«Δεν είμαστε πια σκλάβοι, είμαστε Ουκρανοί»: Τo CNNi στη Χερσώνα μερικές ώρες μετά την απελευθέρωση
Ανανεώθηκε:
Δεν έχουν νερό ή πρόσβαση στο διαδίκτυο ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα πηγαίνει και έρχεται. Από την Παρασκευή, όμως, ζουν σε κλίμα ευφορίας. Ο λόγος για τους κατοίκους της Χερσώνας, που μετά από οκτώ σκληρούς μήνες υπό ρωσική κατοχή είναι και πάλι ελεύθεροι.
Τo συνεργείο του CNNi έφτασε στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας το Σάββατο, όπου οι ενθουσιασμένοι κάτοικοι συνεχίζουν να πανηγυρίζουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Ορισμένοι τραγουδούν συγκινημένοι τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας ενώ άλλοι φωνάζουν ενθουσιωδώς «Slava Ukrayini!» ή ελληνιστί «δόξα στην Ουκρανία» -έναν πατριωτικό χαιρετισμό που είχαν ξεχάσει εδώ και μήνες.
«Αισθανόμαστε ελεύθεροι, δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε Ουκρανοί» δήλωσε στο CNNi η Όλγα, κάτοικος της Χερσώνας.
Ουκρανικές σημαίες κάνουν πλέον την εμφάνισή τους παντού, με κατοίκους να ανεβαίνουν σε κεραμίδια και σκεπές για να κυματίσουν ξανά τα χρώματα της Ουκρανίας στην περιοχή.
Οι στρατιώτες που έφτασαν στην πόλη έγιναν δεκτοί ως ήρωες. Οι κάτοικοι τους ζητούν αυτόγραφα, φωτογραφίζονται μαζί τους και ζητωκραυγάζουν.
Όπως λένε οι κάτοικοι, όταν έφτασαν τα ρωσικά στρατεύματα στην πόλη τους στις αρχές του πολέμου, η Χερσώνα και οι κάτοικοί της προσπάθησαν να αντισταθούν.
Οι ρωσικές δυνάμεις βασάνιζαν πολίτες ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που έχουν εξαφανιστεί.
«Μας τρομοκρατούσε ο ρωσικός στρατός, μας τρομοκρατούσαν οι στρατιώτες που μπορούσαν να έρθουν ανά πάσα στιγμή στο σπίτι μας, να ανοίξουν την πόρτα μας λες και ήταν δικά τους και να κλέψουν, να απαγάγουν ή να βασανίσουν» λέει η Όλγα.
Η εικόνα είναι τώρα διαφορετική… Οι κάτοικοι σπεύδουν στην κεντρική πλατεία της απελευθερωμένης πόλης τυλιγμένοι σε σημαίες και τραγουδούν.
«Όλοι είναι εδώ στην κεντρική πλατεία και γιορτάζουν. Οι άνθρωποι είναι τυλιγμένοι με τις σημαίες της Ουκρανίας, αγκαλιάζουν τους στρατιώτες, ήρθαν να δουν πώς είναι να είσαι και πάλι ελεύθερος» μεταδίδει ο δημοσιογράφος Νικ Ρόμπερτσον του CNNi.
Η Κατερίνα, μια άλλη κάτοικος της Χερσώνας, περιέγραψε τη σημερινή ημέρα ως την καλύτερη της ζωής της.
«Η πόλη μας είναι ελεύθερη, ο δρόμος μου είναι ελεύθερος» είπε στο CNNi.
Τη χαρά του που είδε τους Ουκρανούς στρατιώτες εξέφρασε και ένας άλλος ντόπιος, ονόματι Άντριου.
«Νομίζω ότι σκοτώθηκε αρκετός κόσμος εδώ. Απλά δεν το ξέρουμε σίγουρα αυτό ακόμη» είπε ο ίδιος, αναφερόμενος στους περασμένους οκτώ μήνες.
Το CNNi φαίνεται πως είναι το πρώτο δίκτυο διεθνών δημοσιογράφων που φτάνει στη Χερσώνα μετά από την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.
Η Ρωσία ανακοίνωσε την υποχώρησή της από την πόλη την Παρασκευή –ένα τεράστιο πλήγμα για το Κρεμλίνο και τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά.
Η Χερσώνα ήταν και η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που είχαν καταφέρει να καταλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» -όπως αποκαλεί η Μόσχα τον πόλεμο- τον Φεβρουάριο.
«Περάσαμε όλοι δύσκολες ώρες… Κάθε ουκρανική οικογένεια περίμενε τους στρατιώτες μας, το στρατό μας» δήλωσε άλλη κάτοικος της Χερσώνας στο CNNi.
Η ίδια γυναίκα είπε πως ήταν «φανταστικό» που είδε τα ουκρανικά στρατεύματα στη Χερσώνα.
«Αισθανόμασταν τη στήριξή σας κάθε μέρα, σας ευχαριστώ» είπε η γυναίκα, αγκαλιάζοντας το δημοσιογράφο Νικ Ρόμπερτσον.
Ο στρατιωτικός αναλυτής του CNNi Σέντρικ Λέιτον δήλωσε πως μετά την απόσυρση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει μια μεγάλη επιχείρηση.
Όπως εξήγησε, ο ουκρανικός στρατός θα ελέγξει τώρα εξονυχιστικά την περιοχή και τα κτήρια της πόλης για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν νάρκες ή άλλες επικίνδυνες παγίδες.
«Το άλλο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν τώρα οι Ουκρανοί είναι να μετακινήσουν τα συστήματά τους προς τα εμπρός για να μπορέσουν να απωθήσουν ενδεχόμενη ανάπτυξη ρωσικού πυροβολικού στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου» τονίζει ο Λέιτον, και καταλήγει λέγοντας:
«Βλέπουμε ότι οι Ουκρανοί έχουν φτάσει στην όχθη του ποταμού, ελέγχουν τώρα την περιοχή, και θα πρέπει να διώξουν ορισμένες ρωσικές δυνάμεις που δεν πρόλαβαν να φύγουν από τη δυτική όχθη του Δνείπερου. Αλλά αυτοί που είναι εκεί το πιθανότερο είναι είτε να παραδοθούν είτε, επί της ουσίας, να εξαιρεθούν από τη μάχη».