ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από το Κογκρέσο

ΗΠΑ: Η Νάνσι Πελόζι δεν σχεδιάζει να αποχωρήσει από το Κογκρέσο
Το τελικό αποτέλεσμα για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει 435 έδρες θα απαιτήσει αρκετές ημέρες ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα AP

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε την Κυριακή ότι δεν έχει σχέδια για την απομάκρυνση της από το Κογκρέσο, σύμφωνα με συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Το τελικό αποτέλεσμα για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει 435 έδρες θα απαιτήσει αρκετές ημέρες ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να γίνουν γνωστά τα τελικά αποτελέσματα σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν κερδίσει 211 έδρες, ενώ απαιτούνται 218 έδρες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας.

Οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει 205 έδρες, με το αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό σε αρκετές εκλογικές περιφέρειες της Καλιφόρνιας που τείνει προς τους Δημοκρατικούς.

Υπενθυμίζεται πως στις ενδιάμεσες εκλογές σημειώθηκε ανατροπή στο παρά… πέντε για τους Δημοκρατικούς, που μετά από σκληρές μάχες, κατάφεραν να διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας -μια εξέλιξη που έφερε ιδιαίτερη ανακούφιση στην κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη ήρθε μετά από τη νίκη της γερουσιαστή Καθρίν Κορτέζ Μάστο στην πολιτεία της Νεβάδα, η οποία κατάφερε τελικώς να επικρατήσει του Ρεπουμπλικανού αντιπάλου της Άνταμ Λάξαλτ.

Με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων, ο Μάστο συγκεντρώνει περίπου 5.000 περισσότερες ψήφους από τον Λάξαλτ, με το CNNi να εκτιμά πως η διαφορά αυτή είναι απίθανο να ανατραπεί.

Η επανεκλογή της Κορτές Μάστο ανεβάζει σε 50 τον αριθμό των Δημοκρατικών που εκλέγονται στη Γερουσία.

Έτσι, ανεξαρτήτως της έκβασης του επαναληπτικού γύρου της 6ης Δεκεμβρίου για την έδρα της Τζόρτζια, οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη εξασφαλισμένο τον έλεγχο της Γερουσίας.

Και αυτό γιατί όταν το 100μελες σώμα είναι χωρισμένο ακριβώς στη μέση (50 Δημοκρατικοί, 50 Ρεπουμπλικάνοι), η ψήφος της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις είναι αυτή που λύνει τον «γόρδιο δεσμό» σε περιπτώσεις ισοψηφίας.