ΚΟΣΜΟΣ

Επιστημονική έρευνα: «Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν σε ζωές»

Επιστημονική έρευνα: «Οι περικοπές στην υγεία κοστίζουν σε ζωές»
EUROKINISSI

Ανεργία, μείωση των κρατικών δαπανών για την υγεία, συρρικνωμένο κοινωνικό κράτος. Όλα αυτά έχουν το κόστος τους στην ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων. Αυτό προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύεται στην βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet και συγκεντρώνει στοιχεία από 70 χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος.

«Η πρόσφατη οικονομική κρίση συνδέεται με 260.000 περισσότερους θανάτους από καρκίνο στις χώρες του ΟΟΣΑ κατά το διάστημα 2008-2010, εκ των οποίων οι 160.000 εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, δόκτωρ Μαχίμπεν Μαρουτάπου, του Imperial College του Λονδίνου «σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιπλέον θάνατοι από καρκίνο κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής φθάνουν τις 500.000»,

Η ανεργία συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας

Όπως λέει ο κ. Μαρουτάπου «η αύξηση της ανεργίας συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας από τον καρκίνο, αλλά η γενική υγειονομική κάλυψη τα προηγούμενα χρόνια προστάτευε τον πληθυσμό από την αρρώστια. . Ειδικότερα, στις περιπτώσεις των μορφών καρκίνου για τις οποίες υπάρχει ήδη θεραπεία, όπως είναι ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου. Αντίθετα, οι περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη κοστίζουν σε ζωές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μια αύξηση στην ανεργία κατά 1% σχετίζεται με 0,37 πρόσθετους θανάτους από καρκίνο ανά 100.000 ανθρώπους. Μία μείωση κατά 1% (ως ποσοστού του ΑΕΠ) των κρατικών δαπανών για την υγεία σχετίζεται με 0,0053 έξτρα θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους.

krisi2

Πηγη: ΕPA

Το ότι η αύξηση θνησιμότητας και ανεργίας συνδέονται περισσότερο με ιάσιμες μορφές καρκίνου, αποδεικνύει για τους ειδικούς ακριβώς τη σημασία της καθολικής πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Άλλωστε δεν είναι πρώτη φορά που γίνεται σύνδεση ανάμεσα στον πλούτο και την υγεία, φυσική και ψυχική.

Η ανεργία είναι αιτία για 45.000 αυτοκτονίες ετησίως σε 63 χώρες, ανάμεσά τους και δυτικές οικονομίες, σύμφωνα με έρευνα Ελβετών ερευνητών που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στην επιθεώρηση The Lancet Psychiatry.

Άλλη μελέτη του Γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικής Ερευνας, που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2015 έδειξε «πολύ σημαντική αύξηση της θνησιμότητας επί του πληθυσμού των ανέργων, σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από τη θνησιμότητα των απασχολούμενων».