ΚΟΣΜΟΣ

Ενδιάμεσες εκλογές: Μια έδρα χωρίζει τους Ρεπουμπλικάνους από τη Γερουσία

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μάχη για τον έλεγχο του Κογκρέσου αρχίζει να διαμορφώνεται καθώς οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έκλεισαν σε αρκετές περιοχές και γίνεται καταμέτρηση των ψήφων σε όλη τη χώρα. 

Οι Ρεπουμπλικάνοι ανέτρεψαν τις έδρες της Βουλής των Δημοκρατικών στη Φλόριντα, τη Τζόρτζια και τη Βιρτζίνια.

Ωστόσο, αρκετοί κατεστημένοι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένων δύο μελών της Βουλής στη Βιρτζίνια, κέρδισαν ανταγωνιστικές μάχες και άλλοι προηγήθηκαν - σημάδι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ένα πλεονέκτημα, αλλά όχι το κύμα που ήλπιζαν σε εθνικό επίπεδο.

Οι έδρες στην απερχόμενη αμερικανική άνω Βουλή ήταν απόλυτα μοιρασμένες ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους (50-50), με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις να έχει τη δυνατότητα με την ψήφο της να κόβει τον γόρδιο δεσμό σε περίπτωση ισοψηφιών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται να κερδίσουν μόλις μια έδρα και να διατηρήσουν αυτές που κατείχαν ήδη για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Τα πρώτα εκλογικά τμήματα έκλεισαν (τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος) στις ΗΠΑ, όπου διεξήχθησαν οι ενδιάμεσες εκλογές, απόλυτα κρίσιμες τόσο για το υπόλοιπο της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, που κινδυνεύει να χάσει τις ισχνές πλειοψηφίες της παράταξής του, των Δημοκρατικών, στο Κογκρέσο, όσο και για το πολιτικό μέλλον του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ, που ανυπομονεί να αρχίσει την προσπάθειά του να κατακτήσει ξανά τον Λευκό Οίκο.

Τα οριστικά αποτελέσματα ωστόσο θα χρειαστούν ώρες, αν όχι ημέρες, για να ανακοινωθούν.

Τα πρώτα αποτελέσματα

  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τιμ Σκοτ κερδίζει την Δημοκρατική διεκδικήτρια της έδρας Κριστλ Μάθιους στη Νότια Καρολίνα (Edison).
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τόμας Μακντέρμοτ στην Ιντιάνα (Edison).
  • Ο Ρεπουμπλικάνος νυν γερουσιαστής Ραντ Πολ κερδίζει τον Δημοκρατικό διεκδικητή της έδρας Τσαρλς Μπούκερ στο Κεντάκι (Fox News, Edison).
  • Ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλτς κερδίζει τον Ρεπουμπλικάνο Τζέραλντ Μαλόι στο Βερμόντ (Fox News). Θα καταλάβει την έδρα του Δημοκρατικού Πάτρικ Λίχι, ο οποίος αποσύρεται στα 82 του χρόνια.

Επανεξελέγη ο ΝτεΣάντις

Ο Ρεπουμπλικάνος Ρον ΝτεΣάντις, δυνητικός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα του GOP ώστε να είναι ο υποψήφιός του στις προεδρικές εκλογές του 2024, επανεξελέγη κυβερνήτης στη Φλόριντα, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής σκληρής δεξιάς, επιβλήθηκε όπως αναμενόταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τον Τσάρλι Κράιστ, πρώην Ρεπουμπλικάνο που άλλαξε κόμμα, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και CNN.

Ο ΝτεΣάντις έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή πολλών από τις κοινωνικοπολιτικές μάχες στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια.

Οι νικητές σε Φλόριντα και Νιού Χαμσάιρ

Ο Μάξγουελ Φροστ, Δημοκρατικός ηλικίας 25 ετών, έγινε το πρώτο μέλος της «γενιάς Ζ» που θα καταλάβει έδρα στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς κέρδισε στη Φλόριντα έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Υποψήφιος σε περιφέρεια της Φλόριντας η οποία σε γενικές γραμμές υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς, εκτιμάται πως κέρδισε την έδρα από τα δίκτυα CBS και CNN.

«Νικήσαμε», έγραψε με όλα τα γράμματα κεφαλαία και τέσσερα θαυμαστικά ο νέος βουλευτής. «Γράφτηκε ιστορία για τους πολίτες της Φλόριντας, για τη γενιά Ζ και για όλους όσοι πιστεύουν σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.

Ο νεαρός Αφροαμερικανός, μεγαλωμένος από μητέρα που τον υιοθέτησε, κουβανικής καταγωγής, μάλλον θα ξεχωρίζει τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δεκάδες λευκούς με γκρίζα μαλλιά, που απαρτίζουν το μεγαλύτερο μέρος των μελών του αμερικανικού κοινοβουλίου: στην κάτω Βουλή, ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 58 έτη.

Στο Νιου Χάμσιρ, έδρα στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεκδικεί άλλη μια εκπρόσωπος της «γενιάς Ζ»: η Κάρολαϊν Λέβιτ, επίσης 25 ετών, υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων.

Μολονότι έχουν την ίδια ηλικία, οι δύο υποψήφιοι δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από πολιτική άποψη. Η λευκή, πιστή χριστιανή, παθιασμένη οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ Κάρολαϊν Λέβιτ συνηγορεί υπέρ της μείωσης των φόρων και της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στα σύνορα των ΗΠΑ.

Άνθρωπος του Τραμπ εκλέγεται στο Άρκανσο

Η πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου όταν ένοικός του ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, εξελέγη κυβερνήτρια της παραδοσιακά Ρεπουμπλικανικής πολιτείας Άρκανσο, σύμφωνα με προβλέψεις και στατιστικές προβολές αρκετών αμερικανικών ΜΜΕ.

Θεωρείτο φαβορί στην αναμέτρηση με τον Δημοκρατικό Κρις Τζόουνς στην πολιτεία όπου ο πατέρας της Μάικ Χάκαμπι, μορφή της αμερικανικής πολιτικής, υπήρξε κυβερνήτης από το 1996 ως το 2007.

Στην εκστρατεία της η 40χρονη Σάντερς, «σφυροκόπησε» τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν που κατ’ αυτή εφαρμόζει πολιτικές της «ριζοσπαστικής αριστεράς», ευθύνεται για τον «αλματωδώς αυξανόμενο πληθωρισμό», για τα «ολάνοιχτα σύνορα» και την «άνοδο του βίαιου εγκλήματος».

Τόνισε πως σκοπός της ήταν να ενταχθεί στη «ισχυρή συμμαχία συντηρητικών κυβερνητών που υπερασπίζονται την ελευθερία μας».

Η μητέρα τριών παιδιών αναφερόταν συχνά στην οικογένεια και στην πίστη της στην αίθουσα Τύπου του Λευκού Οίκου, όπου είχε ενίοτε τεταμένες σχέσεις με δημοσιογράφους και είχε επικριθεί διότι υπερασπιζόταν με σθένος τους ισχυρισμούς του Τραμπ.

Αφού ανακοίνωσε την αποχώρησή της το καλοκαίρι του 2019, ο Τραμπ εξήρε τη «μαχήτρια» αυτή, κρίνοντας πως θα είναι «φανταστική» στο αξίωμα της κυβερνήτριας του Άρκανσο.

Οι πολιτείες κλειδιά

Στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ θα βρεθούν οι πολιτείες Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια, Ουισκόνσιν και Νεβάδα οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα καθορίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι Δημοκρατικοί έχουν μέχρι σήμερα τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, ωστόσο αυτή η διευρυμένη εξουσία μπορεί να χαθεί.

Το 2020, ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία που κέρδισε την Αριζόνα από τότε που ο Μπιλ Κλίντον κέρδισε την πολιτεία το 1996. Μπάιντεν και Κλίντον είναι οι μόνοι υποψήφιοι πρόεδροι των Δημοκρατικών που κέρδισαν την πολιτεία εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα για τη Τζόρτζια, καθώς ο Μπάιντεν έγινε το 2020 ο πρώτος Δημοκρατικός μετά τον Μπιλ Κλίντον το 1992 που κέρδισε τις ψήφους του εκλεκτορικού σώματος της πολιτείας.

Ο Μπάιντεν κέρδισε το Μίσιγκαν με λιγότερες από 155.000 ψήφους το 2020, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος Ρεπουμπλικάνος που κέρδισε την πολιτεία μετά τον Τζορτζ Μπους το 1988.

Η Πενσυλβάνια «επέστρεψε» στους Δημοκρατικούς το 2020, ενώ ο Τραμπ είχε μια οριακή νίκη στις εκλογές του 2016, καθώς η εν λόγω πολιτεία είχε ψηφίσει τους Δημοκρατικούς σε έξι διαδοχικές προεδρικές εκλογές.

To Ουισκόνσιν ήταν επίσης μια νίκη για τον Μπάιντεν το 2020, αφού ο Τραμπ κέρδισε οριακά την πολιτεία το 2016. Η τότε νίκη του Τραμπ έσπασε το σερί των Δημοκρατικών προεδρικών υποψηφίων, οι οποίοι είχαν κερδίσει τις προηγούμενες επτά εκλογικές αναμετρήσεις.

Η Νεβάδα ψήφισε κάθε νικητή των προεδρικών εκλογών από το 1980 έως το 2012. Αυτό το σερί τελείωσε με τη Χίλαρι Κλίντον η οποία κέρδισε την «Ασημένια Πολιτεία» το 2016. Ο Μπάιντεν την κέρδισε το 2020 με ελαφρώς μικρότερη διαφορά από ό,τι η Κλίντον.

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικανών σε Αριζόνα, Μίσιγκαν και Νεβάδα, είχαν αρνηθεί να αποδεχτούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.

Όπως αναφέρει το CNNi, περισσότεροι από 45 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα είτε πρόωρα είτε με επιστολική ψήφο.

Οι αμφίρροπες μονομαχίες

Όλοι οι προβολείς είναι έτσι στραμμένοι στην Πενσιλβάνια, πρώην προπύργιο της χαλυβουργίας, όπου ο πολυεκατομμυριούχος ρεπουμπλικάνος χειρουργός Μεχμέτ Οζ, που υποστηρίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, αντιμετωπίζει τον δημοκρατικό πρώην δήμαρχο μιας μικρής πόλης Τζον Φέτερμαν για την πιο διαφιλονικούμενη θέση στη Γερουσία, καθώς απ' αυτή την έδρα θα εξαρτηθεί πιθανότατα η ισορροπία των εξουσιών στην άνω βουλή με τις τεράστιες εξουσίες.

Όπως το 2020, η Τζόρτζια είναι κι αυτή στην καρδιά της αντιπαράθεσης. Ο δημοκρατικός Ράφαελ Γουόρνοκ, πρώτος μαύρος βουλευτής που εξελέγη ποτέ σ' αυτή την πολιτεία του αμερικανικού Νότου, επιχειρεί να επανεκλεγεί με αντίπαλο τον Χέρσελ Γουόκερ, Αφροαμερικανό πρώην αθλητή, ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τον πρώην πρόεδρο.

Η Αριζόνα, το Οχάιο, η Νεβάδα, το Ουισκόνσιν και η Βόρεια Καρολίνα είναι επίσης θέατρα σφοδρών μαχών, όπου οι δημοκρατικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με υποψηφίους του Ντόναλντ Τραμπ που ορκίζονται απόλυτη πίστη στον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου.

Οι μονομαχίες αυτές τροφοδοτούνται με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα οι εκλογές αυτές να έχουν καταστεί οι πιο ακριβές ενδιάμεσες εκλογές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Χαμηλά τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNNi που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το 42% κρίνει θετικά τον Αμερικανό πρόεδρο - ποσοστό μειωμένο κατά 4% σε σύγκριση με δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου- και μόλις το 17% τον κρίνει πολύ θετικά, ενώ το 47% δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο από τον Μπάιντεν

Το 61% θεωρεί πως ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει ασχοληθεί όσο πρέπει με τα σημαντικά προβλήματα της χώρας, σε αντίθεση με το 39%.

Μόλις το 28% υποστηρίζει πως τα πράγματα πάνε πολύ καλά ή αρκετά καλά, ενώ στον αντίποδα 7 στους 10 (72%) λένε ότι τα πράγματα πάνε «όμορφα» ή «πολύ» άσχημα, δείχνοντας έτσι πως το εκλογικό σώμα επιζητά αλλαγή κατεύθυνσης.

Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχώρησε την τελευταία εβδομάδα στο 39%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του Reuters, ενώ σε δημοσκόπηση των Associated Press και NORC Center for Public Affairs Research τον Οκτώβριο, μόνο το 43% των ψηφοφόρων δήλωσαν ότι ενέκριναν τον τρόπο με τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος ασκεί τα καθήκοντά του, ενώ μόνο το 25% δήλωσε ότι η χώρα οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Κατά προβλέψεις του ινστιτούτου μελετών Center for Politics του πανεπιστημίου της Βιρτζίνιας, οι Ρεπουμπλικάνοι θα εξασφαλίσουν με άνεση σήμερα την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, καταλαμβάνοντας 24 επιπλέον έδρες στο σύνολο των 435, ενώ θα εξασφαλίσουν επίσης —αν και πολύ πιο οριακή— πλειοψηφία στη Γερουσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης