ΚΟΣΜΟΣ

Εν μέσω φόβων για πράξεις πολιτικής βίας οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ

Εν μέσω φόβων για πράξεις πολιτικής βίας οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ο αριθμός των καταγεγγραμένων απειλών κατά βουλευτών και γερουσιαστών έχει υπερδεκαπλασιαστεί στα πέντε χρόνια μετά την εκλογή Τραμπ, το 2016 Photo by Stefan Zaklin/Getty Images

Σε κλίμα ακραίας πόλωσης και υπό το φόβο πολιτικής βίας οδεύουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, που θα καθορίσουν την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο σε κομβική στιγμή για την αμερικανική Ιστορία.

Το ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο» δείχνει την κάλπη του Νοεμβρίου ως τελευταία ευκαιρία για να «τιθασεύσει» τις πολιτικές του Τζο Μπάιντεν. Οι Δημοκρατικοί υπογραμμίζουν ότι διακυβεύεται η ίδια η Δημοκρατία.

Η επίθεση στον σύζυγο της Νάνσι Πελόζι από 42χρονο που ασπαζόταν και διακινούσε θεωρίες συνωμοσίας -και ο οποίος είχε στόχο την ίδια την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων- δείχνει να επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους για τον κίνδυνο που διατρέχει η ζωή και η ασφάλεια μελών του αμερικανικού Κογκρέσου.

Εν μέσω του τοξικού κλίματος και της ακραίας πόλωσης που έχει «τυλίξει» τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την εισβολή υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021, το μείγμα βίαιου λόγου, θεωριών συνωμοσίας και παραπληροφόρησης στο Διαδίκτυο έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνο.

Αν και οι απειλές έχουν αυξηθεί από κάθε πλευρά του πολιτικού φάσματος, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν κίνδυνο από «βίαιους εγχώριους εξτρεμιστές» που έχουν «ενθαρρυνθεί» από την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου και καθοδηγούνται από «ψευδή αφηγήματα» -αναφορά στους ισχυρισμούς Τραμπ περί νοθείας στην προεδρική κάλπη που οδήγησε τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.

Λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκε ο Πολ Πελόζι με το σφυρί που κρατούσε στα χέρια του ο 42χρονος Ντέιβιντ ΝτεΠαπ -ενώ φέρεται να φώναζε «Πού είναι η Νάνσι;»-, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απέστειλε ειδοποίηση προς όλες τις αρχές επιβολής του νόμου ανά τη χώρα, στην οποία γίνεται λόγος για «αυξημένη απειλή» εγχώριου βίαιου εξτρεμισμού κατά υποψηφίων και εκλογικών αντιπροσώπων.

Μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου αναφέρουν ότι νιώθουν όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια τόσο στην Ουάσινγκτον, όσο και στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων απειλών κατά βουλευτών και γερουσιαστών έχει υπερδεκαπλασιαστεί στα πέντε χρόνια κατόπιν της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, το 2016, βάσει των στοιχείων της Αστυνομίας του Καπιτωλίου. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του 2022 καταγράφηκαν περισσότερα από 1.800 περιστατικά.

«Μιλούσαμε έως τώρα θεωρητικά για το τι θα γινόταν εάν έβρισκαν τα παιδιά μας, εάν έρχονταν για εμάς. Τι θα συνέβαινε αν έβρισκαν τους αγαπημένους μας όταν έρχονταν να μας ψάξουν. Τώρα ξέρουμε», δηλώνει ο Ίλαν Όμαρ, Δημοκρατικός βουλευτής στη Μινεσότα, ο οποίος συγκαταλέγεται στα μέλη του Κογκρέσου που έχουν δεχθεί τις περισσότερες απειλές κατά της ζωής τους.

Η φράση «Πού είναι η Νάνσι;», που αποδίδεται στον συλληφθέντα δράστη της επίθεσης κατά του Πολ Πελόζι, αναπόφευκτα φέρνει στη μνήμη τις στιγμές της επίθεσης στο Καπιτώλιο και τα πλάνα στα οποία ακούγεται η φωνή ενός εκ των εισβολέων να φωνάζει: «Πού είσαι Νάνσι; Σε ψάχνουμε»...

Προ ημερών, κατά την τελευταία ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερευνά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, είχε προβληθεί αδημοσίευτο έως σήμερα βίντεο με την πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να μιλά από ασφαλές σημείο εντός του Καπιτωλίου με τον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ζητώντας άμεση παρέμβαση.

Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν την επίθεση κατά Πελόζι ως «τυχαίο γεγονός», και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο μήνυμα του με το οποίο καταδικάζει την επίθεση, έκανε λόγο για πολιτική βία.

«Αυτό είναι αδιανόητο. Δεν έχει θέση στην Αμερική - υπάρχει πάρα πολλή βία, πολιτική βία. Πάρα πολύ μίσος. Πάρα πολύ βιτριόλι», αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια ημέρα με την επίθεση κατά Πελόζι, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας από την Πενσυλβάνια ομολόγησε την ενοχή του για τηλεφωνικές απειλές εναντίον βουλευτή της Καλιφόρνια που δεν κατονομάζεται (εικάζεται ότι πρόκειται για τον Δημοκρατικό Έρικ Σουάλγουελ). Μεταξύ άλλων είχε πει σε μέλος του προσωπικού του γραφείου του βουλευτή στην Ουάσινγκτον ότι επρόκειτο να έρθει στο Καπιτώλιο με πυροβόλο όπλο.

Τον πολιτικό αναβρασμό εντείνει η επίσημη κλήτευση που επέδωσε η Επιτροπή διερεύνησης των γεγονότων της 6ης Ιανουαρίου στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να καταθέσει ενόρκως ενώπιον του Κογκρέσου.

Στο έγγραφο, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Επιτροπής της 6ης Ιανουαρίου Μπένι Τόμσον και την αντιπρόεδρο Λιζ Τσέινι, υπογραμμίζεται ο «κεντρικός ρόλος» που διαδραμάτισε ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ στην «ενορχήστρωση της προσπάθειας ανατροπής» της έκβασης των προεδρικών εκλογών του 2020 και παρεμπόδισης της μεταβίβασης της εξουσίας.

Την περασμένη Κυριακή, η Νάνσι Πελόζι είχε δηλώσει σε συνέντευξή της ότι θεωρεί πως «ο Ντόναλντ Τραμπ είναι υπερβολικά δειλός» για να υπακούσει στην κλήτευση. «Δεν πιστεύω ότι είναι αρκετά άνδρας για να εμφανιστεί. Δεν πιστεύω ότι οι δικηγόροι θέλουν να εμφανισθεί διότι θα πρέπει να καταθέσει ενόρκως. Θα δούμε αν είναι αρκετά άνδρας ώστε να εμφανιστεί», ανέφερε μιλώντας στο δίκτυο MSNBC.

Πέραν της εισβολής στο Καπιτώλιο, σε εξέλιξη βρίσκεται και έρευνα κατά του Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση με τα άκρως απόρρητα έγγραφα που μετέφερε στο θέρετρό του Μαρ-α-Λάγκο.

Στην Ουάσινγκτον ακόμη αντηχεί η ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή, διά στόματος του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστής Λίνζι Γκράαμ, ότι θα ξεσπάσουν «ταραχές στους δρόμους» εάν διωχθεί ποινικά ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Εάν επιχειρήσουν να προσαγάγουν σε δίκη τον πρόεδρο Τραμπ [...] κυριολεκτικά θα έχουμε ταραχές στους δρόμους», είχε δηλώσει τον Αύγουστο ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που εκπροσωπεί τη Νότια Καρολίνα στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. «Ανησυχώ για τη χώρα», συμπλήρωσε.

Δίνοντας σαφώς το στίγμα που επικρατεί στο «τρένο» του κινήματος MAGA (σ.σ. αρκτικόλεξο που παραπέμπει στο σύνθημα Τραμπ 'Make America Great Again'), ο Λίνζι Γκράαμ ανέφερε ότι για τους περισσότερους Ρεπουμπλικανούς, δεν χωράει αμφιβολία πως εκτυλίσσεται απόπειρα εισαγγελικών λειτουργών, προσκείμενων στους Δημοκρατικούς, να εξοντώσουν πολιτικά τον τέως πρόεδρο.

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί -η πλειοψηφία των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικανών- πιστεύουν μέχρι και σήμερα τη θεωρία πως η ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν αποτέλεσμα νοθείας, παρότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία απόδειξη επ' αυτού.