ΚΟΣΜΟΣ

Απόλυτο χάος στη Βρετανία: Η ταραχώδης ψηφοφορία και η κυβέρνηση της Τρας που παραπαίει

Απόλυτο χάος στη Βρετανία: Η ταραχώδης ψηφοφορία και η κυβέρνηση της Τρας που παραπαίει
Πληθαίνουν οι φωνές των βουλευτών που ζητούν δημόσια παραίτηση της πρωθυπουργού (Jessica Taylor/UK Parliament via AP)

Έντονες πιέσεις να παραιτηθεί δέχεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται ακόμα και εντός της ημέρας. Ενδεικτικά είναι τα σχόλια τα οποία ακούστηκαν στα εθνικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα της χώρας σήμερα το πρωί, όπως «Απόλυτο, απόλυτο χάος», «Μια κυβέρνηση στο «σπιράλ του θανάτου», «Απόλυτη αναταραχή», «Χάος σε όλα τα μέτωπα».

Μετά τη χθεσινή ταραχώδη ψηφοφορία για το fracking (σ.σ υδραυλική θραύση) και τις σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων, πληθαίνουν οι φωνές των βουλευτών που ζητούν δημόσια παραίτηση της πρωθυπουργού.

Η Σέριλ Μάρεϊ, είναι η όγδοη που προστίθεται στη λίστα μέχρι στιγμής, λέγοντας ότι έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής του 1922, με την οποία δηλώνει ότι δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην πρωθυπουργό.

Η χθεσινή ψηφοφορία πυροδότησε οργή και σύγχυση μεταξύ των βουλευτών των Τόρις, μετά τα αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα της κυβέρνησης της Τρας σχετικά με το αν αυτή συνιστούσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Τα ξημερώματα της Πέμπτης, το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι δεκάδες βουλευτές των Τόρις που δεν ψήφισαν, αντιμετωπίζουν «πιθανή πειθαρχική δίωξη», ή χάνουν την κομματική στήριξη.

Ειδικότερα, η ψηφοφορία επί μιας πρότασης των Εργατικών που θα έθετε σε εφαρμογή μια μελλοντική απόφαση σχετικά με την πιθανή απαγόρευση του fracking στην Αγγλία, είχε προηγουμένως προκηρυχθεί ως πρόταση εμπιστοσύνης, πράγμα που σήμαινε ότι οι Τόρις που δεν την υποστήριζαν θα μπορούσαν να διαγραφούν από το κόμμα και να αναγκαστούν να κάθονται ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Αφού μια σειρά από βουλευτές δήλωσαν ότι θα αψηφούσαν ούτως ή άλλως την κομματική γραμμή, συμπεριλαμβανομένου του Κρις Σκιντμορ, του πρώην υπουργού που ηγείται της αναθεώρησης της Τρας σε καθαρές μηδενικές πολιτικές, ο υπουργός κλίματος, Γκράχαμ Στιούαρτ, διευκρίνισε στη Βουλή των Κοινοτήτων πως «Σαφέστατα δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης».

Αλλά σε μια ακόμη προφανή αντιστροφή της πολιτικής τις τελευταίες ημέρες, η δήλωση από την Ντάουνινγκ Στριτ ανέφερε ότι ο Στιούαρτ είχε ενημερωθεί εσφαλμένα.

Συνολικά, 40 βουλευτές των Τόρις δεν ψήφισαν με την κυβέρνηση, αν και κανένας δεν ψήφισε με τους Εργατικούς, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση κέρδισε το ψήφισμα των Εργατικών με 326 ψήφους έναντι 230. Μερικοί από αυτούς είχαν άδεια να απουσιάσουν, ενώ κάποιων φαινομενικά οι ψήφοι δεν καταγράφηκαν σωστά.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη μορφή που θα λάβει η πειθαρχική δίωξη.

Η πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Λίντσεϊ Χόιλ, ξεκίνησε έρευνα σχετικά με αναφορές για ανάρμοστη συμπεριφορά σε εκλογικά λόμπι χθες το βράδυ.

Η Χόιλ είπε ότι ζήτησε από αξιωματούχους να «διερευνήσουν το περιστατικό και να μου αναφέρουν», ενώ υπενθύμισε στους βουλευτές «να φέρονται ο ένας στον άλλον με ευγένεια και σεβασμό».

Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών

Την παραίτησή της ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της πρωθυπουργού.

Μετά τη δραματική αποχώρηση της Μπρέιβερμαν, πέντε μέρες από την απόλυση του Κουάσι Κουαρτένγκ από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, η Τρας κινδυνεύει να έχει την… τύχη του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά τις μαζικές αποχωρήσεις των υπουργών του.

Εν μέσω χαοτικών σκηνών στη Βουλή των Κοινοτήτων, υπήρξαν αναφορές ότι τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν τόσο η επικεφαλής για την κομματική πειθαρχία των Τόρις, Γουέντι Μόρτον, όσο και ο αναπληρωτής της, Κρεγκ Γουιτάκερ.

Ωστόσο, μετά από ώρες σύγχυσης η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι οι δύο «παραμένουν στην θέση τους».

Σύμφωνα με την Guardian, η Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε ότι ο λόγος της παραίτησής της ήταν εξαιτίας κακής χρήσης του προσωπικού της μέιλ, ωστόσο, εξαγριωμένοι σύμμαχοι της δεξιάς πτέρυγας των Συντηρητικών υποπτεύονται ότι εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση από την Τρας και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Τζέρεμι Χαντ.

Στην επιστολή παραίτησής της, στην οποία αφήνει σαφείς αιχμές, αντιπαραβάλλοντας την αποχώρησή της με την απόφαση της Τρας να θυσιάσει τον Κουαρτένγκ εξαιτίας της καταστροφής που προκλήθηκε από την στροφή για τον μίνι προϋπολογισμό τον περασμένο μήνα, η Μπρέιβερμαν έγραψε:

«Το να προσποιούμαστε ότι δεν κάναμε λάθη, συνεχίζοντας σαν να μην μπορούν όλοι να δουν ότι τα κάναμε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε σωστά, δεν είναι σοβαρή πολιτική. Έχω κάνει λάθος. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Παραιτούμαι».

«Είναι προφανές σε όλους ότι διανύουμε μια ταραχώδη περίοδο. Έχω ανησυχίες για την κατεύθυνση αυτής της κυβέρνησης. Όχι μόνο αθετήσαμε βασικές δεσμεύσεις που υποσχεθήκαμε στους ψηφοφόρους μας, αλλά είχα σοβαρές ανησυχίες για τη δέσμευση αυτής της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του».

Σε μια πρόχειρη απάντηση, η Τρας είπε στον Μπρέιβερμαν: «Δέχομαι την παραίτησή σου και σέβομαι την απόφαση που πήρες».

Σε μια άλλη κίνηση που θα εξοργίσει τους βουλευτές από την πτέρυγα του κόμματος της Μπρέιβερμαν, αντικαθίσταται από τον Γκραντ Σαπς, τον πρώην γραμματέα μεταφορών που ήταν κορυφαίος υποστηρικτής του Ρίσι Σούνακ στην κούρσα ηγεσίας των Τόρις.

«Καταψηφίζουν» οι δημοσκοπήσεις

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η Λιζ Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και το 80% κατηγορεί την κυβέρνηση για το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε στο ινστιτούτο Ipsos ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τους μήνες πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εκτιμούσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, μεταξύ του 50% και του 59%.

Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εξάλλου στα προβλήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού προστίθεται και το γεγονός ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 35% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά μετά τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ, ενώ το 27% σημείωσε ότι θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία.

Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο μόλις το 17% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σχέδιο των Συντηρητικών, με το 74% να επισημαίνει ότι αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητά του.