ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Μαίνονται οι μάχες στο Μπαχμούτ - Κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης

Το Μπαχμούτ υπήρξε σημαντικός στόχος για τον ρωσικό στρατό στην αργή προέλασή του μέσω της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Οι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας ζουν σε άθλιες συνθήκες, με αμάχους να σκοτώνονται και να τραυματίζονται καθημερινά, είπε ο αντιδήμαρχος καθώς οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων μαίνονταν γύρω από την πόλη.

«Καθημερινά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να επιβιώσεις σε αυτή την πόλη», ανέφερε -σύμφωνα με το Reuters- ο Ολεξάντρ Μαρτσένκο μέσα από ένα άδειο κυβερνητικό κτήριο, καθώς πυρκαγιές από όλμους είχαν ξεσπάσει κοντά.

Σύμφωνα με τον Μαρτσένκο, περισσότεροι από 120 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Μπαχμούτ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο.

«Υπάρχουν περιοχές όπου δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, επειδή εκεί διεξάγονται ενεργές μάχες ή οι οικισμοί είναι προσωρινά κατειλημμένοι (από τις ρωσικές δυνάμεις)», σημείωσε.

Τα ουκρανικά στρατεύματα «κρατούσαν σταθερά την πρώτη γραμμή», είπε ο Μαρτσένκο, ενώ περιέγραψε μια επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει η πόλη, όπου ο πληθυσμός έχει πέσει από το προπολεμικό επίπεδο των περίπου 80.000 σε 12.000 σήμερα.

Το Μπαχμούτ υπήρξε σημαντικός στόχος για τον ρωσικό στρατό στην αργή προέλασή του μέσω της περιοχής Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ένα από τα εδάφη που το Κρεμλίνο ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει, αναφέρει η Guardian.

Ο στρατός του Κιέβου είπε ότι η περιοχή είναι πεδίο μερικών από τις σκληρότερες μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Μαρτσένκο είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα «προσπαθούσαν να εισβάλουν στην πόλη από πολλές κατευθύνσεις».

Το Μπαχμούτ είναι χωρίς ρεύμα, φυσικό αέριο και τρεχούμενο νερό για σχεδόν δύο μήνες. Ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος για τους ηλικιωμένους και τους ανάπηρους, είπε ο αντιδήμαρχος.

Απολύθηκε Ρώσος στρατιωτικός διοικητής

Ένας Ρώσος στρατηγός φέρεται να έχει αντικατασταθεί στην τελευταία από μια «σειρά απολύσεων» ανώτερων Ρώσων στρατιωτικών διοικητών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στην τελευταία ενημέρωση του υπουργείου αναφέρεται ότι ο στρατηγός Αλεξάντερ Λινκόφ φέρεται να διορίστηκε διοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιοχής της Ρωσίας την Πέμπτη, αντικαθιστώντας τον συνταγματάρχη Αλεξάντερ Λάπιν.

«Ο Λάπιν έχει επικριθεί ευρέως για την κακή απόδοση στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία τόσο από τον Τσετσένο ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ όσο και από τον επικεφαλής του Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκόζιν. Αυτές οι απολύσεις αντιπροσωπεύουν ένα μοτίβο κατηγοριών σε ανώτερους Ρώσους στρατιωτικούς διοικητές για αποτυχίες επίτευξης ρωσικών στόχων στο πεδίο της μάχης.

Αυτό είναι εν μέρει πιθανότατα μια προσπάθεια απομόνωσης και εκτροπής της ευθύνης από τη ρωσική ανώτερη ηγεσία στο εσωτερικό», αναφέρει το υπουργείο.

Washington Post: Ο Μπάιντεν ζητεί από τον Ζελένσκι να είναι ανοιχτός σε συνομιλίες με τη Ρωσία

Να αμπεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της για συνομιλίες με την Ρωσία καλεί το Κίεβο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.

Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία. Δημόσια, αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Πόουστ σημειώνει ακόμη πως αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση ουκρανών ομολόγων τους ότι ο κ. Πούτιν προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει καν μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων.

«Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, μιλώντας στην εφημερίδα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης