελευταίο διάστημα σε λιτές ανακοινώσεις περί συνεχιζόμενων ερευνών. Σε κάθε περίπτωση εκπρόσωπος του σταθμού συλλογής δεδομένων ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως έχει γίνει αναβάθμιση των δυνατοτήτων της δεύτερης γραμμής και πως προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος τροφοδοσίας με δορυφορικά δεδομένα της Δύσης…

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια που υποθαλάσσιο καλώδιο δεδομένων καταστρέφεται στην συγκεκριμένη περιοχή. Τον Απρίλιο του 2021 που το Νορβηγικό υπουργείο άμυνας είχε εμποτίσει για να ελέγχει την δραστηριότητα στον βυθό της περιοχής κόπηκε. Το σενάριο του ατυχήματος δεν αποκλείεται αλλά σε κάθε περίπτωση η εισαγγελία του Όσλο που έχει αναλάβει την υπόθεση δεν έχει καταφέρει να βρει το παραμικρό στοιχείο που να οδηγεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Τα πληρώματα από τρία ρωσικά αλιευτικά σκάφη έχουν δώσει καταθέσεις χωρίς να προκύψει το παραμικρό. Το τελευταίο διάστημα το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για υποθαλάσσια πλήγματα από την Ρωσία που στόχο έχουν να αποκόψουν από δεδομένα τον δυτικό κόσμο.

Η πολιτική ηγεσία της Νορβηγίας παρά τις οχλήσεις από μεγάλα διεθνή μέσα για κάποιο σχόλιο σχετικά με τα συμβάντα δεν έχει προβεί σε κάποια επίσημη τοποθέτηση. Σε κάθε περίπτωση οι υποθαλάσσιες εκρήξεις, νοτιότερα, στην Βαλτική θάλασσα που ουσιαστικά έθεσαν εκτός λειτουργίας τους αγωγούς nord stream 1 και 2 μπορεί να εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο ενός υποθαλάσσιου πολέμου δεδομένων, όπως αναφέρουν αναλυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία.

Σημειώνουν πως ήδη οι μυστικές υπηρεσίες Βρετανίας, Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά και Γερμανίας έχουν στείλει σχετικό αίτημα αυτοψίας στο αρχιπέλαγος Svalbard καθώς σε περίπτωση απώλειας και της δεύτερης γραμμής δεδομένων ουσιαστικά θα μείνουν «τυφλές» από τον αέρα για τα όσα συμβαίνουν στην άλλη άκρη του κόσμου και πιο συγκεκριμένα στα πεδία των μαχών σε Ρωσία και Ουκρανία.

Το CNNi και το REUTERS αναφέρουν πως μία πιθανή απώλεια και της δεύτερης γραμμής στο νορβηγικό αρχιπέλαγος θα σημάνει απώλεια και για τους απλούς πολίτες σε καθημερινές υπηρεσίες τους όπως αυτές των πλοηγών του γνωστού GPS.

Κι ενώ κανείς δεν βρίσκει δεδομένα που να είναι αρκετά προκειμένου να ενοχοποιηθεί κάποια πλευρά, όλοι στρέφουν το βλέμμα προς την Μόσχα.

Για το Κρεμλίνο ο σταθμός του Svalbard αποτελεί σημαντικό στόχο καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει λεπτομερέστατα καταγράψει τις κινήσεις των υποβρυχίων της ακόμη και σε έκτακτες ασκήσεις στην Αρκτική.

Μία τέτοια άσκηση έγινε στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου όταν το Κρεμλίνο προετοιμαζόταν πυρετωδώς για την εισβολή στην Ουκρανία και είχε θέσει σε απόλυτη ετοιμότητα όλες τις μονάδες.

Ατύχημα ή σαμποτάζ η Νορβηγία έχει θέσει στο ανώτατο επίπεδο επιφυλακής το πολεμικό της ναυτικό τους τελευταίους 2 μήνες προκειμένου οι νήσοι της Σπιτσβέργης να παραμείνουν απόλυτα ασφαλείς και λειτουργικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης