ΚΟΣΜΟΣ

Νέο «μέτωπο» μεταξύ Ιράν και Δύσης ανοίγουν τα drone-καμικάζι στον πόλεμο της Ουκρανίας

Drone-καμικάζι τριγωνικού σχήματος προσεγγίζει το στόχο κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων στο Ιράν (Ιανουάριος 2021). Το Κίεβο καταγγέλλει ότι αντίστοιχα ιρανικής κατασκευής drone «χτυπούν» αμάχους και υποδομές στην Ουκρανία. Imamedia via AP, File

Προς τη διακοπή διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη κινείται το Κίεβο καταγγέλλοντας ότι δεκάδες ιρανικής κατασκευής drone-καμικάζι χτυπούν στόχους στην Ουκρανία, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας αμάχους. Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι δεν έχει προμηθεύσει με drone-καμικάζι τη Μόσχα, ενώ και από πλευράς Κρεμλίνου διαψεύδεται ότι χρησιμοποιούνται στο μέτωπο τα διαβόητα ιρανικά Shahed-136 που εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση. Με κυρώσεις προειδοπούν την ίδια στιγμή το Ιράν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, γνωστοποίησε ότι υπέβαλε πρόταση στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων του Κιέβου με την Τεχεράνη, έπειτα από ένα κύμα ρωσικών επιθέσεων με τη χρήση ιρανικής κατασκευής drones, όπως υποστηρίζει το Κίεβο.

Η Ρωσία εκτόξευσε χθες, Δευτέρα, δεκάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι» σε στόχους στην Ουκρανία, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές και σκοτώνοντας αμάχους.

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν drone με πτερύγια σε σχήμα δέλτα, παρόμοια με το ιρανικό μοντέλο, να χρησιμοποιούνται σε επίθεση στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με ιρανικής κατασκευής drones Shahed-136. Η Τεχεράνη αρνείται ότι προμήθευσε τα drone.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει πως η εκτίμησή του είναι πως ιρανικά drone χρησιμοποιήθηκαν τη Δευτέρα για την επίθεση στο Κίεβο στην πρωινή ώρα αιχμής. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι ψεύδεται υπστηρίζοντας πως η Ρωσία δεν χρησιμοποιεί ιρανικά drone στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον απειλεί να επιβάλει κυρώσεις σε επιχειρήσεις ή κράτη που συνεργάζονται στο πρόγραμμα κατασκευής τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAVs) του Ιράν.

«Κάθε πρόσωπο που ασκεί δραστηριότητα με το Ιράν ως προς την ανάπτυξη drone ή βαλλιστικών πυραύλων, ή [συμμετέχει στη] μεταφορά όπλων από το Ιράν προς τη Ρωσία, καλά θα έκανε να προσέχει», διεμήνυσε ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η ενίσχυση της συμμαχίας ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν θα έπρεπε να θεωρείται από τον κόσμο ολόκληρο [...] πολύ σοβαρός κίνδυνος», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.

Σε ανάλογη γραμμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει ότι «θα αναζητήσει συγκεκριμένα στοιχεία» για τη συμμετοχή του Ιράν στη στρατιωτική επίθεση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε σήμερα, Τρίτη, ότι το Κίεβο είναι βέβαιο ότι τα drone ήταν ιρανικά και θα ήταν έτοιμο να προσκομίσει «σωρεία αποδείξεων» σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχουν αμφιβολίες περί αυτού.

«Η Τεχεράνη φέρει απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή των σχέσεων με την Ουκρανία», είπε ο Ντμίτρο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου. «Υποβάλλω στον πρόεδρο της Ουκρανίας πρόταση για διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν», ανέφερε.

Ο ίδιος κάλεσε Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν «για τη βοήθεια που παρέχει στη Ρωσία να σκοτώνει Ουκρανούς».

«Οι αυστηρές κυρώσεις κατά του Ιράν είναι ιδιαίτερα σημαντικές αυτή τη στιγμή, καθώς γινόμαστε μάρτυρες αναφορών για τις προθέσεις του Ιράν να δώσει στη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον Ουκρανών», είπε.

«Οι ενέργειες του Ιράν είναι απεχθείς και δόλιες. Δεν θα υποφέρουμε από αυτές, γιατί όλες αυτές οι ενέργειες έγιναν ενώ το Ιράν μας είπε ότι δεν υποστηρίζει τον πόλεμο και δεν θα στηρίξει καμία από τις πλευρές δίνοντας όπλα».

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ παράλληλα γνωστοποίησε ότι το Κίεβο θα στείλει επίσημη νότα στο Ισραήλ ζητώντας άμεσες προμήθειες αντιαεροπορικής άμυνας και συνεργασία στον τομέα.

Δεν υπήρξε άμεση ισραηλινή απάντηση στις δηλώσεις Κουλέμπα.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γκίντεον Σάαρ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ, δήλωσε στον κρατικό σταθμό Army Radio:

«Η υποστήριξή μας προς την Ουκρανία δεν περιλαμβάνει οπλικά συστήματα και οπλισμό -και δεν υπάρχει καμία αλλαγή σε αυτή τη θέση».

Ενώ το Ισραήλ έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στο Κίεβο, δεν έχει χορηγήσει στρατιωτική υποστήριξη, επικαλούμενο ανησυχία για τη συνεχιζόμενη συνεργασία που έχει με τη Μόσχα για τη Συρία.

Αρνείται το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί ιρανικά drone

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι οι δυνάμεις του χρησιμοποίησαν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) για να επιτεθούν στην Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ρωσία χρησιμοποίησε ιρανικά drone στην εκστρατεία της στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως το Κρεμλίνο δεν διαθέτει οποιαδήποτε πληροφόρηση σχετικά με τη χρήση τους.

«Ρωσικός εξοπλισμός με ρωσική ονοματολογία χρησιμοποιείται», είπε. «Κάθε συμπληρωματική ερώτηση μπορεί να απευθυνθεί στο υπουργείο Άμυνας», προσέθεσε.

Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Το Ιράν αρνείται ότι παρέχει drones στη Ρωσία και τα συντρίμμια από τουλάχιστον ένα drone έδειξαν πως έφερε τη ρωσική ονομασία «Geran-2» (Γεράνι-2).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης