ΚΟΣΜΟΣ

Σε Αίγυπτο, Καμπότζη και Ινδονησία ο Μπάιντεν τον ερχόμενο μήνα

Σε Αίγυπτο, Καμπότζη και Ινδονησία ο Μπάιντεν τον ερχόμενο μήνα
Παρών και στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ AP Photo/Matt Rourke

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ταξιδέψει στην Αίγυπτο προκειμένου να συμμετάσχει στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27) στις 11 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ακολούθως θα μεταβεί στην Καμπότζη (12-13 Νοεμβρίου) για την ετήσια σύνοδο ΗΠΑ-ASEAN (Σύνδεσμος Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας) και τη διάσκεψη κορυφής της Ανατολικής Ασίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Επόμενος σταθμός του προέδρου των ΗΠΑ θα είναι η Ινδονησία (13-16 Νοεμβρίου), όπου ο Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των ηγετών της G20, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως ο ΟΗΕ προειδοποίησε πως οι τελευταίες διεθνείς δεσμεύσεις για το κλίμα «απέχουν πολύ» από την κάλυψη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στο +1,5°C.

«Απέχουμε πολύ από το επίπεδο και την ταχύτητα μείωσης των εκπομπών που είναι αναγκαία για να μείνει ο κόσμος στο +1,5°C», προειδοποίησε ο Σάιμον Στιλ, επικεφαλής του ΟΗΕ Κλίμα.

Αντίθετα, το άθροισμα των δεσμεύσεων των 193 πλευρών της συμφωνίας, «μπορεί να βάλει τον κόσμο σε τροχιά αύξησης της θερμοκρασίας κατά 2,5°C μέχρι το τέλος του αιώνα», επισημαίνει η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Η συμφωνία του Παρισιού του 2015 θέτει ως στόχο την ανάσχεση της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης «σαφώς κάτω από τους +2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα», όταν η ανθρωπότητα άρχισε την υψηλής κλίμακας εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, που είναι υπεύθυνα για την εκπομπή των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, και, ει δυνατόν, στο +1,5°C.

Κατά την τελευταία COP26 το 2021 στην Γλασκώβη, οι υπογράφοντες δεσμεύθηκαν για την ετήσια -αντί πενταετή- αναθεώρηση των δεσμεύσεών τους στον τομέα της μείωσης των εκπομπών, δεσμεύσεων που ονομάζονται «ορισμένη σε εθνικό επίπεδο συμβολή» (NDC).

Όμως, μόνο 24 χώρες είχαν υποβάλει νέες ή αναθεωρημένες NDC μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 23ης Σεπτεμβρίου, εγκαίρως ώστε να ληφθούν υπ' όψιν κατά την διάρκεια της COP27 (6-18 Νοεμβρίου).