Μαραθώνια συνάντηση Μπάιντεν-Σι με στόχο την αποφυγή νέου Ψυχρού Πολέμου
Τρεις ώρες διήρκησαν οι συνομιλίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο τετ α τετ των δύο ηγετών από τότε που ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν, στο περιθώριο της G20 που διεξάγεται στο Μπαλί της Ινδονησίας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως ήταν «ανοιχτός και ειλικρινής» στον Σι σχετικά με το φάσμα των θεμάτων στα οποία το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον διαφωνούν.
«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, όπως έθεσε ένας από εσάς ένα εύλογο ερώτημα, για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο» είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου.
«Ήταν ξεκάθαρος, ήμουν και εγώ ξεκάθαρος ότι θα υπερασπιστούμε τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες, θα προωθήσουμε τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπερασπιστούμε τη διεθνή τάξη και θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», δήλωσε ο Μπάιντεν.
«Θα ανταγωνιζόμαστε δυναμικά, αλλά δεν αναζητώ συγκρούσεις» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί ραγδαία εν μέσω οικονομικών διαφορών και μιας όλο και πιο στρατιωτικοποιημένης αντιπαράθεσης για την Ταϊβάν. Οι εντάσεις έχουν οδηγήσει σε μείωση της συνεργασίας σε τομείς όπου οι δύο χώρες είχαν κάποτε κοινά συμφέροντα, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ο περιορισμός του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε στον Κινέζο ομόλογό του την πεποίθησή του ότι μια πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας - ιδίως επειδή περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές ή δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν να ωθήσουν τον Μπάιντεν να αυξήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ήγειρε έναν αριθμό δύσκολων θεμάτων περιλαμβανομένων και των ενστάσεων των ΗΠΑ για τις «καταναγκαστικές και αυξανόμενα επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ταϊβάν», «τις οικονομικές πολιτικές εκτός αγοράς» του Πεκίνου και τις πρακτικές στη «Σιντζιάνγκ, στο Θιβέτ και στο Χονγκ Κονγκ, και για τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα».
Ωστόσο για τους δύο ηγέτες υπήρξε σημείο τομής καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση, οι Μπάιντεν και Σι «επανέλαβαν τη συμφωνία τους ότι ένας πυρηνικός πόλεμος (σ.σ. στην Ουκρανία) δεν πρέπει ποτέ να γίνει και δεν μπορεί ποτέ να κερδηθεί».
Σι: «Κόκκινη γραμμή» η Ταϊβάν
Ο Σι δήλωσε ότι η Ταϊβάν είναι η «πρώτη κόκκινη γραμμή» που δεν πρέπει να ξεπεραστεί στις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της Ταϊβάν ως τον «πυρήνα των βασικών συμφερόντων της Κίνας και το θεμέλιο των πολιτικών θεμελίων» των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ, ο Σι δήλωσε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και η ανεξαρτησία της Ταϊβάν είναι «τόσο ασυμβίβαστες όσο το νερό και η φωτιά».
Στη συνάντηση, ο Σι δήλωσε ότι οι βασικοί κανόνες των διεθνών σχέσεων και οι τρεις κοινές ανακοινώσεις Κίνας-ΗΠΑ -που αγγίζουν το ζήτημα της Ταϊβάν- αποτελούν το «σημαντικότερο δίχτυ ασφαλείας» για τις διμερείς σχέσεις και είναι «ζωτικής σημασίας» για τις δύο πλευρές να «διαχειρίζονται τις διαφορές και τις διαφωνίες και να αποτρέπουν την αντιπαράθεση και τη σύγκρουση».
«Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα συνοδέψει τα λόγια της με πράξεις και θα τηρήσει την "πολιτική της Μίας Κίνας" και τα τρία κοινά ανακοινωθέντα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την "ανεξαρτησία της Ταϊβάν" και δεν έχουν καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν ως εργαλείο για την αναζήτηση πλεονεκτημάτων στον ανταγωνισμό με την Κίνα ή για να περιορίσουν την Κίνα. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική πλευρά θα ενεργήσει βάσει αυτής της διαβεβαίωσης με πραγματικό αποτέλεσμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πεκίνου.
Ο Σι υπερασπίστηκε επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα και το σύστημα διακυβέρνησης της Κίνας, ενώ αναγνώρισε τις διαφορές μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.