Κόσοβο: Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι ωθεί την κρίση σε «σύγκρουση»
Ανανεώθηκε:
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκφράζει έντονη ανησυχία για την κρίση στο Κόσοβο και κατηγορεί τη Δύση ότι «ωθεί την κατάσταση σε άμεση σύγκρουση».
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Βελιγράδι επέδειξε «εποικοδομητική προσέγγιση» στην πρόσφατη κρίση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου και επέκρινε σφοδρά τους «ριζοσπάστες» στην Πρίστινα, των οποίων οι προκλήσεις, όπως υπογραμμίζει, έχουν κλιμακώσει τις εθνοτικές εντάσεις στην περιοχή.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο Ζοζέπ Μπορέλ είχε εκπέμψει νωρίτερα σήμα κινδύνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας ότι «πρέπει να βοηθήσουμε να αποφευχθούν τυχόν νέες συγκρούσεις στην Ευρώπη».
«Τους τελευταίους μήνες είδαμε επαναλαμβανόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, ιδίως στο θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας» ανέφερε ο Μπορέλ στη νέα δημοσίευση στο μπλογκ του σε συνέχεια των όσων συζητήθηκαν στη G7, επισημαίνοντας ότι την περασμένη εβδομάδα προχώρησε στην υποβολή πρότασης -την οποία στήριξαν Γαλλία και Γερμανία- προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.
«Οι συζητήσεις για την πρόταση αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη και με τα δύο μέρη. Προτρέπουμε το Κόσοβο και τη Σερβία να κάνουν ένα ιστορικό άλμα προς τα εμπρός για την εξομάλυνση των σχέσεών τους» υπογράμμισε.
Το Βελιγράδι, ωστόσο, ανέφερε χθες, Κυριακή, διά του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι απορρίπτει το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.
«Το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Δεν μας παρέχει καν την ευκαιρία να συζητήσουμε, αφού ξεκινά με βάση την διαπίστωση ότι το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο κράτος κάτι που δεν μπορούμε να αποδεχτούμε», δήλωσε στην εφημερίδα Vecernje Novosti ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας εκτίμησε ότι η τελική λύση για το Κόσοβο δεν θα είναι ιδεώδης ούτε για το Βελιγράδι ούτε και για την Πρίστινα, ωστόσο «η σερβική ηγεσία οφείλει να διασφαλίσει ότι μέσα από τον διάλογο θα γίνουν σεβαστά σημαντικά εθνικά συμφέροντα».
Σημειώνεται ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου βασίζεται στo μοντέλο των δύο Γερμανιών το 1972, όταν οι δύο χώρες έγιναν αμφότερες μέλη του ΟΗΕ χωρίς να υπάρξει αμοιβαία αναγνώριση.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ζητείται από την Σερβία να επιτρέψει την ένταξη του Κοσόβου στο ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς με αντάλλαγμα την επίσπευση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και οικονομικά οφέλη.