Βρετανία: Ο Ρίσι Σούνακ καλεί τους Τόρις σε ενότητα – Πανηγυρικό κλίμα στους Συντηρητικούς
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας και νέος ηγέτης των Συντηρητικών, Ρίσι Σούνακ, καταχειροκροτήθηκε από τους Τόρις πριν τη σύντομη ομιλία που απηύθυνε κεκλεισμένων των θυρών, ζητώντας την ενότητα του κόμματος. Δευσμευόμενος για νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ο Σούνακ είπε ότι το Συντηρητικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια «υπαρξιακή απειλή» που θα καταφέρει να ξεπεράσει όντας ειλικρινές απέναντι στο εκλογικό σώμα του και επιστρέφοντας στις βασικές αξίες όπως η δημοσιονομική πειθαρχία.
Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίτευξη οικονομικής σταθερότητας και στη συνέχεια η υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε το κόμμα πριν από τις εκλογές του 2019, δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, σύμφωνα με τον βουλευτή Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.
Ο Σούνακ υποσχέθηκε επίσης ότι στην κυβέρνησή του θα εκπροσωπηθούν «όλες οι πτέρυγες» του κόμματος, σύμφωνα με την εφημερίδα Sun. Όπως είπε, θα επικεντρωθεί «στην πολιτική και όχι στις προσωπικότητες», τονίζοντας ότι το κόμμα έχει μία ευκαιρία για να πετύχει τους στόχους του.
Ο Σούνακ έκανε έκκληση ενότητας και απέκλεισε το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.
Η απερχόμενη πρωθυπουργός Λιζ Τρας συνεχάρη τον Σούνακ για την εκλογή του στην ηγεσία των Συντηρητικών και εξέφρασε «την πλήρη στήριξή της» στο πρόσωπό του, με ανάρτησή της στο Twitter.
Ο Σούνακ ήρθε για πρώτη φορά στην στο προσκήνιο της πολικής ζωής της Βρετανίας όταν το 2019, σε ηλικία 39 ετών, έγινε υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπόρις Τζόνσον. Η θητεία του συνέπεσε με την περίοδο της αρχής της πανδημίας και ήταν αυτός που ανέπτυξε ένα πρόγραμμα αναστολής εργασίας μέσω οικονομικής στήριξης στις περιόδους των lockdowns.
Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι πρόδωσε τον Τζόνσον, όταν παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών στις αρχές Ιουλίου, που οδήγησε στη διάλυση του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου και τελικά στην παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.
Ο 42χρονος Σούνακ, γιος Ινδών μεταναστών θα μείνει στην ιστορία ως ο πρώτος έγχρωμος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ωστόσο είναι μεγάλη: η βαθιά κοινωνική κρίση αλλά και η γεφύρωση του χάσματος εντός του Συντηρητικού κόμματος, το οποίο κάποιοι θεωρούν ανεπανόρθωτο, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία.
«Θέλω να αναδιοργανώσω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα και να δράσω για τη χώρα μας» είχε δηλώσει ο ίδιος στο Twitter την Κυριακή. Και, για να σηματοδοτήσει τη διαφοροποίησή του από τον Τζόνσον, υποσχέθηκε «ακεραιότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα».
Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος των Συντηρητικών Τζέικ Μπέρι κάλεσε «όλο το κόμμα» να ενωθεί στο πλευρό του Σούνακ. «Η εποχή για εσωτερικές διαμάχες έχει πραγματικά τελειώσει και υπό την ηγεσία του Ρίσι Σούνακ ξέρω ότι μπορούμε και θα υλοποιήσουμε τις προτεραιότητες του βρετανικού λαού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Μετά την παραίτηση της Τρας λόγω της θύελλας που προκλήθηκε στις αγορές από το οικονομικό πρόγραμμά της και κυρίως τις ευρείες φοροαπαλλαγές για τους εύπορους, ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα καλέσει τον Σούνακ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα αναμένεται να ανακοινωθεί εντός των επόμενων ωρών.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Κάρολος, που διαδέχτηκε τη μητέρα του Ελισάβετ μετά τον θάνατό της στις 8 Σεπτεμβρίου, καλείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Ο Σούνακ θα είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες και ο πέμπτος μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, το 2016, όταν άνοιξε ένα μακρύ κεφάλαιο πρωτοφανών πολιτικοοικονομικών αναταράξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μόρντοντ: Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου
Η Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την «κούρσα» για την ηγεσία των Τόρις, ανοίγοντας τον δρόμο στον Σούνακ για τον πρωθυπουργικό θώκο.
«Οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα» ανέφερε η Μόρντοντ στην επιστολή παραίτησής της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών.
«Το κόμμα μας είναι τα μέλη μας. Είτε είμαστε εκλεγμένοι αντιπρόσωποι, είτε ακτιβιστές, είτε χρηματοδότες, είτε υποστηρικτές. Όλοι μας έχουμε μερίδιο στο ποιος είναι ο ηγέτης μας. Οι καιροί που διανύουμε είναι πρωτοφανείς. Παρά το συμπιεσμένο χρονοδιάγραμμα για τον διαγωνισμό ηγεσίας είναι σαφές ότι οι συνάδελφοι θεωρούν ότι χρειαζόμαστε βεβαιότητα σήμερα. Έλαβαν αυτή την απόφαση με καλή πίστη για το καλό της χώρας. Τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόταση αυτή έχει ελεγχθεί δίκαια και διεξοδικά από τη συμφωνημένη διαδικασία του 1922.
» Ως αποτέλεσμα, έχουμε πλέον επιλέξει τον επόμενο πρωθυπουργό μας. Η απόφαση αυτή είναι ιστορική και δείχνει, για άλλη μια φορά, την ποικιλομορφία και το ταλέντο του κόμματός μας. Ο Ρίσι έχει την πλήρη υποστήριξή μου.
» Είμαι υπερήφανη για την εκστρατεία που κάναμε και ευγνώμων σε όλους εκείνους, σε όλες τις πλευρές του κόμματός μας, που με υποστήριξαν. Όλοι μας οφείλουμε στη χώρα, ο ένας στον άλλον και στον Ρίσι να ενωθούμε και να εργαστούμε μαζί για το καλό του έθνους. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει», αναφέρει η Μόρντοντ στην επιστολή της.