ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ και Λίβανος οριοθετούν τα θαλάσσια σύνορα: Ανοίγει ο δρόμος για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας με το Λίβανο για τα θαλάσσια σύνορα Abir Sultan / Pool Photo via AP

Συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με τον Λίβανο θα υπογράψει το Ισραήλ την ερχόμενη Πέμπτη, αίροντας μεταξύ άλλων και τα εμπόδια που υπάρχουν στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που έγιναν μεταξύ των δύο χωρών υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον, και ανοίγει το δρόμο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ.

«Την Πέμπτη θα υπογράψουμε την ιστορική συμφωνία με τον Λίβανο. Το Ισραήλ θα γίνει στο εγγύς μέλλον ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Τελ Αβίβ με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.

Δημοσιεύματα τονίζουν ότι η υπογραφή την Πέμπτη πιθανόν να γίνει στη Νακούρα, μια πόλη στο νότιο Λίβανο που συνορεύει με το Ισραήλ, όπου εδρεύει η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL). Ενώ ο Λαπίντ επιβεβαίωσε την ημερομηνία της Πέμπτης, δεν διευκρίνισε τους όρους υπογραφής του κειμένου.

Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία εναντίον του Λαπίντ ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, έχει επικρίνει τη συμφωνία με τον Λίβανο και έχει επίσης ζητήσει να υποβληθεί προς έγκριση στην Κνεσέτ (ισραηλινή Βουλή) ή να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Πολυάριθμες ακροδεξιές οργανώσεις είχαν καταθέσει τέσσερις προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της συμφωνίας, υποστηρίζοντας συγκεκριμένα ότι αυτή θα έπρεπε να λάβει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου τη στιγμή που η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Λαπίντ έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, οδηγώντας σε διεξαγωγή εκλογών.

Όμως, το πρωί της Κυριακής, τρεις δικαστές από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ «αποφάσισαν ομόφωνα να απορρίψουν αυτές τις τέσσερις προσφυγές», αποφαίνοντας ότι η συμφωνία δεν χρειαζόταν το πράσινο φως από το Κοινοβούλιο, αλλά μόνο από την κυβέρνηση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση πρόκειται να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση την Πέμπτη στις 10:30 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άρση εμποδίων για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Μετά από εντατικές έμμεσες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το Ισραήλ και ο Λίβανος ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ αυτών των δύο γειτόνων, που επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο, και για την άρση των εμποδίων στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση τη συμφωνία, το υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου Καρίς θα ελέγχεται από το Ισραήλ και αυτό του Κανά, που βρίσκεται πιο βορειοανατολικά, από τον Λίβανο. Αλλά καθώς ένα μέρος του κοιτάσματος αυτού περνά τη μελλοντική γραμμή οριοθέτησης, το Ισραήλ θα λαμβάνει μέρος των μελλοντικών εσόδων από την εκμετάλλευση του Κανά.

Η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Καρίς θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου του και έτσι να ενισχύσει τις παραδόσεις του μέσω αγωγών στην Αίγυπτο, για να το υγροποιεί στη συνέχεια και να το μεταφέρει με πλοία στην Ευρώπη, η οποία επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της.

Επί του παρόντος, το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν στην ανατολική Μεσόγειο και έχει δηλώσει ότι θέλει να ξεκινήσει γρήγορα την παραγωγή στο Καρίς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης