ΚΟΣΜΟΣ

Κινδυνεύoυν Βενετία, Άγαλμα της Ελευθερίας από την κλιματική αλλαγή

REUTERS/ LUCAS JACKSON

Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη, η Βενετία, το πάρκο του Γελοουστόουν στις ΗΠΑ, είναι μερικά από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνεται σε έκθεση του ΟΗΕ.

Ειδικότερα στην περίπτωση του αγάλματος της Ελευθερίας “όσο σταθερό και άτρωτο μπορεί να φαίνεται διατρέχει έναν σημαντικό κίνδυνο” εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των πλημμυρών και των καταιγίδων που είναι όλο και περισσότερο βίαιες εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τονίζεται στην έκθεση.

Με τίτλο “Παγκόσμια Κληρονομιά και τουρισμός ενώπιον της κλιματικής αλλαγής”, η έκθεση μελετά 31 φυσικές και πολιτιστικές τοποθεσίες σε 29 χώρες και συντάχθηκε από κοινού από την Ουνέσκο, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) και τη μη κυβερνητική οργάνωση Union of concerned scientists (UCS).

Η έκθεση επικεντρώνεται σε ορισμένους από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς: η Βενετία, το άγαλμα της Ελευθερίας, το πάρκο του Γελοουστόουν (ΗΠΑ), τα νησιά Γκαλαπάγκος (Ισημερινός), η Καρταχένα (Κολομβία), το εθνικό πάρκο Σιρετόκο (Ιαπωνία), η προστατευόμενη περιοχή Ουάντι Ρουμ (Ιορδανία) ή ο κοραλλιογενής ύφαλος στη Νέα Καληδονία.

Το σκηνικό που διαγράφεται μετά τη σύνθεση πολλών ερευνών είναι ανησυχητικό. “Όλες οι περιοχές που διερευνήθηκαν έχουν ήδη υποστεί κάποιου βαθμού επιπτώσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής” υπογράμμισε ο Άνταμ Μάρκαμ του UCS, ένας εκ των συντακτών.

“Το πρόβλημα υφίσταται ήδη αυτή τη στιγμή σε αυτούς τους χώρους, και σε κάθε περίπτωση, θα επιδεινωθεί στο μέλλον”, πρόσθεσε ο ίδιος στο γαλλικό πρακτορείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αθηναϊκού πρακτορείου, οι τοποθεσίες αυτές επιλέχθηκαν λόγω της γεωγραφικής τους ποικιλομορφίας και ποικιλίας όμως υπάρχουν κι άλλες πολλές τοποθεσίες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή όπως ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, το Μοντ Σεν Μισέλ, οι ελβετικές Άλπεις.

Η κλιματική αλλαγή προστίθεται σε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες που συμβάλουν στην καταστροφή αυτών των τοποθεσιών, όπως είναι "ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τη Βενετία και τα Γκαλαπάγκος, οι εργασίες στα ορυχεία στη Νέα Καληδονία, η λαθροθηρία στο Μπουίντι", επισημαίνει ο επιστήμονας.

Ο Μάρκαμ σημειώνει μια επιπλέον επίπτωση: εάν η "εξαιρετική αυτή αξία σε παγκόσμιο επίπεδο" αυτών των τοποθεσιών επιδεινωθεί, η βιομηχανία του τουρισμού και οι οικονομίες των χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό θα πληγούν ιδιαίτερα.

Για το λόγο αυτο οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί το μέγιστο στους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως συμφωνήθηκε και στη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης