ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ - Εκλογές: Αμφίρροπο το αποτέλεσμα ανάμεσα σε Νετανιάχου - Λάπιντ

Ισραήλ - Εκλογές: Αμφίρροπο το αποτέλεσμα ανάμεσα σε Νετανιάχου - Λάπιντ
Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα στο Ισραήλ και στην διαφιλονικούμενη Ιερουσαλήμ και αναμένεται να κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα AP/Maya Alerruzzo

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισραηλινοί για πέμπτη φορά σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) στο Ισραήλ και στην διαφιλονικούμενη Ιερουσαλήμ και αναμένεται να κλείσουν στις 22:00 τοπική ώρα.

Στη συνέχεια θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit-polls) και θα ακολουθήσουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να κρατήσουν όλη τη χώρα σε αγωνία ως την ανακοίνωση του αποτελέσματος της τελικής καταμέτρησης την Πέμπτη, καθώς η έκβαση των εκλογών αυτών διαφαίνεται αβέβαιη.

Οι 6,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, έχουν να επιλέξουν στις εκλογές αυτές ανάμεσα σε περίπου 40 ψηφοδέλτια, τα οποία περιορίζονται κυρίως σε δύο στρατόπεδα: αυτό που τάσσεται υπέρ μιας επιστροφής στην εξουσία του δεξιού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για διαφθορά σε μια σειρά από υποθέσεις, και αυτό που θέλει να παραμείνει στην εξουσία ένας ετερόκλητος συνασπισμός, του οποίου ηγείται ο κεντρώος Γιαΐρ Λαπίντ.

Στα 73 του, ο Νετανιάχου, ο πολιτικός με την μακροβιότερη θητεία στην πρωθυπουργία στην ιστορία του Ισραήλ, προσπαθεί να εξασφαλίσει πλειοψηφία 61 βουλευτών, στους 120 του κοινοβουλίου, μαζί με τους συμμάχους του υπερορθόδοξων και ακροδεξιών κομμάτων, με επικεφαλής τον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

«Είναι καθήκον και μεγάλη τιμή να μπορείς να ψηφίσεις (...) Ελπίζω ότι θα τελειώσουμε αυτή τη μέρα με ένα πλατύ χαμόγελο», δήλωσε την Τρίτη ο Νετανιάχου, ο οποίος ψήφισε στην Ιερουσαλήμ.

Ο Νετανιάχου υπολογίζει σε μια καλή επίδοση του κόμματός του Λικούντ, των υπερορθόδοξων κομμάτων και του ψηφοδελτίου της άκρας δεξιάς «Θρησκευτικός Σιωνισμός» για να μπορέσει να σχηματίσει μια δεξιά κυβέρνηση μετά τις εκλογές αυτές.

«Αυτοί που θα μας ψηφίσουν θα έχουν τον Νετανιάχου πρωθυπουργό και μια πραγματική κυβέρνηση της δεξιάς», δήλωσε παράλληλα ο Μπεν Γκβιρ, ο οποίος ψήφισε σε ισραηλινό οικισμό κοντά στην Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Απέναντι σε αυτό το «μπλοκ της δεξιάς», ο 58χρονος, Γιαΐρ Λαπίντ, πρωθυπουργός από τον Ιούλιο και αρχηγός του κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), όπως και επικεφαλής ενός μοναδικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ καθώς ενώνει παρατάξεις της αριστεράς, του κέντρου, της δεξιάς και ένα αραβικό κόμμα, προσπαθεί να πείσει ότι η πορεία που χαράχτηκε αυτούς τους τελευταίους μήνες πρέπει να συνεχιστεί.

«Ψηφίστε σήμερα για το μέλλον των παιδιών μας, για το μέλλον της χώρας μας. Ψηφίστε σωστά!», δήλωσε σήμερα ο Λαπίντ, ο οποίος ψήφισε στο προπύργιό του στο Τελ Αβίβ, αφού επισκέφθηκε τον τάφο του πατέρα του, πρώην υπουργού και δημοσιογράφου Τόμι Λαπίντ.

«Ο πατέρας μου, μου έλεγε σε όλη του τη ζωή: 'Να θυμάσαι ότι το μεγαλύτερο θαύμα που μας συνέβη, ήταν ότι οι εβραίοι έχουν τη δική τους χώρα'. Του υποσχέθηκα σήμερα το πρωί ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να εξασφαλίσουμε το μέλλον αυτού του θαύματος», πρόσθεσε ο Λαπίντ.

Υπενθυμίζεται πως ο «συνασπισμός της αλλαγής» με επικεφαλής τον Ναφτάλι Μπένετ και τον Γιαΐρ Λαπίντ εκδίωξε από την εξουσία τον Νετανιάχου τον Ιούνιο του 2021 προτού χάσει την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο έναν χρόνο αργότερα, γεγονός που επέσπευσε τις σημερινές εκλογές, τις πέμπτες από την άνοιξη του 2019 σε μια πολιτικά διχασμένη χώρα, η οποία δυσκολεύεται να δημιουργήσει συνασπισμούς ή να τους διατηρήσει.

«Είναι τρομερό που τα κόμματα δεν καταφέρνουν να σχηματίσουν έναν συνασπισμό, μια κυβέρνηση που να ασκεί καθήκοντα για 4 χρόνια. Ελπίζω ότι οι εκλογές αυτές θα είναι οι τελευταίες για τα επόμενα 4 χρόνια», δήλωσε ο Σάι Μπαρκάν, ένας 66χρονος βιομηχανικός σχεδιαστής, ο οποίος φοβάται τη νίκη μιας «ακραίας, ριζοσπαστικής» δεξιάς.

Μια ένδειξη του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί δίνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες πιστώνουν στο «μπλοκ της δεξιάς» του Νετανιάχου 60 έδρες και δείχνουν ότι θα υπολείπεται μόνον μίας από το όριο για να έχει την πλειοψηφία στην Κνεσέτ, έναντι 56 που προβλέπουν ότι θα εξασφαλίσουν ο Γιαΐρ Λαπίντ και οι σύμμαχοί του.

Το όριο του 3,25%

Ο συνασπισμός του Λαπίντ έχασε την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο μετά την αποχώρηση βουλευτών της δεξιάς, κάτι το οποίο ώθησε την κυβέρνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Αν και η προεκλογική εκστρατεία άρχισε αργά, επιταχύνθηκε τις τελευταίες μέρες με τα κόμματα να τα δίνουν όλα για όλα για να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους και κυρίως την βάση τους να πάει στις κάλπες, κυρίως στις αραβικές πόλεις.

Το 2020 τα ισραηλινά αραβικά κόμματα είχαν συγκεντρώσει ρεκόρ 15 εδρών έπειτα από μια δυναμική εκστρατεία υπό έναν μόνο συνασπισμό. Ωστόσο αυτή τη φορά κατεβαίνουν στις εκλογές διασπασμένα σε τρία ψηφοδέλτια: το Ράαμ (μετριοπαθείς ισλαμιστές), το Χαντάς (κοσμικό) και το Μπάλαντ (εθνικιστές).

Βάσει του ισραηλινού εκλογικού συστήματος, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει το 3,25% για να εισέλθει στο κοινοβούλιο με τουλάχιστον τέσσερις έδρες. Αν δεν εξασφαλίσει αυτό το ποσοστό, ένα κόμμα δεν λαμβάνει καμία έδρα.

Διχασμένα τα αραβικά κόμματα απειλούνται ως εκ τούτου να μην φτάσουν το όριο αυτό και κατά συνέπεια να ευνοήσουν τη νίκη του συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου

Κλειστή η Δυτική Όχθη

Η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται σε κλίμα έντασης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με δύο επιθέσεις να έχουν εξαπολυθεί τις τελευταίες ημέρες από Παλαιστίνιους, στη μία από τις οποίες σκοτώθηκε ένας Ισραηλινός πολίτης το Σάββατο το βράδυ στη Χεβρώνα.

Έπειτα από μια σειρά αντιισραηλινών επιθέσεων την άνοιξη, ο στρατός έχει εξαπολύσει περισσότερες από 2.000 επιδρομές στη Δυτική Όχθη, κυρίως στην Τζενίν και τη Ναμπλούς. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών ξεσπούν συχνά επεισόδια και ταραχές. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 120 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, ο υψηλότερος απολογισμός τα τελευταία επτά χρόνια.

Ο ισραηλινός στρατός έκλεισε σήμερα τα σημεία πρόσβασης στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, με εξαίρεση «ανθρωπιστικές» έκτακτες ανάγκες.