ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στην Ινδονησία για τη Σύνοδο Κορυφής της G20

Ο Τζο Μπάιντεν έφτασε στην Ινδονησία για τη Σύνοδο Κορυφής της G20
Στιγμιότυπο από την επίσημη υποδοχή του Τζο Μπάιντεν στο Μπαλί της Ινδονησίας AP Photo/Alex Brandon

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έφθασε σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, στο Μπαλί της Ινδονησίας για τη διάσκεψη της ομάδας των μεγάλων οικονομιών G20.

Στο Μπαλί αφίχθη και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος και θα ηγηθεί αντί του Βλαντιμίρ Πούτιν της ρωσικής αντιπροσωπείας στην πρώτη διάσκεψη της G20 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έφτασε στην Ινδονησία αφού έλαβε μέρος στην κλιματική διάσκεψη COP27 στην Αίγυπτο, αλλά και στη διάσκεψη της Ένωσης των Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Καμπότζη.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, αλλά και άλλους ηγέτες αυτή την εβδομάδα, συζητώντας για τα φλέγοντα γεωπολιτικά ζητήματα.

Μεταξύ αυτών, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, αλλά και οι συνεχιζόμενες κρίσεις στους τομείς των τροφίμων, της ενέργειας και του κλίματος.

Μπάιντεν: Ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Κίνα

Ανοιχτοί παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα προκειμένου να αποφευχθεί μία σύγκρουση, δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στους ηγέτες χωρών της Ασίας.

Ο ίδιος, απευθυνόμενος στη Σύνοδο Ανατολικής Ασίας στην Καμπότζη, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν την Κίνα και θα μιλήσουν ανοιχτά για τις επιδόσεις της στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τόνισε την σημασία της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν και της διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο Μπάιντεν καταδίκασε επίσης τη «βίαιη και άδικη» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις απειλές της Βόρειας Κορέας για πυραυλικές δοκιμές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, και κάλεσε το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ να ακολουθήσει το ειρηνευτικό σχέδιο το οποίο συμφώνησε με την Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Μπάιντεν δήλωσε στη σύνοδο ότι «οι ΗΠΑ θα ανταγωνιστούν με δυναμικό τρόπο... διατηρώντας ανοικτές τις γραμμές επικοινωνίας και διασφαλίζοντας ότι ο ανταγωνισμός δεν θα καταλήξει σε σύγκρουση», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες στο Μπαλί και στο φόρουμ της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην Μπανγκόκ στα τέλη της εβδομάδας, καθώς επίσης οι δεσμεύσεις για το κλίμα, η επισιτιστική ασφάλεια και οι εντάσεις στο Στενό της Ταϊβάν, τη Νότια Σινική Θάλασσα και οι εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.