ΚΟΣΜΟΣ

Δεν θα ζητήσει συγγνώμη ο Ομπάμα για την ατομική βόμβα

Δεν θα ζητήσει συγγνώμη ο Ομπάμα για την ατομική βόμβα
REUTERS/Kimimasa Mayama/File Photo

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Χιροσίμα, στις 27 Μαΐου, μετά το πέρας της συνόδου των G-7 που πραγματοποιείται στην Ιζε Σίμα, στην Ιαπωνία.

Η ιστορική αυτή απόφαση καθιστά τον Ομπάμα τον πρώτο εν ενεργεία πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πόλη και η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έλαβε θερμής υποδοχής από παρατηρητές και αναλυτές ως δείγμα σεβασμού και φιλίας μεταξύ Αμερικανών και Γιαπωνέζων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την περασμένη Κυριακή πως η επίσκεψή του στην Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που βομβαρδίστηκε με ατομική βόμβα, θα ενισχύσει τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Όμως ο Ομπάμα τόνισε ταυτόχρονα πως δεν πρόκειται να απολογηθεί για την καταστροφική επίθεση των ΗΠΑ.

χιροσιμα

REUTERS/Toshio Kawamoto/Yoshio Kawamoto/Handout via Reuters

Ο Ομπάμα θα ξεναγηθεί στην πόλη την ερχόμενη Παρασκευή ενώ θα συνοδεύεται από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Άμπε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας NHK, ο Ομπάμα είπε πως η πραγματικότητα είναι ότι οι ηγέτες συχνά πρέπει να λάβουν σκληρές αποφάσεις σε καιρούς συγκρούσεων ενώ έκανε σαφές πως δεν θα απολογηθεί κατά την διάρκεια της επίσκεψή του στα δυτικά της πόλης.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε πως εν μέσω ενός πολέμου, οι ηγέτες καλούνται να λάβουν πολλές αποφάσεις, μετά εναπόκειται στους ιστορικούς να θέτουν ερωτήματα και να εξετάζουν τα γεγονότα», είπε ο Ομπάμα.

Όμως ξέρω, ως κάποιος που παρέμεινε σε αυτή τη θέση για επτάμιση χρόνια, ότι κάθε ηγέτης πρέπει να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις, ειδικά στην διάρκεια πολέμου

Η βόμβα που έπεσε στην Χιροσίμα, στις 6 Αυγούστου του 1945, σκότωσε χιλιάδες αμέσως και περίπου 140.000 μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς. Το Ναγκασάκι χτυπήθηκε από τους Αμερικανούς στις 9 Αυγούστου και η Ιαπωνία παραδόθηκε έξι ημέρες μετά.

Η πλειοψηφία των Αμερικανών βλέπει την χρήση της ατομικής βόμβας ως αναγκαίο κακό για την κήρυξη του τέλους του πολέμου ωστόσο αρκετοί ιστορικοί έχουν διαφορετική άποψη. Από την πλευρά τους, οι Ιάπωνες πιστεύουν ότι η χρήση της ατομικής βόμβας ήταν αδικαιολόγητη.

Ο Ομπάμα, που κέρδισε το Νόμπελ ειρήνης το 2009, εν μέρει λόγω της στάσης του απέναντι στην διάδοση των πυρηνικών, πρόσθεσε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στην παρούσα σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Τόκιο.

«Νομίζω ότι η κατάληξη είναι ευτυχής, δύο αντίπαλοι έγιναν φίλοι και στενοί σύμμαχοι», δήλωσε.

Ωστόσο, αρκετοί επικρίνουν την απόφαση του Ομπάμα να μην ζητήσει συγγνώμη, αφού, όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην Ιαπωνία να παραμείνει πιστή στην αφήγησή της που την παρουσιάζει ως θύμα.

Η Νότια Κορέα, σύμμαχος των ΗΠΑ, έχει ήδη αντιδράσει ενώ μια ομάδα που εκπροσωπεί τους επιζώντες της Χιροσίμα υποστηρίζει ότι δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες τους εκτέθηκαν στις αμερικανικές πυρηνικές επιθέσεις στην πόλη και το νότιο λιμάνι του Ναγκασάκι, επειδή είχαν επιστρατευτεί από τον ιαπωνικό στρατό ή εξαναγκάστηκαν σε σκληρή εργασία.

«Ελπίζουμε ότι η επίσκεψή σας στην Χιροσίμα δεν θα χρησιμοποιηθεί περαιτέρω από την κυβέρνηση Άμπε στην προσπάθειά της να παρουσιάσει την Ιαπωνία ως θύμα,» αναφέρουν σε επιστολή τους στον Μπαράκ Ομπάμα.

Η αντίδραση της Νότιας Κορέας αποτελεί την τελευταία ένδειξη των πολιτικών κινδύνων που αναδύονται από την ιστορική επίσκεψη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να πρέπει να διαχειριστεί τις αντιδράσεις λόγω των πληγών του πολέμου που δεν έχουν επουλωθεί πλήρως.