ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ο ζωγράφος Πιερ Σουλάζ απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών

«Έφυγε» πλήρης ημερών ένας σπουδαίος εικαστικός, γνωστός για τους πειραματισμούς του με διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου Wikipedia / Creative Commons

Ο Πιερ Σουλάζ, ο Γάλλος αφηρημένος ζωγράφος που έγινε πιο γνωστός για τους πειραματισμούς του με διαφορετικές αποχρώσεις του μαύρου απεβίωσε σε ηλικία 102 ετών, ανακοίνωσε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στη ζωή και στο έργο του στη γενέτειρά του Ροντέζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

 

Ο Σουλάζ, ο οποίος σύμφωνα με τον επικεφαλής του μουσείου, Μπενουά Ντεκρόν, απεβίωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο νοσοκομείο, είχε εργαστεί αποκλειστικά με το μαύρο από το 1979, κυρίως με μια σειρά έργων που αποκαλούσε «Outrenoir» (ελλ. «Πέρα από το μαύρο»).

Η ζωή και το έργο του

«17 Δεκεμβρίου 1966» από τον Πιερ Σουλάζ, έργο στο Μουσείο Τέχνης της ΧονολουλούWikipedia / Creative Commons

Γεννημένος παραμονή Χριστουγέννων του 1919, ο Πιερ Σουλάζ δημιούργησε επίσης 104 βιτρώ που κοσμούν την εκκλησία Σεντ Φουά της Κονκ στη νοτιοδυτική Γαλλία.

«Όταν το φως αντανακλάται στο μαύρο, το μεταμορφώνει και το μεταλλάσσει. Ανοίγει ένα δικό του νοητικό πεδίο», συνήθιζε να λέει.

Είδε το φως ως υλικό εργασίας - οι ραβδώσεις της μαύρης επιφάνειας των πινάκων του του επιτρέπουν να αντανακλά το φως, επιτρέποντας στο μαύρο να βγει από το σκοτάδι και να μπει στη φωτεινότητα και να γίνει έτσι ένα φωτεινό χρώμα

Πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Soulages είχε ήδη περιοδεύσει σε μουσεία του Παρισιού αναζητώντας την κλίση του και μετά τη στρατιωτική θητεία του κατά τη διάρκεια του πολέμου, άνοιξε ένα στούντιο στο Παρίσι, πραγματοποιώντας την πρώτη του έκθεση στο Salon des Indépendants το 1947.

Εργάστηκε επίσης ως σχεδιαστής σκηνικών. Ο Σουλάζ άρχισε να κερδίζει αναγνώριση στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950. Έργα του συμπεριλήφθηκαν στις δύο μεγάλες εκθέσεις Ευρωπαίων καλλιτεχνών, Younger European Painters στο Μουσείο Solomon R Guggenheim (1953) και The New Decade: 22 European Painters and Sculptors στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (1955) στη Νέα Υόρκη. Το 1979, ο Soulages έγινε ξένο επίτιμο μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων.

Από το 1987 έως το 1994, δημιούργησε 104 βιτρό παράθυρα για τη ρωμανική αβαϊκή εκκλησία Sainte-Foy στο Conques (Aveyron, Γαλλία).

Ο Σουλάζ ήταν ο πρώτος εν ζωή καλλιτέχνης που προσκλήθηκε να εκθέσει στο κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης και αργότερα με την Πινακοθήκη Τρετιάκοφ της Μόσχας (2001).

Μια σύνθεση που δημιούργησε το 1959 πωλήθηκε για 1.200.000 ευρώ στον οίκο Sotheby's το 2006.

Το 2007, το Μουσείο Φαμπρ του Μονπελιέ αφιέρωσε μια ολόκληρη αίθουσα στον Soulages, παρουσιάζοντας μια δωρεά που έκανε στην πόλη. Περιελάμβανε είκοσι πίνακες που χρονολογούνταν από το 1951 έως το 2006, μεταξύ των οποίων σημαντικά έργα της δεκαετίας του 1960, δύο μεγάλα "συν-μαύρα" έργα της δεκαετίας του 1970 και αρκετά μεγάλα πολύπτυχα. Μια αναδρομική έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Centre National d'Art et de Culture Georges Pompidou από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Μάρτιο του 2010. Το 2010, το Μουσείο της Πόλης του Μεξικού παρουσίασε μια αναδρομική έκθεση ζωγραφικής που περιλάμβανε επίσης μια συνέντευξη-βίντεο με τον καλλιτέχνη (με ισπανικούς υπότιτλους).

Το 2014 άνοιξε το Μουσείο Σουλάζ στο Ροντέζ της Γαλλίας, τη γενέτειρά του, ως χώρος μόνιμης έκθεσης των έργων του και φιλοξενίας περιοδικών σύγχρονων εκθέσεων. Ο Σουλάζ δώρισε πεντακόσια έργα. Οι πίνακες αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια της δουλειάς του, από τα μεταπολεμικά λάδια μέχρι μια φάση της δουλειάς που ονομάζει Outrenoir. Ήταν η πληρέστερη έκθεση έργων από τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής του.

Το 2014, ο Σουλάζ παρουσίασε δεκατέσσερα πρόσφατα έργα στην πρώτη του αμερικανική έκθεση μετά από 10 χρόνια, στην Ντομινίκ Λεβί και την Γκαλερί Περροτέν, στη Νέα Υόρκη.

Τον Σεπτέμβριο του 2019, η γκαλερί Λέβι Γκόρβι στη Νέα Υόρκη διοργάνωσε μια μεγάλη έκθεση πριν από την αναδρομική έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου τον Δεκέμβριο, για τον εορτασμό των 100ων γενεθλίων του.

Στις 17 Νοεμβρίου 2021, το έργο του «Peinture 195 x 130 cm, 4 août 1961», δημοπρατήθηκε έναντι 20,2 εκατομμυρίων δολαρίων - ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας για τον καλλιτέχνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης