ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Σι προς Πούτιν να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Σι Τζινπίνγκ και Όλαφ Σολτς στη Μεγάλη Αίθουσα του Παλατιού του Λαού στο Πεκίνο Kay Nietfeld/Pool Photo via AP

Στην πιο ευθεία έως σήμερα κριτική για τον πόλεμο του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, προειδοποίησε τη Ρωσία να μην καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η δήλωση Σι ήλθε στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Πεκίνο ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τον οποίο και κάλεσε να ασκήσει πίεση για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Σι Τζινπίνγκ ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει «να αντιταχθεί από κοινού στη χρήση ή τις απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua της Κίνας.

Κατά τον Σι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να διατρανώσει ότι «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, δεν μπορεί να διεξαχθεί πυρηνικός πόλεμος, προκειμένου να αποφευχθεί μια πυρηνική κρίση» στην Ευρώπη ή την Ασία.

Παράλληλα, κάλεσε τη Γερμανία και την Ευρώπη να «διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο» στο ανοίξει δρόμος ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ενώ επισήμανε πως πρέπει «να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση» στην Ουκρανία, ιδίως εν όψει της έλευσης του χειμώνα.

Ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος, ο οποίος πριν από τον πόλεμο αναφερόταν στον Πούτιν ως τον καλύτερο φίλο του, δεν ζήτησε από τη Ρωσία να αποσυρθεί -κύριο αίτημα για την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Δεν έκανε επίσης καμία αναφορά στην άρνηση του Πούτιν να τιμήσει τη συμφωνία του ΟΗΕ για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, με τον πρωθυπουργό του, αντίθετα, να προκρίνει την εξαγωγή κινεζικών σιτηρών για την άμβλυνση της επισιτιστικής κρίσης, όπως αναφέρει η επιθεώρηση Politico.

Τον Σεπτέμβριο ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνώρισε δημόσια για πρώτη φορά ότι ο Σι
Τζινπίνγκ είχε «απορίες» και «ανησυχίες» για τον πόλεμο.

Λίγο μετά από εκείνη τη συνάντηση με τον Κινέζο πρόεδρο, ο Πούτιν κλιμάκωσε τη ρητορική περί χρήσης πυρηνικών όπλων. «Για να υπερασπιστούμε τη Ρωσία και τον λαό μας, αναμφίβολα θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό δεν είναι μπλόφα», ήταν η επίμαχη δήλωσή του.

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε από πλευράς του ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Όλαφ Σολτς κατόπιν συνάντησής τους. Αναφερόμενος στον Γερμανό καγκελάριο που στεκόταν δίπλα του, ο Λι είπε: «Αμφότεροι ελπίζουμε η κρίση να τελειώσει σύντομα».

Η δημόσια εναντίωση του Σι Τζινπίνγκ πυρηνικές απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετίστηκε ως σημαντική διπλωματική νίκη του Όλαφ Σολτς, ο οποίος έχει δεχθεί κύμα επικρίσεων για την επίσκεψη στο Πεκίνο.

«Συμφωνήσαμε ότι η απειλή πυρηνικών επιθέσεων είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη», είπε ο Γερμανός καγκελάριος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Σι και εγώ συμφωνούμε ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες. Με τη χρήση πυρηνικών όπλων, η Ρωσία θα περνούσε τη γραμμή που χαράσσεται από κοινού με τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Σολτς κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κετσιάνγκ.

Ο καγκελάριος αναφέρθηκε στην Κίνα ως «μεγάλη χώρα», τονίζοντας ότι, «ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έχει επίσης ευθύνη για την ειρήνη στον κόσμο». Όπως είπε, τόνισε στον κ. Σι ότι «είναι σημαντικό για την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία».

Σολτς: «Είναι σωστό που βρίσκομαι εδώ»

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, υπερασπίστηκε την απόφασή του να επισκεφθεί την Κίνα, ειδικά, όπως υπογράμμισε, υπό το φως της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία». Και διαβεβαίωσε πως στις συνομιλίες του με την κινεζική ηγεσία έθεσε και όλα τα «αμφιλεγόμενα» ζητήματα -ανθρώπινα δικαιώματα, σχέσεις με την Ταϊβάν και αθέμιτο ανταγωνισμό στο εμπόριο.

«Ήταν σωστό να γίνουν τώρα αυτές οι συνομιλίες. Η επίσκεψη ήταν σωστή και έγινε στη σωστή στιγμή. Χαίρομαι που βρίσκομαι σήμερα εδώ», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο Πεκίνο.

«Η κατάσταση [σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία] είναι επικίνδυνη για όλον τον κόσμο -και για την Ευρώπη- και εδώ στην Κίνα γνωρίζει ο καθένας ότι μια κλιμάκωση του πολέμου μέσω της χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων θα έχει συνέπειες για όλους. Ήταν σημαντικό να πούμε σήμερα ότι η χρήση πυρηνικών αποκλείεται και χαίρομαι που καταλήξαμε σε συμφωνία», υπογράμμισε.

Ο Όλαφ Σολτς έχει δεχθεί δριμεία κριτική για την επιλογή του να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Πεκίνο μετά την επανεκλογή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην ηγεσία του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας.

Ερωτώμενος γιατί απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, να επισκεφθούν μαζί την Κίνα, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι αυτή η επίσκεψη είχε ήδη προγραμματιστεί με τον τρόπο που έγινε, ενώ ήταν απαραίτητη πριν καταστεί εφικτό να υπάρχουν ομαλές τακτικές διαβουλεύσεις.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Σι και με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ βρέθηκαν ακόμη θέματα προστασίας του κλίματος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η κατάσταση στην Ταϊβάν και ο αθέμιτος ανταγωνισμός στο εμπόριο.

Ο κ. Σολτς, ο οποίος στην επίσκεψή του συνοδεύεται από κορυφαία στελέχη δώδεκα μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, ζήτησε ανταγωνισμό με ίσους όρους για τους Ευρωπαίους επενδυτές και ανέφερε ότι συγκεκριμένα για τη φαρμακευτική εταιρία BioNTech, η οποία επιδιώκει την εγκατάστασή της στην Κίνα, δόθηκαν υποσχέσεις ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Επιπλέον, η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στη γερμανική εταιρία να διαθέτει το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού σε ξένους οι οποίοι ζουν στην Κίνα.

Ο συνιδρυτής της BioNTech Ουγούρ Σαχίν συμμετείχε στην αποστολή του Γερμανού καγκελάριου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των σημερινών επαφών του δεν έγινε συζήτηση για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου.

Ο καγκελάριος, αντιθέτως, διαβεβαίωσε ότι έθεσε και ζητήματα που θεωρούνται αμφιλεγόμενα και στα οποία οι δύο χώρες διατηρούν διαφορετικές απόψεις, όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας μάλιστα ότι «δεν πρέπει να σιωπούμε όταν βλέπουμε παραβιάσεις».

Ζοζέπ Μπορέλ: Δεν μπορούμε να βάλουμε στην ίδια κατηγορία την Κίνα και τη Ρωσία

Οι δυτικές χώρες χρειάζεται να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, αλλά δεν πρέπει να τη βάζουν στην ίδια κατηγορία με τη Ρωσία, δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου της G7 στη Γερμανία.

Οι συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της G7 πραγματοιήθηκαν την ώρα που ο Όλαφ Σολτς βρισκόταν στο Πεκίνο, στην πρώτη επίσκεψη ηγέτη κράτους-μέλους της G7 αφότου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επιβεβαίωσε την κυριαρχία του και εξελέγη για τρίτη θητεία στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.

«Είναι σαφές πως η Κίνα γίνεται πολύ πιο αποφασιστική, βρίσκεται πολύ περισσότερο σε μια αυτοδύναμη πορεία» δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ στους δημοσιογράφους.

«Θέλουμε να μειώσουμε την εξάρτησή μας, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις ευπάθειές μας, να ενισχύσουμε την αντοχή μας. [...] Όμως προς το παρόν, πολλά κράτη-μέλη έχουν μια ισχυρή οικονομική σχέση με την Κίνα και δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε την Κίνα και τη Ρωσία στο ίδιο επίπεδο», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης