ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πολιτική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών, Σουέλα Μπρέιβερμαν

AP Photo/Alberto Pezzali

Την παραίτησή της υπέβαλε η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπρέιβερμαν, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την κατεύθυνση της κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

«Η δουλειά της κυβέρνησης βασίζεται στο να αναλαμβάνουν οι άνθρωποι την ευθύνη για τα λάθη τους. Το να συνεχίζουμε σαν να μην βλέπουν όλοι τι έχουμε κάνει και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα διορθωθούν "μαγικά" δεν είναι σοβαρή πολιτική» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή παραίτησής της.

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι έστειλε ένα επίσημο έγγραφο από το προσωπικό της ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, κάτι που ήταν αντίθετο με τους κανόνες, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση της Λιζ Τρας λέγοντας ότι «αθέτησε βασικές υποσχέσεις για τις οποίες είχε δεσμευθεί στους ψηφοφόρους».

Η Σουέλα Μπρέιβερμαν ανέλαβε μία από τις κορυφαίες θέσεις στη βρετανική κυβέρνηση, με αρμοδιότητες που περιλάμβαναν την εποπτεία των βρετανικών συνόρων, την αστυνόμευση και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η 42χρονη Brexiteer υποστήριξε σθεναρά τα αμφιλεγόμενα σχέδια για την επιστροφή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.

Δεν παραιτείται η Τρας παρά τα «πυρά» των Εργατικών

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, η βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας αψήφησε το αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί μετά την στροφή 180° που αναγκάσθηκε να κάνει στην οικονομική της πολιτική, λέγοντας: «Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις».

Απαντώντας σε ερώτηση του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ στην Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με το αν θα παραμείνει στην εξουσία, η Λιζ Τρας δήλωσε:

«Είμαι μαχήτρια και όχι ρίψασπις [...] Ενήργησα υπέρ του εθνικού συμφέροντος για να εξασφαλίσω ότι θα έχουμε οικονομική σταθερότητα», είπε.

Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι η Λιζ Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και το 80% κατηγορούν την κυβέρνηση για το αυξανόμενο κόστος ζωής, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το Σαββατοκύριακο, το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε στο ινστιτούτο Ipsos ότι η Τρας θα πρέπει να παραιτηθεί, με μόλις το 20% να εκφράζει αντίθετη άποψη.

Τους μήνες πριν την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από την πρωθυπουργία το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που εκτιμούσε ότι θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο κυμαινόταν σε αντίστοιχα επίπεδα, μεταξύ του 50% και του 59%.

Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως η Τρας είναι πιθανό να κερδίσει στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Εξάλλου στα προβλήματα της Βρετανίδας πρωθυπουργού προστίθεται και το γεγονός ότι μόλις το 14% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. Το 35% δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία διαφορά μετά τον διορισμό του Τζέρεμι Χαντ, ενώ το 27% σημείωσε ότι θα αλλάξει την κατάσταση προς το χειρότερο.

Το μοναδικό θετικό στοιχείο για τους Συντηρητικούς είναι ότι οι Βρετανοί εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το αν οι Εργατικοί έχουν ένα καλό σχέδιο για την οικονομία.

Το 40% δήλωσε βέβαιο ότι η αντιπολίτευση έχει ένα καλό μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο, ενώ το 47% είχε αντίθετη άποψη.

Ωστόσο μόλις το 17% εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στο οικονομικό σχέδιο των Συντηρητικών, με το 74% να επισημαίνει ότι αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης