Ουκρανία: «Βροχή πυραύλων» στο Κίεβο και άλλες πόλεις – Στόχος οι εγκαταστάσεις ενέργειας
Μαζική επίθεση εναντίον ενεργειακών εγκαταστάσεων σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας εξαπέλυσε η Ρωσία το πρωί της Δευτέρας (31 Οκτωβρίου), ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας.
Το νέο μπαράζ σημειώνεται δύο ημέρες έπειτα από μια επίθεση εναντίον του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι οι δυνάμεις της στόχευσαν τα «συστήματα στρατιωτικής διοίκησης και ενέργειας» της Ουκρανίας σε επιδρομές τη Δευτέρα.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνέχισαν τα πλήγματα με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας με βάση τον αέρα και τη θάλασσα κατά της στρατιωτικής διοίκησης και των ενεργειακών συστημάτων της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «όλοι οι στόχοι που είχαν καταγραφεί, έχουν χτυπηθεί».
Η ουκρανική κυβέρνηση, ωστόσο, επεσήμανε ότι οι στόχοι της Ρωσίας ήταν οι ενεργειακές υποδομές και «όχι στρατιωτικές εγκαταστάσεις», προσθέτοντας ότι ένας μεγάλος αριθμός πυραύλων αναχαιτίστηκε.
«Οι Ρώσοι τρομοκράτες για μία ακόμη φορά εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων του ενεργειακού συστήματος σε αρκετές επαρχίες», επεσήμανε ο Κίριλο Τιμοσένκο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
«Κάποιοι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αντιαεροπορική άμυνα, ενώ άλλοι πέτυχαν τον στόχο τους», πρόσθεσε.
Οι πύραυλοι που «έπεσαν βροχή» στην Ουκρανία το πρωί της Δευτέρας εκτοξεύτηκαν από βομβαρδιστικά Tu-95 και Tu-160 της σοβιετικής εποχής που απογειώθηκαν από την περιοχή Ροστόφ της Ρωσίας και πάνω από την Κασπία Θάλασσα, δήλωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής αεροπορίας στην τηλεόραση, σύμφωνα με το CNNi.
Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ επιβεβαίωσε επίσης πως το νέο κύμα επιθέσεων της Μόσχας στην Ουκρανία σήμερα, Δευτέρα έπληξε 10 περιοχές και κατέστρεψε 18 εγκαταστάσεις, «οι περισσότερες από αυτές σχετίζονται με την ενέργεια».
«Ο στόχος τους δεν ήταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά πολιτική υποδομή ζωτικής σημασίας», διευκρίνισε ο Σμιχάλ στο Τελεγκραμ.
«Εκατοντάδες οικισμοί σε επτά περιοχές» έμειναν χωρίς ρεύμα και οι μηχανικοί «εργάζονταν με πλήρη δυναμικότητα» για να αποκαταστήσουν τη ζημιά, πρόσθεσε.
Έκτακτες διακοπές ρεύματος συνεχίζονται στις περιοχές του Κιέβου, της Ζαπορίζια, του Ντνιπροπετρόβσκ και του Χαρκόβου, είπε ο Σμιχάλ.
Λίγο νωρίτερα σειρά εκρήξεων ακούστηκε στο Κίεβο, ενώ οι περιφερειακές αρχές στο βόρειο, το ανατολικό και το κεντρικό τμήμα της χώρας έκαναν λόγο για πυραυλικές επιθέσεις.
Τοπικός αξιωματούχος σημείωσε πως τουλάχιστον 10 ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν πάνω από το Κίεβο τα ξημερώματα της Δευτέρας.
«Η αστυνομία της περιοχής του Κιέβου ανακαλύπτει τώρα συντρίμμια από ρουκέτες των κατακτητών σε διάφορες περιοχές», δήλωσε ο αρχηγός της περιφερειακής αστυνομίας Αντρίι Νεμπίτοφ στο Telegram. «Οι δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν τουλάχιστον 10 εχθρικούς πυραύλους», πρόσθεσε.
Κουλέμπα: «Η Ρωσία πολεμά εναντίον αμάχων»
«Ακόμη μια δέσμη ρωσικών πυραύλων έπληξε κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας. Αντί να πολεμά στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία πολεμά εναντίον των αμάχων», κατήγγειλε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Μην δικαιολογείτε αυτές τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντάς τες 'απάντηση'. Η Ρωσία το κάνει αυτό διότι έχει ακόμη πυραύλους και την επιθυμία να σκοτώνει Ουκρανούς», πρόσθεσε.
Ο Όλεγκ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι πύραυλοι έπληξαν ενεργειακές υποδομές στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση.
«Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για ειρηνευτικές συνομιλίες, ούτε για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Ο μοναδικός στόχος του (Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι ο θάνατος και η καταστροφή», υπογράμμισε.
Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έγραψε στο Telegram ότι πολλές συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό σήμερα το πρωί μετά τα ρωσικά πλήγματα.
Στο μεταξύ ο Ίχορ Τερέχοβ, δήμαρχος του Χαρκόβου, δήλωσε ότι η πόλη έχει πληγεί από δύο πυραύλους που στοχοθέτησαν «τις εγκαταστάσεις κρίσιμης υποδομής».