Ενέργεια: Ο Μακρόν ζητάει από τη Γερμανία να επιδείξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Να επιδείξει ευρωπαΐκή «αλληλεγγύη» καλέσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμάνουελ Μακρόν, τη Γερμανία, ενώ οι τιμές της ενέργειας έχουν συνεχώς ανοδική τάση.
Ο γάλλος πρόεδρος, προειδοποίησε για τις «στρεβλώσεις» του ανταγωνισμού στις οποίες μπορεί να οδηγήσει το γερμανικό σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
«Δεν μπορούμε να προωθήσουμε εθνικές πολιτικές, διότι αυτό θα δημιουργούσε στρεβλώσεις (του ανταγωνισμού) στην ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Les Echos και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο.
«Η Ευρώπη μας, όπως και κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού, βρίσκεται μπροστά στη στιγμή της αλήθειας (...). Πρέπει να ενεργήσουμε με ενότητα και αλληλεγγύη», επιχειρηματολόγησε.
Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς, που κατηγορείται πως ενεργεί μονομερώς προωθώντας εθνικό σχέδιο στήριξης 200 δισεκ. ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δέχεται πίεση από αρκετούς εταίρους της στην ΕΕ για να αποδεχθεί περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη.
«Η Γερμανία βρίσκεται σε στιγμή αλλαγής μοντέλου, ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας της οποίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί», προειδοποίησε ο κ. Μακρόν.
«Για να είμαστε συνεπείς, δεν είναι εθνικές στρατηγικές αυτές που πρέπει να υιοθετήσουμε, αλλά ευρωπαϊκή στρατηγική», συμπλήρωσε.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους δήλωσε πάντως πεισμένος για «τη δύναμη του γαλλογερμανικού διδύμου και τη δυνατότητά μας να χαράξουμε μαζί φιλόδοξη στρατηγική».
Οι ηγέτες των 27 θα προσπαθήσουν στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή (20ή-21η Οκτωβρίου) στις Βρυξέλλες να διαμορφώσουν κοινή αντίδραση στην ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έναντι της Γερμανίας και το φυσιολογικό είναι να υπάρξει αλληλεγγύη της Γερμανίας έναντι της Ευρώπης», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στους δρόμους οι Γάλλοι για την ακρίβεια - Μαζική διαδήλωση στο Παρίσι, απεργίες εν όψει

Ο Μακρόν χαιρετίζει την «ιστορική συμφωνία» Ισραήλ-Λιβάνου για την ΑΟΖ

Άλπεις: Σφοδρή χιονόπτωση δυσχεραίνει τις μετακινήσεις σε Ελβετία και Γαλλία - Κίνδυνος χιονοστιβάδων
15:22
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΔΑΣΜΩΝ: Η ΕΚΤ αποφάσισε νέα μείωση επιτοκίων με φόντο το «Trump Effect»
15:15
Χανιά: Στη ΜΕΘ 21χρονος μετά από τροχαίο - Έπεσε πάνω σε σταθμευμένο λεωφορείο
15:13
Πέντε συλλήψεις σε Κω και Κάλυμνο για είδη πυροτεχνίας και εκρηκτικές κατασκευές
15:04