ΚΟΣΜΟΣ

Γυρνάει την πλάτη στη Βασίλισσα η Αυστραλία

Γυρνάει την πλάτη στη Βασίλισσα η Αυστραλία
Η Βασίλισσα Ελισάβετ παρευρέθηκε στην απονομή του τίτλου στον Πρίγκιπα Φίλιππο CNN

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Μάλκομ Τούρνμπουλ (Malcolm Turnbull) ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα χρίζει, πλέον, Ιππότες και Κυρίες καθώς οι τίτλοι αυτό θεωρούνται αναχρονιστικοί.

Το Υπουργικό Συμβούλιο “συμφώνησε ότι οι τίτλοι αυτοί δεν είναι αρμόζουν στο σύγχρονο σύστημα τιμών” δήλωσε, σήμερα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

“H Αυτού Υψηλότης, η Βασίλισσα συμφώνησε με την πρόταση της κυβέρνησης”, συμπλήρωσε και διευκρίνισε ότι η αλλαγή αυτή δεν θα επηρεάσει όσους έχουν ήδη χρηστεί με τον τίτλο αυτό.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την εγκαθίδρυση του Order of Australia, ενός συστήματος απόδοσης τιμών σε πρόσωπα για τις υπηρεσίες τους στην Αυστραλία.

Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί σοβαρό πολιτικό επίδικο για τη χώρα καθώς ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ (Tony Abbott) είχε επαναφέρει το νόμο απόδοσης τίτλων τιμής που είχε καταργήσει, πριν 28 χρόνια, ο Εργατικός πρωθυπουργός, Μπομπ Χοκ (Bob Hawke).

Μόλις τον προηγούμενο Ιανουάριο, ο Άμποτ είχε απονείμει τον τίτλο στον Πρίγκιπα Φίλιππο. Ήταν ένας από τους πέντε που πήρε τον τίτλο κατά τη διάρκεια της σύντομης επαναφοράς του νόμου. Η απόφαση αυτή δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις καθώς πολλοί θεώρησαν ότι ένας τέτοιος τίτλος πρέπει να δίνεται μόνο σε Αυστραλούς, ιδιαίτερα που ο άντρας της Βασίλισσας κατέχει ήδη πάνω από 70 τίτλους.

Γυρνάνε την πλάτη στη Βασίλισσα;

Η συγκεκριμένη απόφαση αντανακλά την ισχυρή πεποίθηση του Τούρνμπουλ ότι πρέπει να αλλάξει το συνταγματικό καθεστώς της χώρας. Σήμερα, πολίτευμα της χώρας είναι η συνταγματική μοναρχία.

Australia drops knights and dames

By, Tiffany Ap

ΔΗΜΟΦΙΛΗ