ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Δεν υποκύπτει στην ευρωπαϊκή πίεση για «απομάκρυνση» από τη Ρωσία

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς, κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να επιβάλλει μία «κατάσταση γενικής λήθης», όπου το Κόσοβο δεν θα συγκρίνεται με την Ουκρανία και την απόσχιση εδαφών της AP Photo/Darko Vojinovic

Η στάση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία και την επιβολή κυρώσεων δεν έχει αλλάξει, δηλώνει η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς, αποκρούοντας τις ευρωπαϊκές πιέσεις.

«Η θέση μας είναι μία θέση αρχής που καθορίζεται πρώτα απ όλα με βάση το εθνικό συμφέρον και είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τις διακηρύξεις του ΟΗΕ», ανέφερε η 'Ανα Μπρνάμπιτς σε συνέντευξη της στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS).

«Είναι προφανές ότι δυσκολεύονται να μας αντιταχθούν και καταφέρνουμε για την ώρα να υπερασπιστούμε την θέση μας και να είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ρωσία», επισήμανε.

Η ίδια ανέφερε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις για να αναθεωρήσει η Σερβία την στάση της απέναντι στην Ρωσία υποστηρίζοντας ότι είναι άδικο να πιέζεται με τέτοιο τρόπο μία χώρα που υπέστη τόσες αδικίες στο παρελθόν.

«Η Σερβία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ειδική περίπτωση εξαιτίας όλων όσων μας έκαναν στα τέλη του 20ού και στις αρχές του 21ου αιώνα», είπε η Μπρνάμπιτς, αναφερόμενη στον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999 και σε όλα όσα ακολούθησαν γύρω από την απόσχιση του Κοσόβου.

Η 'Ανα Μπρνάμπιτς δήλωσε απαισιόδοξη για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση συμβιβασμού από την πλευρά της Πρίστινας.

«Θέλουν να σβήσουν από την συλλογική μνήμη ό,τι έκαναν οι ίδιοι το 1999 με την βίαιη επέμβαση και τον βομβαρδισμό της Σερβίας», λέει η Άνα Μπρνάμπιτς, κατηγορώντας τη Δύση ότι

Εκτίμησε δε ότι «η Δύση βιάζεται να αφαιρέσει το ζήτημα του Κοσόβου από την ημερήσια διάταξη» ώστε να επιβληθεί στην συνέχεια μία κατάσταση 'γενικής λήθης', όπου το Κόσοβο δεν θα συγκρίνεται με την Ουκρανία και την απόσχιση εδαφών της.

«Θέλουν να σβήσουν από την συλλογική μνήμη ό,τι έκαναν οι ίδιοι το 1999 με την βίαιη επέμβαση και τον βομβαρδισμό της Σερβίας χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» υποστήριξε στην συνέντευξη της στην RTS η 'Ανα Μπρνάμπιτς.

Προειδοποίηση από το Βερολίνο

Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει τη Σερβία ότι η στενή της σχέση με τη Ρωσία θα μπορούσε να περιπλέξει την προσέγγισή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εν όψει της συνάντηση κορυφής με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Σερβία), γερμανική κυβερνητική πηγή αναφέρθηκε χθες, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, στο «φως και την σκιά» της σερβικής περίπτωσης.

«Οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία είναι βέβαιο ότι ανήκουν στο μέρος της σκιάς», είπε.

Και αναφέρθηκε ειδικότερα στη συμφωνία που υπογράφηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου από τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον τότε Σέρβο ομόλογό του Νικόλα Σελακόβιτς για την συνέχιση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στα δύο υπουργεία για τα δύο επόμενα χρόνια.

«Εκπλαγήκαμε και απογοητευτήκαμε», δήλωσε η γερμανική κυβερνητική πηγή.

Διαβάστε επίσης:

Αιφνιδιάστηκαν ΗΠΑ και ΕΕ από τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψαν Σερβία-Ρωσία

Αν και η Σερβία καταδίκασε στον ΟΗΕ την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αρνείται να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ωστόσο, το Βερολίνο «έχει την εντύπωση ότι η εντατική συζήτηση με τον πρόεδρο [Αλεξάνταρ] Βούτσιτς είναι χρήσιμη».

«Είναι ένας έμπειρος πολιτικός που μπορεί να αναλύσει και αναλύει τις επιπλοκές του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», σύμφωνα την γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Αν επιλέξει να ακολουθήσει τον δρόμο προς την Ευρώπη, τότε θα έχει την υποστήριξη της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης. Αν ακολουθήσει άλλον δρόμο, τότε θα υπάρξουν αντιθέτως συνέπειες», υπογράμμισε.

Το Βελιγράδι κατέθεσε την αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 23 Δεκεμβρίου 2009 και απέκτησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας το 2012. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2013.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Γερμανός καγκελάριος θα υπογράψουν τρεις συμφωνίες για την περιοχή: Αμοιβαίας αναγνώρισης των ταυτοτήτων, των πανεπιστημιακών πτυχίων και των επαγγελματικών πιστοποιητικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης