Το αουτσάιντερ που έγινε «σωτήρας»: Ο Ρίσι Σούνακ πρωθυπουργός εν αναμονή
Ανανεώθηκε:
Πρωθυπουργός εν… αναμονή είναι, όπως όλα δείχνουν, ο Ρίσι Σούνακ, μετά από την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον από την κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας.
Η «κλεψύδρα» για την Πένι Μόρντοντ έχει αρχίσει πλέον να αδειάζει και σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει τους απαιτούμενους 100 υποστηρικτές μέχρι τις 16:00 σήμερα, τότε ο Σούνακ θα γίνει ο επόμενος «ένοικος» της Ντάουνινγκ Στριτ.
Το BBC μεταδίδει ότι αυτή τη στιγμή, η Μόρντοντ έχει στο πλευρό της 26 μέλη των Τόρις -με ορισμένα εξ αυτών να δηλώνουν αισιόδοξα ότι τελικά θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 υποστηρικτών.
Βρετανικά ΜΜΕ, ωστόσο, εμφανίζονται μάλλον επιφυλακτικά και «βλέπουν» ότι το τοπίο για το νέο πρωθυπουργό της χώρας -τον τρίτο κατά σειρά για φέτος- θα ξεκαθαρίσει ήδη από σήμερα.
Όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian σε ανάλυσή της, πάνω από 150 βουλευτές των Τόρις είδαν το «σωτήρα» του Συντηρητικού Κόμματος στο πρόσωπο του Σούνακ.
Για αρκετούς από αυτούς, αποτελεί το «αντίδοτο» στον Μπόρις Τζόνσον, που εκδιώχθηκε από τον πρωθυπουργικό θώκο μετά από σειρά σκανδάλων.
Δεν ήταν πάντα έτσι.
Όταν πριν από λίγο καιρό ο Σούνακ βαλλόταν πανταχόθεν λόγω αποκαλύψεων για τους φορολογικούς χειρισμούς της οικογένειάς του, πολλοί ήταν αυτοί που έβλεπαν αρνητικά την περαιτέρω πολιτική του εξέλιξη.
Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που σκέφτηκαν ότι ο Σούνακ ενδεχομένως να τα παρατήσει την πολιτική του καριέρα και να επιστρέψει στην παλιά ζωή του στην Καλιφόρνια.
Δεν το έβαλε κάτω όμως. Και μετά την αποχώρηση του Τζόνσον από την ηγεσία του κόμματος επιχείρησε να αναλάβει τα «ηνία» των Τόρις.
Δεν κατάφερε, όμως, να κερδίσει τη Λιζ Τρας, η οποία «μίλησε» στις ανησυχίες των Συντηρητικών και κατεύνασε τις εμμονές τους.
Μερικούς μόλις μήνες αργότερα, όμως, τελικώς αποδεικνύεται ότι ο Σούνακ έχει την απαραίτητη πολιτική «στόφα» και δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι οικονομικές του γνώσεις θα λύσουν σειρά ζητημάτων.
Το βασικό ερώτημα, όμως, είναι αν ο Σούνακ θα καταφέρει να αλλάξει τη δημοσκοπική εικόνα του κόμματος, και μέσα σε δύο χρόνια να φέρει τους Τόρις και πάλι μπροστά στην προτίμηση των πολιτών.
Η «αποστολή» αυτή κρίνεται δύσκολη, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας έχει σειρά σοβαρών ζητημάτων να αντιμετωπίσει.
Μεταξύ αυτών, οι συνεχιζόμενες πιέσεις στο υγειονομικό σύστημα της χώρας (NHS) λόγω Covid, η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και τα επαπειλούμενα ενεργειακά blackout κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Και όλα αυτά, ενώ οι αντιπρόσωποι του συντηρητικού κόμματος στο κοινοβούλιο εμφανίζονται διχασμένοι αρκετά θέματα ενώ τα διλήμματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η Λιζ Τρας παραμένουν.
Μπορεί να τηρήσει τη δέσμευση του Μπόρις Τζόνσον για μη επιστροφή στη λιτότητα; Ή θα υποστηρίξει ότι η κατάσταση στις αγορές κάνει επιτακτική την ανάγκη για περικοπές;
«Δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο»
Παρότι ο Σούνακ εμφανίζεται φαβορί στην κούρσα, ο υπουργός Εσωτερικών Γκραντ Σαπς δήλωσε στο BBC ότι «δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο».
«Μιλάει με συναδέλφους από το πρωί. Και φυσικά, ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε επαρκείς αριθμούς, ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο οικονομολόγος της Citi Μπέντζαμιν Ναμπάρο δήλωσε πως είναι επιφυλακτικός για το εάν η κυβέρνηση που θα προκύψει έχει τη νομιμοποίηση για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις.
Το πρώτο δύσκολο και μεγάλο έργο του θα είναι να παρουσιάσει ένα προϋπολογισμό, ικανό να «βουλώσει» τις μαύρες τρύπες των δημόσιων οικονομικών, μέχρι την 31η Οκτωβρίου.