ΚΟΣΜΟΣ

Μαραθώνια διαπραγμάτευση για την ενέργεια στις Βρυξέλλες - Το «μήνυμα» στον Σολτς

Μαραθώνια διαπραγμάτευση για την ενέργεια στις Βρυξέλλες - Το «μήνυμα» στον Σολτς
Τα «πυρά» Ευρωπαίων ομολόγων του δέχεται ο Όλαφ Σολτς για τη «γραμμή» που ακολουθεί η Γερμανία στο Ενεργειακό AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Μαραθώνια η διαπραγμάτευση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε αναζήτηση κοινής απάντησης στην ενεργειακή κρίση, η οποία στο σκέλος που αφορά στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου «προσκρούει» στην αρνητική στάση της Γερμανίας έναντι των θέσεων που προκρίνει η πλειοψηφία των κρατών-μελών.

Αναθεωρημένη εκδοχή του σχεδίου συμπερασμάτων, που ήλθε στην κατοχή του Politico περί τις 23.00 ώρα Ελλάδας, περιλαμβάνει αναφορά που φαίνεται να στοχεύει συγκεκριμένα τη Γερμανία απηχώντας την οργή στους κόλπους των «27» για το επίμαχο πακέτο στήριξης των 200 δισ. ευρώ προς υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη Γερμανία που φέρει την «υπογραφή» του Όλαφ Σολτς.

Στο κείμενο καλούνται τα κράτη-μέλη να αποφύγουν τη στρέβλωση της ενιαίας αγοράς με μονομερείς κινήσεις στο ενεργειακό -κατηγορία ακριβώς που έχει επιρριφθεί στη Γερμανία.

Η ιδιαίτερης σημασίας προσθήκη εντάσσεται σε ενότητα για την οικονομία που ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να κινητοποιήσουν «όλα τα σχετικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Το νέο προσχέδιο αναφέρει ότι αυτά τα βήματα πρέπει να ληφθούν «διατηρώντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο και τους ίσους όρους του ανταγωνισμού και την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς».

Ξεκάθαρη ως προς την ανάγκη διασφάλισης της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ ήταν η τοποθέτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, κατά την παρέμβασή του στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία προηγήθηκε της σύνταξης του τελευταίου προσχεδίου επί του οποίου συζητούν οι «27».

Πέραν του ότι επέμεινε σε ένα γενικό πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο Μάριο Ντράγκι τάχθηκε -«δείχνοντας» τη Γερμανία- κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, υπογραμμίζοντας:

«Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς».

Επί τάπητος στις Βρυξέλλες βρίσκεται το τελευταίο «πακέτο» συμβιβαστικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς συγκράτηση της ανεξέλεγκτης ανόδου των τιμών της ενέργειας, με αιχμή πλέον το αποκαλούμενο «δυναμικό» πλαφόν σε επίπεδο Χρηματιστηρίου TTF (Title Transfer Facility).

Η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, την οποία στηρίζουν οι περισσότερες χώρες -περιλαμβανομένων Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας- και οι τρόποι με τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί, αποτελεί εδώ και εβδομάδες το μεγαλύτερο αγκάθι στην προσπάθεια αναζήτησης κοινής απάντησης στην ευρωπαϊκή κρίση, εξαιτίας της εναντίωσης της Γερμανίας, την οποία «ακολουθούν» η Ολλανδία και η Δανία προβάλλοντας φόβους ότι θα διαταραχθούν οι προμήθειες της ΕΕ.

«Στοίχημα» για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27» είναι η διασφάλιση της ενότητας, όπως αποτυπώθηκε στη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος υπογράμμισε νωρίτερα προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής τη σημασία του να εκπεμφθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα «ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενεργήσουμε μαζί».

«Έχουμε εργαλεία, έχουμε μέτρα για να μειώσουμε τις τιμές, να μειώσουμε την κατανάλωση και για να διασφαλίσουμε όσο περισσότερο γίνεται την ασφάλεια των προμηθειών» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ -ο οποίος δεν έχει το προηγούμενο διάστημα κρύψει την ενόχλησή του για τα χαμηλά αντανακλαστικά της Κομισιόν και την καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης.

Η «γραμμή» που ακολουθεί η Γερμανία στο Ενεργειακό την έχει οδηγήσει σε αντιπαράθεση και με τη Γαλλία. Στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση προς γεφύρωση διαφορών, με τον Γάλλο πρόεδρο να δηλώνει κατόπιν της συνομιλίας πως δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία «απομονώνεται», και εκφράζοντας τη βούληση να συνεργαστεί μαζί του.

Παράλληλα, σήμερα «κλείδωσε» συμφωνία μεταξύ Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, βάσει της οποίας αντί για τον αγωγό MidCat θα κατασκευαστεί ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου («πράσινος διάδρομος») που θα συνδέει τη Βαρκελώνη με τη Μασσαλία και θα μεταφέρει φυσικό αέριο και καθαρό υδρογόνο.

Μητσοτάκης: Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο

Την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τόνισε στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανακτά τον έλεγχο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διστάζουμε άλλο», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η διαρροή και μόνο του σχεδίου για παρέμβαση στην τιμή του φυσικού αερίου (πλαφόν) στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας αποτέλεσε μήνυμα προς την αγορά που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές.

«Οι αγορές βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Αν δεν στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και την εντολή στην Επιτροπή να προχωρήσει στη δέσμη προτάσεων, οι αγορές θα αντιδράσουν. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω. Δεν μπορούμε να αποτύχουμε» τόνισε.

«Τα εργαλεία πρέπει να λειτουργούν»

«Τα εργαλεία πρέπει να συζητηθούν εντατικά διότι πρέπει να λειτουργήσουν», δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στο ζήτημα του πλαφόν, ενώ ανάλογη αναφορά ήλθε και εκ μέρους του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης για να πέσουν οι τιμές και να υπάρχει επάρκεια φυσικού αερίου, είπε ο Όλαφ Σολτς.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη στάση της Γερμανίας και την κριτική που δέχεται σχετικά με τη θέση της για το πλαφόν, ο κ. Σολτς αντέκρουσε λέγοντας ότι «είμαστε οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές της Ευρώπης, πληρώνουμε το 26% του προϋπολογισμού συνήθως και αναπτύσσουμε πολλούς μηχανισμούς αλληλεγγύης όπως κάναμε στην περασμένες κρίσεις. Κοιτάξτε τον κορονοϊό για παράδειγμα, με τα μέσα που αναπτύξαμε με το RRF».

«To ταμείο ανάκαμψης είναι μια καλή ευκαιρία να εργαστούμε μαζί στην τωρινή περίοδο, διότι τα περισσότερα από τα κεφάλαια που αναπτύξαμε με το ταμείο ανάκαμψης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και κατευθύνονται επίσης όπου είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα σε επενδύσεις στις υποδομές, στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ούτω καθεξής. Το ισχύει και με την πρόταση για το RepowerEU που συμφωνήθηκε και το οποίο είναι πολύ καλή πρόταση», ανέφερε.

«Αυτό που πρέπει να βρούμε είναι πώς θα στηρίξουμε όλες τις χώρες μαζί στο να κατέβουν οι τιμές όχι μόνο με επιδοτήσεις, αλλά στο να τις κατεβάσουμε στην παγκόσμια αγορά», επισήμανε ο Γερμανός καγκελάριος και συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία «με άλλους καταναλωτές όπως η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, με άλλους φίλους στους G7 που είναι προμηθευτές και πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες χώρες που προμηθεύουν φυσικό αέριο για παράδειγμα, για να κατεβάσουμε τις τιμές».

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ολλανδία δεν τάσσεται εναντίον αυτού καθαυτού του πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, όμως ζητά εγγυήσεις ότι δεν θα οδηγήσει σε άνοδο των τιμών.

«Δεν είμαστε κατά [του πλαφόν]. Απλώς θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι λειτουργεί», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι η χώρα του θέλει να βεβαιωθεί ότι το πλαφόν θα οδηγούσε σε πτώση του κόστους και δεν θα επηρέαζε τη συνέχιση της ροής του φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ότι είναι θαυμάσιο ότι οι 15 χώρες-μέλη [που τάσσονται υπέρ του πλαφόν] είναι βέβαιες γι' αυτό, αλλά θέλω να είμαι απολύτως βέβαιος», υπογράμμισε.

Μακρόν: Δεν είναι καλό για την Ευρώπη η απομόνωση της Γερμανίας

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έστειλε την ίδια στιγμή το μήνυμα ότι δεν είναι καλό για την Ευρώπη που η Γερμανία «απομονώνεται», εκφράζοντας τη βούλησή του να εργαστεί στενά με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Πιστεύω ότι δεν είναι καλό ούτε για τη Γερμανία, ούτε για την Ευρώπη [η Γερμανία] να απομονώνεται», δήλωσε προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Μακρόν και Σολτς είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις «διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με τους τρόπους μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία σε ό,τι με αφορά. Είμαι πάνω από πέντε χρόνια εδώ για να προσπαθώ να προτείνω να προχωρήσουμε μπροστά, να οικοδομήσουμε την ενότητα», είπε.

«Πιστεύω ότι δεν είναι καλό μια χώρα να απομονώνεται», επανέλαβε ο Μακρόν, τονίζοντας: «Ο ρόλος μας είναι να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να υπάρχει ευρωπαϊκή ενότητα και η Γερμανία να αποτελεί μέρος αυτής. Εύχομαι πράγματι να μπορέσουμε να βρούμε αυτούς τους τρόπους σύγκλισης».