ΟΗΕ: Η Ρωσία πρέπει να καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις στην Ουκρανία
Ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι η Ρωσία οφείλει να καταβάλει στο Κίεβο πολεμικές αποζημιώσεις υιοθέτησε σήμερα Δευτέρα (14/11) η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκτιμώντας ότι η Μόσχα Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ειδικότερα, 94 από τα 193 μέλη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τάχθηκαν υπέρ του ψηφίσματος, που προβλέπει ότι η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρέπει να υποστεί τις νομικές συνέπειες των παράνομων ενεργειών της, συμπεριλαμβανομένων αποζημιώσεων για τα θύματα και τις καταστροφές που προκάλεσε.
Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, αλλά έχουν πολιτική βαρύτητα.
Διπλασιάζει ο Καναδάς τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
Η καναδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διπλασιάσει το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, βοήθεια η οποία πλέον θα ξεπερνά το όριο του ενός δισεκατομμυρίου καναδικών δολαρίων (729 εκατομμύρια ευρώ).
«Αυτή η πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια θα στηρίξει τους Ουκρανούς καθώς συνεχίζουν τον θαρραλέο αγώνα τους ενάντια στην παράνομη εισβολή του προέδρου Πούτιν και αυτές οι νέες κυρώσεις θα ασκήσουν πρόσθετη πίεση σε όσους υποστηρίζουν αυτές τις πολεμικές ενέργειες», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Καναδό πρωθυπουργό για αυτή την νέα χρηματοδότηση.
«Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία και ο Καναδάς είναι αληθινοί σύμμαχοι που μοιράζονται κοινές αξίες και έχουν τους ίδιους στόχους», έγραψε στο Twitter. «Μαζί θα κερδίσουμε!».
Αυτή η νέα χρηματοδότηση στοχεύει «να βοηθήσει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους απέναντι στη βάναυση και αδικαιολόγητη εισβολή της Ρωσίας».
Το Ουκρανικό Καναδικό Κογκρέσο (UCC), μια κοινοτική οργάνωση που εκπροσωπεί τη διασπορά, χαιρέτισε επίσης την ανακοίνωση αυτή, λέγοντας ότι είναι «νιώθει ευγνωμοσύνη» για «τη συνεχιζόμενη προσήλωση (του Καναδά) στην ελευθερία της Ουκρανίας».
Τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση στρατιωτικού εξοπλισμού, επιτήρησης και επικοινωνίας, καυσίμων και ιατρικού εξοπλισμού.
Λιγότερο από δύο μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, η Οτάβα είχε εγκρίνει ήδη ένα πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων.
Η Οτάβα επέβαλε επίσης νέες κυρώσεις σε βάρος 23 Ρώσων αξιωματούχων. Ανάμεσά τους είναι «αστυνομικοί και ανακριτές, εισαγγελείς, δικαστές και σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εμπλέκονται σε κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον ηγετών της ρωσικής αντιπολίτευσης».
Αυτή η λίστα περιλαμβάνει Ρώσους αξιωματούχους που κατηγορούνται για παραβίαση των δικαιωμάτων δύο αντιπάλων που είναι τώρα φυλακισμένοι: του Αλεξέι Ναβάλνι, επικεφαλής της αντιπολίτευσης και αντιπάλου του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα, νικητή του Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάτσλαβ Χάβελ 2022.