Τυνησία: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις ακτές και την επιβίωση των ανθρώπων
Ανανεώθηκε:
Η Τυνησία διαθέτει πανέμορφες παραλίες, οι οποίες όμως κινδυνεύουν σοβαρά από την κλιματική αλλαγή. Η πολιτεία εδώ και δέκα χρόνια παίρνει μέτρα αλλά το μέλλον είναι άδηλο.
Μεγάλες λευκές αμμουδιές, παιδιά που πλατσουρίζουν στα ρηχά νερά, χαλάρωση σε μια ξαπλώστρα. Έτσι φανταζόμαστε συχνά τις διακοπές μας. Η Τυνησία έχει τις προϋποθέσεις, αλλά εδώ και δέκα χρόνια προσπαθεί ταυτόχρονα να προστατεύσει τις ακρογιαλιές της από την κλιματική αλλαγή ώστε να μην εξαφανιστούν εξαιτίας της διάβρωσης των ακτών, επισημαίνει στο ρεπορτάζ της η Deutsche Welle.
«Η παραλία ήταν πολύ μεγαλύτερη, μπορούσαμε να παίξουμε ποδόσφαιρο εδώ και υπήρχε ακόμα πολύς χώρος για όλους τους άλλους», λέει ο ξενοδόχος Χιχέμ Μπουαουίνα.
Η οικογένειά του έχει το ξενοδοχείο Dreams Beach στην πόλη Χαμάμ Σους, μεταξύ της Τύνιδας και του νησιού Τζέρμπα νοτιότερα. Το ξενοδοχείο βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα.
Μέτρα για την προστασία των ακτών
Η υπηρεσία προστασίας των ακτών APAL υλοποίησε ένα έργο κατά της διάβρωσης των ακτών με τη βοήθεια της Γερμανίας. Ο τεχνικός διευθυντής Μοχάμεντ Αλί Τόρκι από την APAL εξηγεί πώς λειτουργεί:
«Αυτή η παραλία εδώ έχει υποστεί σοβαρή ζημιά -η θάλασσα την έχει φάει σιγά-σιγά. Στη συνέχεια βυθίσαμε κυματοθραύστες και η ακτή ανέκαμψε»
Αλλά για να γίνει αυτό, η φύση χρειάζεται βοήθεια όπως για παράδειγμα υποβρύχιους κυματοθραύστες, τσιμεντόλιθους με τέσσερα «πόδια». Αλλά και οι αμμόλοφοι θα πρέπει να προστατεύονται με φράχτες από πεύκα.
Η Τυνησία εργάζεται εδώ και περίπου δέκα χρόνια για να διασφαλίσει ότι οι ακτές της δεν θα χαθούν λόγω της κλιματικής αλλαγής. Στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα του 2015 στο Παρίσι, η Τυνησία δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειές της για την προστασία των ακτών από την κλιματική αλλαγή.
Απειλείται η επιβίωση των ανθρώπων
Εκτιμάται ότι η στάθμη της θάλασσας θα είναι έως και 50 εκατοστά υψηλότερη το 2050. Οι συνέπειες φυσικά θα είναι καταστροφικές, όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά και για εκατομμύρια ανθρώπους στην Τυνησία.
«Για την Τυνησία, μια χώρα προσανατολισμένη στις θαλάσσιες δραστηριότητες, αυτό σημαίνει ότι το 75% του πληθυσμού ζει στις ακτές. Με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, η κλιματική αλλαγή απειλεί κυριολεκτικά την ύπαρξη των ανθρώπων αυτών. Από την άλλη, υπάρχουν οικιστικά σχέδια και αστυφιλία, οπότε αν δεν κάνουμε τίποτα, αυτό το τμήμα της ακτής θα διαβρωθεί και τελικά θα το καταπιεί η θάλασσα», λέει ο Μοχάμεντ Αλί Τόρκι.
Η Τυνησία ελπίζει να δράσει γρήγορα, ώστε να καταφέρει να σώσει τις ακτογραμμές της μήκους περίπου 1.100 χιλιομέτρων.