ΚΟΣΜΟΣ

G7: Αναγκαία η τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας

REUTERS/ POOL

Στην αναγκαιότητα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία συνιστά “απόλυτη προτεραιότητα”, συμφώνησαν οι αρχηγοί των χωρών-μελών της G7, χωρίς, ωστόσο, να κρύψουν τις διαφορές τους ως προς τα μέσα για την τόνωσή της.

Παράλληλα, προειδοποίησαν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε “σοβαρή απειλή” για την παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωσή τους, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι “περιορισμένη” και “οι κίνδυνοι της αναιμικής ανάπτυξης” παραμένουν, λαμβάνοντας υπόψη και την απειλή του Brexit.

“Αυτό θα ανέτρεπε την ευνοϊκή τάση για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση των ηγετών της G7 μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στην Ιαπωνία.

Οι επτά ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους “να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των διαθέσιμων εργαλείων, τόσο νομισματικών, δημοσιονομικών, όσο και διαρθρωτικών, ατομικά ή συλλογικά”, προκειμένου “να συμβάλουν στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και να δώσουν το παράδειγμα αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα”.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους, ωστόσο, διαφώνησαν για την ισορροπία ανάμεσα στα τρία εργαλεία που είναι οι δημόσιες δαπάνες, η νομισματική πολιτική και , πιο μακροπρόθεσμα, οι μετατροπές στην λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, με τον κάθε έναν να προβάλλει τις ανάγκες της χώρας του.

Εδαφικές διενέξεις

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στη νότια και ανατολική Σινική Θάλασσα, ζητώντας μία διευθέτηση των διενέξεων χωρίς προσφυγή στη στρατιωτική βία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε χθες την G7 να υιοθετήσει μία “σαφή και σκληρή στάση απέναντι σε όλες τις εδαφικές διενέξεις, είτε πρόκειται για την Ουκρανία ή για τη νότια και ανατολική Σινική Θάλασσα”.

Προσφυγική κρίση και τρομοκρατία

Σχετικά με την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αυτή αποτελεί “παγκόσμιο πρόβλημα” που πρέπει να τύχει παγκόσμιας απάντησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε ακόμα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με την υιοθέτηση ενός "σχεδίου δράσης" κατά της χρηματοδότησής της, ενώ μέρος των συζητήσεων ήταν αφιερωμένο στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

“Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια ότι είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε την καταβολή λύτρων σε τρομοκράτες”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης