ΚΟΣΜΟΣ

Κλίμα: Εκστρατεία για την αντικατάσταση της εκτροφής ζώων με μικροοργανισμούς

Οι εκπομπές αερίων που οφείλονται στην κτηνοτροφία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 16,5% των αερίων του θερμοκηπίου του πλανήτη AP Photo/Michael Probst

Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι ακτιβιστές για το περιβάλλον αναζητούν ριζοσπαστικούς τρόπους για να απαντήσουν σε αυτό το πρόβλημα. 

Αρκετή πρωτεΐνη για να τραφεί ολόκληρος ο κόσμος θα μπορούσε να παραχθεί σε μια έκταση γης μικρότερη από το Λονδίνο, αν αντικατασταθεί η εκτροφή ζώων με εργοστάσια που παράγουν μικροοργανισμούς, σύμφωνα με μια περιβαλλοντική εκστρατεία.

Το μανιφέστο του Reboot Food υποστηρίζει ότι θα πρέπει να τερματιστεί η εκμετάλλευση στα τρία τέταρτα της γης που φιλοξενεί φάρμες.

Οι εκπομπές αερίων που οφείλονται στην κτηνοτροφία αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 16,5% των αερίων του θερμοκηπίου του πλανήτη, σύμφωνα με μια μελέτη. Ορισμένοι ειδικοί έχουν ζητήσει τη μείωση της ζωικής πρωτεΐνης στη διατροφή των ανθρώπων.

Ο Χένρι Ντίμπλμπι, ο «τσάρος» των τροφίμων της Βρετανικής κυβέρνησης πρότεινε μείωση κατανάλωσης ζωικής πρωτεΐνης κατά 30% και αντικατάσταση του κρέατος και των γαλακτοκομικών με πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης.

Περίπου το 85% της γεωργικής γης στην Αγγλία είναι βοσκοτόπια ή χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια τροφής για αγελάδες και άλλα ζώα που στη συνέχεια θα καταναλώσει ο άνθρωπος.

Vegan ακτιβιστές διαμαρτύρονται στη διάσκεψη COP27 για το Kλίμα που πραγματοποιείται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, επισημαίνοντας ότι η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο συγγραφέας για το Κλίμα Mark Lynas δήλωσε ότι το βασικό αίτημα των ακτιβιστών του περιβαλλοντικού κινήματος -που ζητούν μεθόδους βιολογικής και «αναγεννητικής» καλλιέργειας- ενθαρρύνουν την εξάπλωση της γεωργίας και έχουν γίνει «προπέτασμα καπνού» για την κτηνοτροφία. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι κάνουν τα πράγματα χειρότερα και πως «είναι καιρός οι λογικοί περιβαλλοντολόγοι να ενωθούν πίσω από τεχνικές παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούν λιγότερη γη, όχι περισσότερη».

Η εκστρατεία, που ξεκίνησε στο COP27, ζητά την υιοθέτηση από τις κυβερνήσεις 10 μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επένδυσης του 2,5% του ΑΕΠ σε διάστημα 10 ετών στην καινοτομία των τροφίμων, τερματίζοντας όλες τις επιδοτήσεις για τις καλλιέργειες που σχετίζονται με ζώα, επιδοτώντας φυτικά τρόφιμα και υποστηρίζοντας νέες τεχνολογίες τροφίμων και γονιδιακής επεξεργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης