ΚΟΣΜΟΣ

Σιγκαπούρη: Όποιος θέλει να ασχοληθεί με κρυπτονομίσματα θα δίνει εξετάσεις

Σιγκαπούρη: Όποιος θέλει να ασχοληθεί με κρυπτονομίσματα θα δίνει εξετάσεις
Σκοπός αυτής της απόφασης, είναι να εμποδίσει τους αδαείς επενδυτές να καταστραφούν οικονομικά Pixabay

Οι επίδοξοι επενδυτές που επιθυμούν να διαπραγματευτούν κρυπτονομίσματα στη Σιγκαπούρη μπορεί σύντομα να πρέπει να περάσουν από εξετάσεις για να αποδείξουν πως καταλαβαίνουν σε τι εμπλέκονται, ανακοίνωσε την Τετάρτη (26/10) η κεντρική τράπεζα.

Σκοπός αυτής της απόφασης είναι να εμποδίσει τους αδαείς επενδυτές να καταστραφούν.

Ο συγκεκριμένος ασιατικός χρηματοπιστωτικός κόμβος έχει αναπτύξει πολύ προσεκτικά την αγορά ψηφιακών ενεργητικών, όμως προειδοποίησε για τους κινδύνους που συνδέονται με το εμπόριο κρυπτονομισμάτων, ιδιαίτερα για τους μικρούς επενδυτές.

«Το εμπόριο των κρυπτονομισμάτων έχει πολλούς κινδύνους και δεν αρμόζει στο μεγάλο κοινό», εκτιμά η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης (MAS) παρουσιάζοντας τις προτάσεις της με στόχο να προστατευθούν οι επενδυτές.

«Εντούτοις τα κρυπτονομίσματα διαδραματίζουν έναν υποστηρικτικό ρόλο στον ευρύτερο τομέα των ψηφιακών ενεργητικών και δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο να τα απαγορεύσουμε», συνεχίζει.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, που θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας εξέτασης πριν γίνει νόμος, η MAS θα απαιτεί από τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων να εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια πληροφορώντας τους καταναλωτές για τους κινδύνους.

Οι εν δυνάμει επενδυτές θα πρέπει επίσης να κάνουν ένα τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο κατανοούν τους κινδύνους, πριν τους επιτραπεί να διαπραγματευτούν κρυπτονομίσματα. Θα τους απαγορευθεί εξάλλου να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες ή εφαρμογές πληρωμής για να αγοράζουν κρυπτονομίσματα, διευκρινίζει η MAS.

Δεν θα επιτρέπεται επίσης καμιά παρακίνηση που να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα.

Τον Ιούνιο, το κερδοσκοπικό ταμείο κρυπτονομισμάτων Three Arrows Capital, με έδρα τη Σιγκαπουρη, κατέρρευσε, ενώ ο Holdnaut, ένας οργανισμός δανείων με έδρα την πόλη κράτος, τέθηκε υπό προσωρινή αναγκαστική διαχείριση. Ο φυγάς Νοτιοκορεάτης Ντο Κουόν, ιδρυτής του κρυπτονομίσματος Terra, είχε επίσης έδρα τη Σιγκαπούρη.

Παρά τους κινδύνους, τα ψηφιακά νομίσματα συνεχίζουν να προσελκύουν τους επενδυτές λόγω των σημαντικών κερδών που πραγματοποιούν χάρη σ'αυτά σε σύντομες περιόδους ορισμένοι επενδυτές, υπογραμμίζει η MAS.

Τα κρυπτονομίσματα δεν υποστηρίζονται από πραγματικά ενεργητικά, κάτι που τα καθιστά υποκείμενα σε τεράστιες διακυμάνσεις τιμής και το εμπόριό τους είναι άκρως κερδοσκοπικό.