ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Στρατιωτικός νόμος στις προσαρτημένες περιοχές - Εκρήξεις στο Κίεβο, εκκενώνεται η Χερσώνα

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Μόσχα (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις τέσσερις παρανόμως προσαρτημένες περιφέρειες της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ περιορίζονται και οι μετακινήσεις εντός και εκτός οκτώ περιοχών που γειτνιάζουν με τη Ρωσία. Νέες εκρήξεις σημειώνονται την ίδια στιγμή στο Κίεβο, ενώ η Μόσχα θέτει σε εφαρμογή επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων αμάχων από τη Χερσώνα εν όψει «ουκρανικής επίθεσης».

Οι δηλώσεις Πούτιν έγιναν κατά τη διάρκεια του προγραμματισμένου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στη Μόσχα. Αφορούν τις περιφέρειες της Χερσώνας, της Ζαπορίζια, του Ντόνετσκ και του Λούχανσκ, οι οποίες προσαρτήθηκαν από τη Ρωσική Ομοσπονδία -αν και δεν ελέγχονται εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές δυνάμεις.

O Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στα μέτρα τα οποία θα ισχύσουν βάσει του στρατιωτικού νόμου.

Βάσει νομοθεσίας, πέραν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμών σε ταξίδια, μετακινήσεις και συγκεντρώσεις, δύναται να περιλαμβάνουν ισχυρότερη λογοκρισία, απαγόρευση απεργιών, εξαναγκαστική εργασία στην άμυνα, σύμφωνα με τον Κέβιν Ρόθκοκ, δημοσιογράφο στο ανεξάρτητο ρωσικό μέσο ενημέρωσης Meduza.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Πούτιν ζήτησε επίσης από την κυβέρνησή του να δημιουργήσει ένα ειδικό συντονιστικό συμβούλιο συνεργασίας με τις κατεχόμενες περιοχές υπό τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, με στόχο να ενισχυθεί η πολεμική προσπάθεια στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν επανήλθε στα «νεοναζί» και «δικαιολόγησε» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου ισχυριζόμενος ότι το Κίεβο αρνήθηκε να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα και συνέχισε, σύμφωνα με τον, ίδιο να «βομβαρδίζει» τον άμαχο πληθυσμό σε αυτές τις περιοχές.

«Οι νεοναζί [σ.σ. Ουκρανοί] χρησιμοποιούν ανοιχτά τρομοκρατικές μεθόδους. Στέλνουν ομάδες σαμποτέρ στα έδαφη μας», είπε, αναφερόμενος στην επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και τις «πυρηνικές υποδομές», χωρίς να διευκρινίσει ποιες.

Αμέσως μετά την ομιλία Πούτιν το Κρεμλίνο εξέδωσε διάταγμα με το οποίο ανήγγειλε την έναρξη ισχύος του στρατιωτικού νόμου στα εδάφη από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Εκδόθηκε επίσης διάταγμα που περιορίζει τις μετακινήσεις εντός και εκτός ρωσικών περιοχών που συνορεύουν με την Ουκρανία. Τα μέτρα αφορούν τις επαρχίες Κρασνοντάρ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορόνεζ, Κούρσκ και Ροστόφ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, καθώς και στην Κριμαία και την Σεβαστούπολη, τις οποίες η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Σχεδόν οκτώ μήνες από την κήρυξη του πολέμου, οι ενέργειες αυτές αποτελούν την τελευταία κλιμάκωση του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα, όπως σημειώνει το Reuters, έρχονται ως «απάντηση» στις μεγάλες ήττες που έχουν υποστεί οι ρωσικές δυνάμεις από την αρχή του Σεπτέμβρη.

Ο Πούτιν δήλωσε πως τα μέτρα που διέταξε θα αυξήσουν τη σταθερότητα της οικονομίας, της βιομηχανίας και των παραγωγών, στηρίζοντας την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας, όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, απέρριψε την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτικού νόμου σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ως «ψευδο-νομιμοποίηση της λεηλασίας της περιουσίας των Ουκρανών».

Εκρήξεις στο Κίεβο - Οι Ρώσοι απομακρύνουν αμάχους από τη Χερσώνα

Την ώρα των ανακοινώσεων Πούτιν εκρήξεις ακούγονταν στο Κίεβο αφότου ήχησαν οι σειρήνες αεράμυνας.

Οι συστοιχίες της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν «πολλούς ρωσικούς πυραύλους» πάνω από το Κίεβο, ανακοίνωσε ακολούθως ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

«Ο αντιαεροπορικός συναγερμός δεν έχει λήξει. Παραμείνετε στα καταφύγια. Η αντιαεροπορική άμυνα εξακολουθεί να είναι εν δράσει », ανέφερε ο Βιτάλι Κλίτσκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

Από τη Δευτέρα, η ουκρανική πρωτεύουσα «σφυροκοπείται» από drone-καμικάζι. Οι επιθέσεις έχουν στόχο κυρίως ενεργειακές υποδομές και προκάλεσαν το θάνατο πέντε ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μίας εγκύου τη Δευτέρα και άλλων τριών αμάχων χθες, Τρίτη.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι κατέρριψε δύο ρωσικούς πυραύλους στην περιοχή Τσερνίχιβ, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ιρανικής κατασκευής τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος εξερράγη στο Τσερνίχιβ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της.

Την ίδια στιγμή, ο διορισμένος από τη Μόσχα διοικητής της κατεχόμενης Χερσώνας, Βλαντιμίρ Σάλντο, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των κατοίκων εν όψει «ουκρανικής επίθεσης».

«Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες. «Αναμένουμε επίθεση και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει», ανέφερε.

Περίπου 50.000-60.000 κάτοικοι προβλέπεται ότι θα αναχωρήσουν «με οργανωμένο τρόπο» και θα μεταφερθούν στη Ρωσία και στην αριστερή όχθη του Δνείπερου, κατά δήλωση του ιδίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Οι πολίτες στη Χερσώνα λαμβάνουν μηνύματα από την διορισμένη από τους Ρώσους διοίκηση με τα οποία καλούνται να εγκαταλείψουν την πόλη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Κίεβο καλεί τους Ουκρανούς πολίτες να αγνοήσουν τις ρωσικές κινήσεις και να μην εγκαταλείψουν την περιφέρεια. Ο επικεφαλής της ουκρανικής περιφερειακής διοίκησης δηλώνει ότι η Ρωσία θέλει να πάρει τους κατοίκους ομήρους και να τους χρησιμοποιήσει ως ανθρώπινες ασπίδες. Η μεταφορά ή απέλαση αμάχων από κατεχόμενη δύναμη συνιστά έγκλημα πολέμου, τονίζει.

Πλάνα στη ρωσική τηλεόραση δείχνουν ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί κοντά στη δυτική όχθη του Δνείπερου και να περιμένουν να επιβιβαστούν σε βάρκες, μεταδίδει το BBC. Δεν είναι σαφές πόσοι εγκαταλείπουν τη Χερσώνα.

Κάτοικος της περιοχής δήλωσε στο BBC ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φύγει έως ότου απελευθερωθεί η Χερσώνα. «Ο κόσμος δεν πανικοβάλλεται, κανείς δεν θέλει να απομακρυνθεί», δηλώνει.

O κατοχικός διοικητής Βλαντιμίρ Σάλντο έχει αναγνωρίσει ότι η στρατιωτική κατάσταση στη νότια Ουκρανία «είναι τεταμένη», με τον σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ, να απαντά στη Ρωσία ότι η «πραγματικότητα μπορεί να πονάει».

Η Χερσώνα είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία και βρίσκεται σε εδάφη, τα οποία τώρα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επίσημα ενσωμάτωσε στη Ρωσία, σε μία κίνηση που σαφώς δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία και τη Δύση.

«Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας μετά την πομπώδη ανακοίνωση για την προσάρτηση της Χερσώνας και τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ η αυτοανακηρυχθείσα 'διοίκηση της πόλης'... εκκενώνει με επίσημο τρόπο εν αναμονή της ουκρανικής δικαιοσύνης. Η πραγματικότητα μπορεί να πονάει εάν ζεις σε ένα φανταστικό κόσμο», ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οργανώνει «σόου προπαγάνδας» στην κατεχόμενη Χερσώνα. Ο Αντρίι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να τρομάξει τους κατοίκους της Χερσώνας με ψευδείς, όπως τις χαρακτήρισε, ενημερώσεις για ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της νότιας Ουκρανίας.

«Οι Ρώσοι προσπαθούν να τρομάξουν τους ανθρώπους της Χερσώνας με ψευδείς ενημερώσεις για τον βομβαρδισμό της πόλης από τον στρατό μας και επίσης να οργανώσουν ένα σόου προπαγάνδας με την εκκένωση», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Telegram. «Η προπαγάνδα δεν θα λειτουργήσει», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης