ΚΟΣΜΟΣ

Κύμα ακρίβειας στην Ευρώπη - «Θύμα» του πληθωρισμού και η γαλλική μπαγκέτα

Γάλλοι αρτοποιοί αναφέρουν ότι η τιμή της μπαγκέτας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ έως το τέλος του χρόνου AP Photo/Michel Euler

Κύμα ανατιμήσεων στα τρόφιμα καταγράφεται ανά την Ευρώπη εξαιτίας της εκτίναξης του πληθωρισμού.

«Θύματα» της ακρίβειας δεν έχουν πέσει μόνο οι διάσημες frites του Βελγίου, αλλά και η γαλλική μπαγκέτα, καθώς ο πληθωρισμός στη χώρα αγγίζει πρωτοφανή επίπεδα μετά τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Την ίδια στιγμή στην Ιταλία καταγράφονται επίσης αυξήσεις-ρεκόρ σε βασικά τρόφιμα, καθώς και στην ενέργεια.

Όσον αφορά την προσφιλή γαλλική μπαγκέτα, το επονομαζόμενο «ψωμί του φτωχού» όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η τιμή της το τελευταίο διάστημα χτυπάει «κόκκινο». Σύμφωνα με προβλέψεις αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

Για χρόνια κόστιζε γύρω στα 55 λεπτά. Σήμερα έφθασε τα 0,94 λεπτά. Και οι Γάλλοι αρτοποιοί προειδοποιούν για επιπλέον αύξηση 10 λεπτών.

Στον τομέα των τροφίμων, όπως σε όλη την Ευρώπη, ο πληθωρισμός έχει χτυπήσει άσχημα και τη Γαλλία. Το καλάθι της νοικοκυράς έχει επικίνδυνα ελαφρύνει, ιδιαίτερα για ορισμένα λαϊκά στρώματα.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός έχει φθάσει στο 6,2%, με συνέπεια σημαντικές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα. Ειδικά για τα τρόφιμα, οι αυξήσεις υπολογίζονται στο 11,8% και μάλιστα κοντά στο 17% για τα φρέσκα προϊόντα.

Σύμφωνα με μελέτες ένα καλάθι με 38 βασικά τρόφιμα που κόστιζε 100 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο, φέτος έφθασε κοντά στα 120 ευρώ. Με ανησυχία έμποροι και επαγγελματίες αναζητούν τρόπους για να συγκρατήσουν τις τιμές.

Ιταλία: Αυξήσεις-ρεκόρ στα τρόφιμα και την ενέργεια

Στο «κόκκινο» οι τιμές στα τρόφιμα και στην Ιταλία, όπου ο πληθωρισμός «καλπάζει».

Μετά την παρουσίαση των στοιχείων που αφορούν τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου (συν 11,9% σε ετήσια βάση) από μέρους του Ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών (Unc) αναφέρεται στις ανατιμήσεις βασικών προϊόντων του τομέα των τροφίμων.

Πιο αναλυτικά, το σπορέλαιο, μέσα σε ένα χρόνο, στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 56%, το βούτυρο κατά 42,9%, η ζάχαρη κατά 35,9% και το ρύζι κατά 30,6%.

Ο τόνος το σιτάρι από 180 ευρώ έχει αγγίξει στο μεταξύ τα 360 ευρώ μέσα στο χρόνο. Η τιμή της φαρίνας έχει αυξηθεί κατά 30% και το γαλλικό βούτυρο ξεπέρασε το 40%.

«Θύματα» της ακρίβειας και οι διάσημες frites του Βελγίου

H ενεργειακή κρίση χτυπά και την τιμή στις πατάτες (frites όπως τις ονομάζουν), σήμα κατατεθέν του Βελγίου.

«Το φυσικό αέριο αυξήθηκε, τα λίπη αυξήθηκαν, οι σάλτσες αυξήθηκαν πάρα πολύ. Έτσι έπρεπε να κάνουμε κάτι, ακόμα κι αν μείναμε αρκετά χαμηλά», αναφέρει ο διευθυντής καταστήματος με πατάτες μιλώντας στο δίκτυο rtl.

Από την πλευρά του ο Μπερνάρ Λεφέβρ, πρόεδρος της εθνικής ένωσης καταστημάτων με πατάτες, σημείωσε ότι «φέτος η αύξηση στα έλαια και τα λίπη είναι πάνω κάτω 40% με 50%».

Αυτή τη στιγμή, οι τιμές κυμαίνονται περίπου από 1,30 ευρώ μέχρι 3,50 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος της συσκευασίας που επιλέγει κάποιος. Ωστόσο, εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος.

Όσο για το πόσο είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές, οι απόψεις διίστανται.

«3,50 ευρώ ή 3,80 ευρώ, αλλά όχι παραπάνω», λέει ένας καταναλωτής στο rtl, ενώ κάποιος άλλος θα πλήρωνε ακόμη και 6 ευρώ, ποσό που θεωρεί υπερβολικό τρίτος καταναλωτής.

Ένας Βέλγος καταναλώνει κατά μέσο όρο 16 κιλά πατάτες το χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης