Πόλεμος Ουκρανία: Απορρίπτει ο Ζελένσκι τους ισχυρισμούς της Ρωσίας για χρήση «βρώμικης βόμβας»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε τον ισχυρισμό του Ρώσου υπουργού Άμυνας, ότι η Ουκρανία είναι πιθανό ότι ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη.
«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι - και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι εκεί», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βραδινό του βιντεομήνυμα, αναφορικά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν», σημείωσε.
«Αν η Ρωσία τηλεφωνεί και λέει ότι η Ουκρανία ετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: η Ρωσία το έχει στήσει όλο αυτό. Πιστεύω ότι πλέον ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει όσο πιο σκληρά γίνεται», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αν η Ρωσία έχει προετοιμάσει «μία νέα φάση στην κλιμάκωση, πρέπει να δει τώρα, με προληπτικό τρόπο και πριν από μία από τις καινούργιες "βρωμιές" της ότι ο κόσμος δεν θα το αποδεχθεί».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ότι η ρωσική απειλή για την χρήση πυρηνικών όπλων «και ακόμη περισσότερο κατά της χώρας μας που αποποιήθηκε το πυρηνικό της οπλοστάσιο (...) αποτελεί λόγο τόσο για κυρώσεις, όσο και για μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ουκρανία».
Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είχε προειδοποιήσει μέσω του Twitter ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί για «βρώμικη βόμβα» είναι «παράλογοι» και «επικίνδυνοι».
«Τα ρωσικά ψέματα για το ότι η Ουκρανία υποτίθεται ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μία "βρώμικη βόμβα" είναι τόσο παράλογοι όσο και επικίνδυνοι. Κατά πρώτον, η Ουκρανία είναι πιστό μέλος της Συνθήκης Μη Διάδοσης των πυρηνικών όπλων: ούτε έχουμε "βρώμικες βόμβες" ούτε σχεδιάζουμε να αποκτήσουμε. Κατά δεύτερον, συχνά οι Ρώσοι κατηγορούν τους άλλους για κάτι που οι ίδιοι σχεδιάζουν, έγραψε στην ανάρτησή του ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας συνομιλεί με Παρίσι, Άγκυρα και Λονδίνο
Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκορνύ και τους ομολόγους του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και της Βρετανίας Μπεν Ουάλας με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε σήμερα, Κυριακή, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ανακοίνωσε ο ρωσικός στρατός.
Για τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας πρόκειται για πολύ εντατικές συνομιλίες σε μία μόνο ημέρα για πρώτη φορά από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Σεμπαστιέν Λεκορνύ, ο Ρώσος υπουργός εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατάσταση στην Ουκρανία «όπου υπάρχει τάση για ανεξέλεγκτη κλιμάκωση», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού.
Εκανε επίσης λόγο, όπως και στους ομολόγους του Χουλουσί Ακάρ και Μπεν Ουάλας, για ρωσικές «ανησυχίες που συνδέονται με πιθανές προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε "βρώμικη βόμβα", σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό.
Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του την αναφορά σε «ρωσικούς φόβους» για πλήγμα «με βρώμικη βόμβα από τους Ουκρανούς στο έδαφός τους για να επιρρίψουν την ευθύνη στην Ρωσία».
Ο Σεμπαστιέν Λεκορνύ υπενθύμισε ότι «η Γαλλία αρνείται κάθε μορφή κλιμάκωσης, ιδιαίτερα πυρηνικής», τονίζοντας επίσης την αποφασιστικότητα της Γαλλίας «να συμβάλει σε ειρηνική επίλυση της σύρραξης, στο πλευρό των συμμάχων της».
Την Παρασκευή, ο Σεργκέι Σοϊγκού είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν, στην δεύτερη συνομιλία τους από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κατάσταση στην Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με Μόσχα και Ουάσινγκτον.
Οι επαφές αυτές πραγματοποιούνται την ώρα που η Ρωσία αντιμετωπίζει νέα μεγάλη ουκρανική αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση» των ουκρανικών επιθέσεων σε πολλές ρωσικές συνοριακές περιοχές.